DESCEND - Requiem of Flame

DESCEND - Requiem of Flame

DESCEND - Requiem of Flame

DESCEND - Requiem of Flame

Pohřební melodie zádušních mší, střídané pasážemi evokujícími obrazy jako vystřižené z Dantova "Pekla", šlehající plameny s nespočtem zatracenců propadlých infernálním mukám a morbidní tóny rozpoutaného šílenství, to vše přináší deska s příznačným názvem "Requiem of Flame", debutní full-length CD amerických deatherů DESCEND.

Řečená kapela už nějaký ten pátek funguje a více vědět o sobě dala před dvěma lety splitkem s ALL THAT IS EVIL, které se setkalo s vesměs příznivými ohlasy. DESCEND hrají deathovou klasiku a někdo by je proto mohl označit za dřevní nebo staroškolské. Je pravda, že na "Requiem of Flame" se dá těžko najít něco podstatně inovativního, ale tento zásek ve svém ranku rozhodně představuje kus dobré práce. V jejím pozadí je tušit vcelku úspěšná snaha vyhnout se průměrnosti i v rámci klasiky, a to ve všech směrech. Jakkoli tedy deska není výrazně originální, není ani banální.

"Requiem..." šíří silně pochmurnou atmosféru a jako celek vyznívá dost temně. Skladby jsou celkem průzračné a chytlavé hned na první poslech. Kvalitativně je CD vcelku vyvážené a kompaktní, zahrané spíše ve středním tempu. Ten, kdo má rád death metal na tenhle způsob, určitě nebude zklamán. DESCEND se vyvarovali šedi a monotónnosti. Čas od času pomalejší úseky střídá kratší bubnová palba a sekané riffy, tu a tam prořízne valivou temnotu nějaký ten sjezd, vyhrávka nebo sólo. Muzika tím rozhodně získá na pestrosti. Některé pasáže mají zřetelně atmosféričtější nádech. Ani jedna ze skladeb není opatřena intrem, což osobně kvituji s povděkem, neboť nejsem velkým příznivcem těchto již celkem otřepaných doplňků. Bubeník se činí přiměřeně stylu, který DESCEND produkují. Nejedná se tedy o žádnou death/grindovou kovadlinu, ale o jemnější postup využívající širokou škálu možností, které aparatura skýtá. Zejména díky činelům je hudba na patřičných místech pěkně okořeněna. Basa víceméně kopíruje kytarovou linku, což představuje klasický postup, ovšem tento možný nedostatek je vyvažován hutným základem a solidní prací kytar. Je znát, že sekerníci nejsou žádnými nováčky, jejich hra nejen slušnou technickou vytříbenost, ale i patřičnou údernost a říznost. Vokály jsou zastoupeny murmurem a skřeky ve vyšších polohách, ovšem rozpětí mezi nimi je méně výrazné, než je v kraji zvykem. Oba se vzájemně střídají, kříží a proplétají, a i když se nedají označit za nadprůměrné, vhodně podbarvují celkovou náladu desky.

DESCENDJiž úvodní kousek "Bedlam Rains" dává tušit, o čem bude zbytek CD. Skladba patří k těm lepším, má zajímavou kytarovou linku a představuje celkem přiměřený otvírák. "Feel the Flames" a "Awaiting Interment Solidity" jsou víceméně klasickými fláky, podobně jako "Inversion". "Alone as You Die" jako jediná začíná melodickou předehrou, po níž následuje kytarová smršť, tedy opět klasický postup, a zároveň jde o asi vůbec nejrychlejší skladbu. V tomto směru jí konkuruje zavírák "Hate for Your Blood". Oproti tomu více baladičnosti a melancholie přináší "The Dead See", pomalejší a pochmurnější opus, dle mého soudu nejlepší na CD, při jejímž závěru až mrazí v zádech. Za zmínku stojí i poměrně zdařilá instrumentálka "Descend".
Texty některých skladeb, jako například "Bedlam Rains", připomínají staré thrashové kusy, s hromaděním infinitivů a opakováním některých sentencí, které se zaměřují spíše na asociace, ale stylisticky žádných závratných výšin nedosahují. Oproti tomu třeba "Hate for Your Blood" je sice významově plnější, ale ani tady nelze zaznamenat nic převratného, ani myšlenkově, ani stylově.

Booklet je v souladu s názvem opatřen infernální malbou s ďábly, hříšníky a kostlivci v pekelném reji uprostřed plamenů. Obrázek vypadá pěkně a osobitě pojatý, celý je vyveden v červené barvě a spolu s černí obalu vytváří klasickou červenočernou kombinaci. Výsledek je vcelku uměřený a ani zde DESCEND neprojevují žádnou zvláštní originalitu, zároveň však neupadají do klišé.
"Requiem of Flame" za poslech rozhodně stojí a žádného deathového maniaka nemůže urazit...

 Přidejte svůj názor

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Produkce: Metal Age Productions
Studio: Mars Recording Compound

www.metalage.sk

Sestava

Skladby

  1. Bedlam Rains
  2. Feel the Flames
  3. Awaiting Interment Solidity
  4. The Dead See
  5. Descend
  6. Alone as You Die
  7. Inversion
  8. Hate for Your Blood

Diskografie

Requiem of Flame (2001)
DESCEND / ALL THAT IS EVIL (split CD) (2001)