DARKANE - Expanze smyslů v nových dimenzích (interview s Christoferem Malmströmem)

DARKANE - Expanze smyslů v nových dimenzích (interview s Christoferem Malmströmem)

Thrashová scéna země tří korunek opět vyvrhla další ze své nevyčerpatelné zásoby skvostných kapel. Tentokrát jsou to progresivní novátoři Darkane, kteří se se svým aktuálním albem zařadili hned po bok Soilwork do první linie švédského neo-thrashmetalu. Vysoce kvalitní obsah schizoidního výlisku "Expanding Senses" mě proto přinutil kontaktovat kytaristu této bandy Christofera Malmströma a požádat ho o dopovědi na pár esenciálnch otázek. Chris je sice v současné době maximálně pracovně vytížen, ale i přesto si našel trochu času a mé otázky poctivě zodpověděl.

První otázka je jasná - máte venku zbrusu nové album "Expanding Senses", takže se ptám, jak jsou s jeho finální podobou Darkane spokojeni?

Ano, myslím že to vypadá dobře. Ale jako muzikant bys měl dodržovat pravidlo, že nikdy nesmíš být se vším úplně spokojený, protože se tak přestaneš dál vyvíjet. Celkově si myslím, že odezva na naše nové album je největší, jaké se nám kdy dostalo.

Vaše alba vydávají Nuclear Blast. Jak jste spokojeni s prácí a promotion, kterou pro vás dělají ? Byla propagace nového alba z vašeho pohledu dostatečná?

Můžu říci, že jsme s nimi velice spokojení! Vynikající to bylo i v případě předchozího alba "Insanity", ale na druhou stranu jsme nedostali šanci vyjet na turné, což nás moc nepotěšilo... Ale nyní už nějaké nabídky máme, a tak je vše v naprostém pořádku.

Kdykoli poslouchám "Expanding Senses", tak mě často napadá jistá podobnost s jinou skvělou kapelou - všemi krajany Meshuggah. Zde je ale nutno poznamenat, že ten vliv už není takový, jako svého času na debutu "Rusted Angel". Dnes už mají obě kapely svou vlastní a definitivně nezaměnitelnou tvář...

.Ano, Meshuggah na nás měli velký vliv, ale rozhodně nejsou jedinou skupinou, která nás inspirovala. Maximálně se snažíme vytvořit náš vlastní styl, ale jistých vlivů okolí se samozřejmě nezbavíme. Jako další skupiny, které nás ovlivnily můžu jmenovat Death a Strapping Young Lad.

Jaké jsou vaše vztahy s bývalým zpěvákem Lawrencem Mackrorym? Proč vůbec opustil Darkane? Mohl bys oba zpěváky nějakým způsobem porovnat?

Vidíme se jen velmi zřídka, protože bydlí od nás velice daleko. Když jsme natáčeli "Rusted Angel" neměli jsme žádného zpěváka, a tak nám producent Daniel Bergstrand doporučil svého asistenta, kterým byl Lawrence. Požádali jsme ho o spolupráci a on souhlasil, ale hned od počátku nám dal na jevo, že má svojí vlastní skupinu na kterou se chce dál 100% koncentrovat. Takže nám nezbylo nic jiného, než znovu hledat jiného zpěváka. Opravdu si nemyslím, že by bylo možno oba zpěváky nějak porovnat, protože oba mají svůj vlastní rozdílný styl. Když jsme nahrávali "Insanity", Andreas (Sydow-zpěv) se snažil Lawrenceho trochu napodobovat, ale moc se mu to nepovedlo, proto se na našem novém albu vrátil ke svému původnímu hlasu. Nyní je vše v pořádku a Andreas zpívá daleko lépe.

Hraješ ještě v jiné kapele nebo máš svůj vlastní boční projekt?

Pracuji na projektu, který se jmenuje Neurotic, ale tenhle název se pravděpodobně bude měnit. Je to podobné jako Darkane, ale mnohem kytarovější záležitost. Můžeme to přirovnat k hudbě Armageddon (side-project Christophera Amotta z Arch Enemy pozn.aut.) Zatím mám jen baskytaristu z Meshuggah jako základ. Zbytek kapely seženu až album dokončím, nahrávat by se snad mělo příští rok.

Přiznám se, že nevím co symbolizuje cover "Expanding Senses", můžeš mi to nějak objasnit?

Má to hodně významů. Snažili jsme se "expandovat naše smysly", když jsme album koncipovali, ale také jsme chtěli zapříčinit "expanzi smyslů" u našich fanoušků, když budou album poslouchat. Na obalu jsou lidé, kteří mají poloviny svých hlav zaražených do zdi. Myšlenka, že máš oči a uši ve zdi nám přišla bizarní, nemůžeš vidět ani nemůžeš slyšet, ale zase můžeš dýchat a jíst a díky tomu zůstat na živu. Takže co bys udělal být v této pozici? Rozhodně by jsi se pokusil o expanzi jiných smyslů.

Fajn, plánujete podpořit novinku na nějaké tour? Máš už představu, jaké skupiny by eventuelně vyrazily s vámi?

V listopadu máme v plánu vystoupení v Japonku, Holandsku a taky v Británii. V prosinci vyrážíme s Behemoth na turné po Polsku, které bude mít celkem devět zastávek. Další rok začínáme velkou akci v dubnu, bude se jednat o festivalovou NO MERCY tour a pojedeme společně s Testament, Marduk, Pro-Pain, Die Apokalyptischen Reiter, Malevolent Creation, Nuclear Assault a dalšími! Myslím, že 14tého dubna budeme hrát v Prátru.

Chrisi, když se zpětně podíváš na vaše předchozí alba, změnil bys na nich něco?

Jenom se mi příliš nezamlouvá zvuk na "Insanity", je takový sterilní. Album bylo navíc moc dlouhé, proto bych vyřadil i dvě poslední skladby (nemám na mysli závěrečné orchestrální outro).

Můžeš mi říci, kolik lidí si pořídilo "Rusted Angel" a "Insanity" ?

To číslo je kolem 30 000 kopií obou alb dohromady.

Švédsko je nyní doslova zaplaveno thrashmetalovými skupinami. Kromě Darkane jsou tu zaběhanější spolky jako Soilwork, The Haunted, Terror 2000, Carnal Forge, Gardenian, ale také spousty a spousty nováčků. Co si o tom myslíš?

Moc velký přehled v tom nemám, ale kapely jako The Haunted nebo Carnal Forge mám velmi rád. Ještě raději se ale oddávám poslechu starších amerických thrash/deathových kapel. Jinak náš kytarista Klas (Ideberg) je členem Terror 2000.

Co si myslíš o comebacku Exodus? Myslíš, že mají stále co říci? Ptám se, protože kořeny Darkane jasně čerpají z Bay Area soundu a skupiny jako Exodus nebo Vio-Lence vás určitě ovlivnily.

Ano, máš pravdu, ale musím se přiznat, že nejsem ten člověk, který je nějak zvláště ovlivněn Bay Area scénou. Víc by ti řekli Klas a Peter (Wildoer - bicí), protože pro ně je původní americký thrashing velkým zdrojem inspirace. Na začátku devadesátých let jsem začal poslouchat skupiny jako Slayer, Testament, Anthrax nebo Metallica, takže jsem pravděpodobněji více zasažen těmito kapelami.

Poslední otázka. Vzpomeneš si ještě na svojí první kytaru? Jakému typu kytary dáváš přednost nyní?

Hraji na Ibanez RG 3120 TW Prestige a jsem s ní velice spokojený! Už si nepamatuji, která kytara byla první, ale dobře vím, že druhá byla určitě Yamaha. Také jsem v mládí zdržoval v blízkosti piána a než jsem začal hrát na kytaru, otloukal jsem 5 let bicí, což mi moc nešlo.

Dobře Chrisi, děkuji ti moc za tvé odpovědi. Měj se a hodně štěstí s Darkane!

Tobě také díky! Doufám, že se všichni uvidíme v dubnu v Prátru!

 Přidejte svůj názor

Reaper

Další informace