CENTINEX - Redeeming Filth

CENTINEX - Redeeming Filth

CENTINEX - Redeeming Filth

CENTINEX - Redeeming Filth

Poměrně překvapivý comeback. Martin Schulman, starý dobrý maskot archivního chrastění od Malmö až po Kirunu, se věnuje svému oboru nepřetržitě od roku 1990 a patří mezi ty vůbec nejvěrnější reprezentanty co se severského old school death metalu týče. Své rodné CENTINEX uložil k ledu již v roce 2005, bezprostředně poté, co vydali osmou řadovou desku „World Declension“ a se svými tehdejšími spoluhráči (Johan Jansson a Ronnie Bergerståhl) obratem zformoval sestavu sjednocenou pod logem DEMONICAL. Pokud dobře znáte diskografii CENTINEX, moc dobře víte, že tahle kapela nikdy nebyla jako GRAVE, UNLEASHED či DISMEMBER, kteří se sveřepě drželi svého stylu jako se drží pověstný čert svého kopyta. Jistě, i GRAVE mají své „Hating Life“ a DISMEMBER zase „Massive Killing Capacity“, nicméně CENTINEX se od přesně definovaného rámce švédského old school během své kariéry odklonili hned několikrát, a nejednou se tak stalo i výraznějším způsobem. Vzpomeňme třeba na četné melodické black/death metalové citace v „Reflections“ nebo rovnou na modernější a na stylové poměry komplexní death/thrash metalový slabikář „Decadence: Prophecies Of Cosmic Chaos“.

Přiznám se, že od „Redeeming Filth“ jsem (navzdory názvu) očekával další, alespoň částečný žánrový odklon, neb jest přece dobře známo, že Martin Schulman v současné době plně realizuje své přísně konzervativní vize v řadách nebývale produktivních DEMONICAL (během osmi let vydali čtyři regulérní řadové záznamy, EP a navrch ještě několik splitů), a nemá proto nejmenšího důvodu činit přesně to samé i v řadách své znovu vzkříšené hlavní kapely... nebo snad ano?

CENTINEX

Pohled na veselé omalovánky na coveru a sám tracklist „Redeeming Filth“ však nedávají příznivcům experimentálnější tváře CENTINEX mnoho nadějí na úspěch, první tóny „When Bodies Are Deformed“ pak definitivně potvrzují, že mechem obrostlý čtyřicátník Schulman vrací svého milovaného kostlivce dokonce až někam do roku 1992, kdy CENTINEX vydali klasický debut „Subconscious Lobotomy“. Ano, hlavní protagonista přibral starého známého Kenneta Englunda, dále pak spoluhráče z DEMONICAL Sverkera Widgrena a konečně i výborného vokalistu Alexandera Högboma (disponujícího hlubokým a přitom krásně čitelným growlem), s nimiž se odebral vzdát hold prapočátkům švédského chrastění, ale zároveň se i vydatně klanět staré dobré US scéně, konkrétně pak OBITUARY a AUTOPSY, jejichž nečistý a skrz naskrz prohnilý odkaz vyplouvá na povrch zejména při pomalejších pasážích skladeb jako jsou „Unrestrained“ nebo „Dead, Buried And Forgotten“.

Švédové přesně v souladu se žánrovou politikou praktikovanou na počátku devadesátek ořezali kompozice na povinné minimum, zařadili patřičně hluboké houpačky a masitý groovy riffing a ani stručné, většinou pouze název skladby několikrát opakující refrénky, nezůstaly zkrátka. Melodická stránka věci není ani v nejmenším košatá, tu a tam sice probleskne nějaký ten decentní „catchy“ riff, ale to je tak všechno, v žádném případě se nejedná ani o nic takového jako je třeba chytlavá linka v refrénu „As Legions Come“ na „World Declension“, tradičně pojaté to desce, jenž uzavřela první kapitolu existence CENTINEX.

Celkově to berme tak, že Martin Schulman a jeho spoluhráči si prostřednictvím „Redeeming Filth“ jednoduše udělali radost. Nic více v tom nehledejme. Vzniklo stylově čisté a veškeré žánrové parametry splňující album, které je však pouze jedním z mnoha, bez ohledu na to, že nese poměrně kultovní pečeť CENTINEX. Jistě, staromilci budou spokojeni, několikráte disk protočí ve svých přehrávačích a nakonec ho s úsměvem na tváři zařadí na poličku hned vedle celé řady jiných, více méně zaměnitelných záznamů. I já to tak udělal, neb co se old school death metalu týče, navěky budu preferovat stylotvorné milníky z let devadesátých a nebo se s radostí ponořím až po krk do černé bažiny současné retro vlny, kde vládnou DEAD CONGREGATION, ALTARS, IGNIVOMOUS, CRUCIAMENTUM, FUNEBRARUM, DISMA, GRAVE MIASMA a jiní, neméně obludní endemité. Inu, „Redeeming Filth“ je nenápadný comeback, který zcela určitě neurazí, nicméně žádnou velkou díru do světa rovněž neudělá.

CENTINEX (logo)

 1

Reaper

Verdikt

Martin Schulman a jeho spoluhráči si prostřednictvím „Redeeming Filth“ udělali radost. Nic více v tom nehledejme. Vzniklo stylově čisté a veškeré žánrové parametry splňující album, které je však pouze jedním z mnoha, bez ohledu na to, že nese poměrně kultovní pečeť CENTINEX.

Hodnocení

Autor
6,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,1 / 10

Další informace

Stopáž: 32:49

Mix & Mastering: Garageland Studios
Coverart: Twilight 13 Media

www.facebook.com/Centinexofficial

Sestava

Skladby

  1. When Bodies Are Deformed
  2. Moist Purple Skin
  3. Death Glance
  4. Stone Of Choice
  5. Unrestrained
  6. Bloodraze
  7. Without Motives
  8. Rotting Below
  9. Dead, Buried And Forgotten
  10. Eye Sockets Empty

Diskografie

Redeeming Filth (2014)
Teutonische Invasion (EP) (2013)
World Declension (2005)
Decadence: Prophecies Of Cosmic Chaos (2004)
Deathlike Recollections (single) (2003)
Hail Germania (split) (2003)
Diabolical Desolation (2002)
Hellbrigade (2000)
Apocalyptic Armageddon (EP) (2000)
Bloodhunt (EP) (1999)
Reborn Through Flames (1998)
Shadowland (EP) (1998)
Reflections (1997)
Malleus Maleficarum (1996)
Sorrow Of The Burning Wasteland / Diabolical Ceremonies (split - CENTINEX vs. INVERTED) (1996)
Transcend The Dark Chaos (demo) (1994)
Under The Blackened Sky (demo) (1993)
Subconscious Lobotomy (1992)
End Of Life (demo) (1991)