LUNOKHOD - Black Flame Burning

LUNOKHOD - Black Flame Burning

LUNOKHOD - Black Flame Burning

LUNOKHOD - Black Flame Burning

Čo je Lunochod, to netreba vysvetľovať prinajmenšom nadšencom kozmonautiky, sú to už desiatky rokov, odkedy sa vybral skúmať prašné pláne bledej Luny. Možno nie až takým známym pojmom je zatiaľ teleso nazvané LUNOKHOD. Na cesty vyštartovalo omnoho neskôr, len pred asi troma rokmi, domovský prístav má však v Košiciach a putuje skôr po hudobných planinách.

Na debutovom eponymnom EP z minulého roku sa členovia skupiny prezentovali len pod pseudonymami, aura „tajomnosti“ však pochopiteľne vydržala ledva do prvého koncertu.  Petra Malinovského (Luno 1, gitara a spev), Feriho Proksa (Luno 2, basgitara) a Kamila Sinicyna (Luno 3, bicie a sprievodný vokál) si znalci tunajšej rockovej scény pamätajú z grungeových SWEET SIXTEEN alebo progresívne rockovo-metalových NOSTRUM a ich aktuálnou spoločnou hudobnou tvárou je LUNOKHOD, s ktorým nedávno vydali už druhú nahrávku, 6-skladbové EP „Feed The Fire“.

LUNOKHOD

Vydarený temne vesmírno-fantaskný obal ukrýva kolekciu veľmi sviežich, chytľavých i atmosférických skladieb na pomedzí alternatívneho hard coru, melodického punku a uvoľnenejších rockových rytmov. V skupine sa zišli kvalitní inštrumentalisti i skladatelia, pripravte sa teda na variabilný, tu riadne odsýpajúci, inde náladový, vzdušný materiál, oplývajúci energiou, bohatou melodikou i tajomnou zasnenosťou. Ak by som mal nahrávku s tou predošlou, tak by som povedal, že novinka je o čosi odľahčenejšia, vzdušnejšia, akosi tu nepočuť momenty, ktoré svojou valivosťou a drsnosťou miestami oživili napríklad aj spomienky na amerických noise-rockerov KILLDOZER. Je to tvrdé, energické, zároveň hravé, pestré a hlavne to má potenciál vydržať v prehrávači dlho.

Aktuálna nahrávka tohto talentovaného združenia je opäť naspievaná v angličtine a treba veriť, že po zatiaľ úspešne naštartovanom dobývaní domácich teritórií LUNOKHOD zaujme aj hudobné „podzemie“ v susedných krajinách. Hoci, úprimne povedané, o takúto hudbu by mohli prejaviť záujem napríklad aj mainstreamovejšie rockové rádiá, ktorým záleží na tom, čo svojim poslucháčom servírujú.

 3

Martin Lukáč

Verdikt

Je to tvrdé, energické, zároveň hravé, pestré a hlavne to má potenciál vydržať v prehrávači dlho.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
8 / 10

Další informace

Stopáž: 25:32

Diskografie

Black Fire Burning (EP) (2014)
Lunokhod (EP) (2013)

Jiné pohledy

8 / 10
Pravdupovediac, očakával som viac... teda, hlavne som očakával plnohodnotnú nahrávku. Faktom, že aj v tomto prípade ide "len" o EP moje sklamanie našťastie aj končí.

Hudobne sa kapela oproti minulému roku veľmi nezmenila, aj keď pripúšťam, že Martin Lukáč má pravdu s tým prevzdušnením muziky. Čo ma ale potešilo, je podstatne lepší zvukový háv, než tomu bolo na debute.

Kvalitná a zaujímavá muzika, ktorá nenudí a má čo povedať.
Koscj | 22. října 2014