CRIPPLED BLACK PHOENIX - Košice - 1.12.2015, Kulturpark

CRIPPLED BLACK PHOENIX - Košice - 1.12.2015, Kulturpark

CRIPPLED BLACK PHOENIX - Košice - 1.12.2015, Kulturpark

CRIPPLED BLACK PHOENIX - Košice - 1.12.2015, Kulturpark

To, že k nám do Košíc v prvý decembrový deň naozaj zavítali CRIPPLED BLACK PHOENIX, ktorí sa vrámci svojho aktuálneho turné koncentrujú na onakvejšie metropoly, bolo pre mňa veľkým prekvapením i malým sviatkom. Húfna návšteva už pri pohľade na počet predaných lístkov v predpredaji sa nekonala, aj keď z pohľadu subjektívneho návštevníka to bolo skôr plus.

Sála v Košickom kulturparku bola napriek tomu dostatočne plná, aby sa dostalo kapele zaslúženej podpory. Už na plagáte bola prezentovaná ako hrajúca blues rock, alternatívu, post-rock a podobné žánre, o ktorých znalci tvorby už vedia. Briti patria aj k mojim obľúbencom a čakal som ich skôr v melancholicko zasnenej polohe, aká prevláda na ich štúdiovkách.

CRIPPLED BLACK PHOENIX

Už pódiový (orange) aparát čítajúci štyri gitary, dvoje klávesy a bicie sľuboval masívny hudobný zážitok, no prvý akord "Rise Up And Fight" kedy sa všetci sympatickí členovia do svojich nástrojov opreli, ma úplne ohromil. Za podobne monumentálny zvuk by sa nemusela hanbiť žiadna black/death metalová sypačka. Tak silne fyzického prežívania hudby sa človek nedočká často a musím podotknúť, že to nešlo na úkor čitateľnosti. Každá skladba tak dostala úplne iný a temnejší rozmer, než aký poznáme z albumového prevedenia. Zvuková štylizácia a živelné nasadenie hudobníkov sa približovali najviac aktuálnemu EP "New Dark Age", ktorý Justin Greaves príhodne škatuľkuje ako dark-rock.

CRIPPLED BLACK PHOENIX

CRIPPLED BLACK PHOENIX sa teda nesústredili na poetiku a inštrumentálne ekvilibristiky, ale nasypali svoje skladby do publika s maximálnou razanciou, čo mne ako vyznávačovi tvrdších žánrov plne vyhovovalo. Z počtu metalových tričiek v publiku by som súdil, že som v tomto smere nebol sám. Časový priestor vyše dvoch hodín bol pre koncert viac než veľkorysý a tak sme si mohli s kapelou prežiť temer všetko dôležité z pestrej diskografie. 

CRIPPLED BLACK PHOENIX

V superlatívoch by som takto mohol hodnotiť obe časti "No" s hosťujúcou Belindou Kordic, masaker v podobe "Black Light Generator", ktorá je už na albume poriadne ostrá a živé prevedenie to ešte znásobilo. Zo starších vecí odznela emóciami nabitá "Human Nature Dictates The Downfall of Humans", ktorá je v dnešnej dobe rovnako aktuálna ako temný manifest "New Dark Age", ktorý sa mi zaryl do pamäte asi najviac. Z vydareného EP "I, Vigilante" sme sa dočkali trojlístka "Troublemaker", hitu "We Forgotten Who We Are" a "Fantastic Justice" s krásnym klavírnym motívom. 

CRIPPLED BLACK PHOENIX

Záver koncertu patril metalovému prevedeniu "Burnt Reynolds" aj s pokusom o spev publika a prídavok v podobe  "Maniac Beast", kde celý koncert vygradoval Justin Greaves tým, že vbehol s gitarou do publika. Bola to energetická bodka za vystúpením, od ktorého som také niečo nečakal.

Iste by sa dali nájsť nejaké výhrady, kedy zvuková hradba stierala drobné ornamenty, ktorými je tvorba kapely bohato zdobená, ale toto ostré živé prevedenie im podľa mňa neskutočne sedí a dodalo mi množstvo energie do ďalších dní i zážitok, ktorý dlho pretrvá. Ak uvidíte CRIPPLED BLACK PHOENIX niekde vo vašom okolí, určite šancu vidieť ich naživo nepremárnite.

Foto: Déé X Géé

 7

Arrow

Další informace

Diskografie

Ellengaest (2020)
Great Escape (2018)
Destroy Freak Valley (Live) (2017)
Bronze (2016)
White Light Generator (2014)
Poznan 2011 A.D. (live) (2012)
No Sadness Or Farewell (EP) (2012)
(Mankind) The Crafty Ape (2012)
I, Vigilante (EP) (2010)
The Resurrectionists / Nightraider (2009)
200 Tons Of Bad Luck (2009)
A Love Of Shared Disasters (2006)