LAMB OF GOD - VII: Sturm Und Drang

LAMB OF GOD - VII: Sturm Und Drang

LAMB OF GOD - VII: Sturm Und Drang

LAMB OF GOD - VII: Sturm Und Drang

Keby nebolo nešťastných pražských udalostí a Randyho zatknutia, nikdy by nevznikol album ako „Sturm Und Drang“. A kto vie, v akej forme by vlastne LAMB OF GOD v súčasnosti boli. Sú veru životné situácie, kedy jednoducho naplno platí staré známe „všetko zlé je na niečo dobré“ či „čo ťa nezabije, to ťa posilní“.

Nedalo sa nad tým nepremýšľať pri sledovaní koncertu LAMB OF GOD na rakúskom Nova Rocku minulé leto. Lepšiu show som v roku 2015 nevidel. Frontman a jeho kapela, ktorá si naplno užíva, že spolu hrá a robí radosť tisíckam fanúšikov v obrovskom kotli pred sebou. Prekrásny pocit.

LAMB OF GOD 2015


Počúvanie ich najnovšieho štúdiového diela je nemenej radostné. V porovnaní s tak trochu stagnujúcim predchodcom „Resolution“ je tu v mnohých ohľadoch urobený výrazný krok vpred. Možno ani nie tak vo zvuku, produkcii či celkovej atmosfére diela. Tu ako keby chceli LAMB OF GOD udržiavať nastolenú líniu a zbytočne neexperimentovať. „Sturm Und Drang“ je album skrývajúci svoju silu v jednotlivých skladbách a najmä v príbehu, ktorý sa za touto nahrávkou skrýva.

Six bars laid across the sky
Four empty walls to fill the time
One careless word, you lose your life
A grave new world awaits inside

(„512“)

V rozhovoroch pred vydaním albumu sa Randy vyjadril, že nepôjde o koncepčné dielo a že ich novinka nebude výlučne o udalostiach v Prahe. Úvodná pecka „Still Echoes“ a klaustrofobický nárez „512“ sú o jeho pocitoch z väzenia. Ďalšie dva kúsky - „Anthropoid“ a „Torches“, ako už možno samotné názvy napovedajú, pojednávajú o výrazných udalostiach v histórii Česka (a Slovenska samozrejme tiež).

Je fascinujúce, aký premýšľavý, zvedavý a rozhľadený chlapík sa môže skrývať za zdanlivo neriadenou punkovou strelou. Randy Blythe, výzorom pre mnohých sporiadaných občanov socka hodná opovrhnutia, buran z amerického juhu, preukázal v období okolo albumu „Sturm Und Drang“ neuveriteľnú mieru intelektuálnej poctivosti a umeleckej precíznosti – počnúc hudbou cez fotografovanie až po jeho biograficky poňaté literárne snaženie.

Veľmi ma baví predstava Randyho, ako komunikuje s Gregom z THE DILLINGER ESCAPE PLAN o skladbe „Torches“. Ako sa rozprávajú o Palachovi, debatujú o Gabčíkovi s Kubišom a prichádzajú k záveru, že takí drsní chlapi ako títo dvaja naši výsadkári, sa už dnes jednoducho nerodia.

Podarila sa aj hosťovačka China z DEFTONES v skladbe „Embers“, je to zaslúžene jeden z vrcholov dosky. Rovnako ako tak trochu kontroverzná „Overlord“ s Randyho melodickým spevom – južanská bluesová atmosféra prerastajúca do devastujúcej thrashovej jazdy. LAMB OF GOD si v roku 2015 vystrihli svoju „One“, aj s prekrásnym klipom ako čerešničkou na torte.

„Sturm Und Drang“ je vynikajúca nahrávka, ktorá potvrdila veľkosť LAMB OF GOD, a aj vďaka silnému príbehu okolo frontmana Randyho je z nich väčšia kapela ako kedykoľvek predtým.

 2

Rudi

Verdikt

„Sturm Und Drang“ je vynikajúca nahrávka, ktorá potvrdila veľkosť LAMB OF GOD, a aj vďaka silnému príbehu okolo frontmana Randyho je z nich väčšia kapela ako kedykoľvek predtým.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,4 / 10

Další informace

Stopáž: 48:07

Produkce: Josh Wilbur
Studio: NRG Recording Studios, Suburban Soul Studios

www.lamb-of-god.com

Sestava

Skladby

  1. Still Echoes
  2. Erase This
  3. 512
  4. Embers (feat. Chino Moreno)
  5. Footprints
  6. Overlord
  7. Anthropoid
  8. Engage The Fear Machine
  9. Delusion Pandemic
  10. Torches (feat. Greg Puciato)
  11. Wine & Piss (bonus track)
  12. Nightmare Seeker (The Little Red House) (bonus track)

Diskografie

Lamb Of God (2020)
VII: Sturm Und Drang (2015)
Resolution (2012)
Wrath (2009)
Sacrament (2006)
Ashes Of The Wake (2004)
Terror and Hubris (DVD) (2004)
As The Palaces Burn (2003)
New American Gospel (2000)
Burn The Priest (BURN THE PRIEST) (1998)