DEAD LETTER CIRCUS - The Catalyst Fire

DEAD LETTER CIRCUS - The Catalyst Fire

DEAD LETTER CIRCUS - The Catalyst Fire

DEAD LETTER CIRCUS - The Catalyst Fire

Mladé Australany DEAD LETTER CIRCUS nepojí s KARNIVOOL jen společný kontinent, ale i hudební směřování a záliba v otesávání současné tváře progresivního rocku. Navzdory tomu, že každá kapela pochází přesně z opačného koutu Austrálie, jsou obě z velmi podobného těsta. U DEAD LETTER CIRCUS je možná citelnější ovlivnění žánrovými veličinami jako PORCUPINE TREE nebo A PERFECT CIRCLE a snaha dělat věci moderněji, což se jim i daří.

Skladby jsou na v pořadí druhém velkém albu DEAD LETTER CIRCUS založené na vzájemně se proplétajících kytarách, výtečném melodickém vokálu Kima Banzie a elektronice, která je nedílnou součástí všech skladeb. Poslední z nich je do značné míry pro kapelu i určující. Promítá se velmi přirozeným způsobem jak do základního skeletu skladeb, tak i do výsledného zabarvení zvuku. Svým dílem pomáhají i zefektované kytary, které si rády zatrylkují v zajímavých vyhrávkách, najedou do téměř postrockových melodických ploch nebo splynou s elektronikou. Nikde ale nevydrží moc dlouho. I přes podobnou formu a střední rytmy je „The Catalyst Fire“ poměrně neposedným albem. Skladby jsou jednou velkou tvůrčí evolucí, hudební motivy se neustále mění a v útrobách kapely se rodí stále nové a nové. Tento stále probíhající karneval hudební plodnosti má však jasně dané mantinely v tom, jak album jako celek působí sevřeně a homogenně.

„The Catalyst Fire“ představuje svěží progresivní nahrávku na poli alternativního rocku, která je naštěstí prosta zbytečného nástrojového exhibování, což zdaleka neznamená, že tu nejsou instrumentálně zajímavá místa, ba naopak. Skladby jsou aranžovány nápaditě i bez toho, aby se některý z nástrojů předváděl na úkor jiných nebo chtěl vyčnívat. Rozhodně zajímavý příslib do budoucna s nadstandardní hráčskou, vokální i skladatelskou výbavou.

 2

RIP
RIP

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 44:00

deadlettercircus.com/

Diskografie

Dead Letter Circus (2018)
Aesthesis (2015)
Stand Apart (EP) (2014)
The Catalyst Fire (2013)
This Is The Warning (2010)
Next In Line (EP) (2008)
Dead Letter Circus (EP) (2007)