WASTAGE - Right Now (EP)

WASTAGE - Right Now (EP)

WASTAGE - Right Now (EP)

WASTAGE - Right Now (EP)

WASTAGE pôsobili na košickej scéne kedysi dávno v 90. rokoch. Išlo o viac – menej lokálnu záležitosť, ktorá sa v rámci domácej scény nijako extra nezviditeľnila, pokiaľ viem, nevydali v tých časoch ani žiadnu oficiálnejšiu nahrávku (tou sa v tých časoch myslelo po scéne šírené demo zo štúdia). Taká klasika mnohých vtedajších KE kapiel – nejaké koncerty doma a po okolí a potom útlm až ukončenie činnosti bez väčšieho „zápisu do histórie“.

WASTAGE

Cca pred dvoma rokmi však bývalí členovia dostali nápad skúsiť to po dlhočiznej dobe znovu a viac kopnúť do vrtule. V tomto smere sa im celkom darí, vďaka kontaktom v súčasnosti často hrávajú aj v maďarskom zahraničí, kde predskakovali napríklad o.i. kanadsko-francúzskym E-FORCE. A majú v ponuke aj čerstvé štvorskladbové EP, na ktorom sa prezentujú s novým vokalistom Bohušom, kedysi aktívnym v HC/crossoverových STONE COLD BITCH, neskôr v SLAVE 4 YOU a ETERNITY (tí svojho času podnikli aj európske turné s DEMENTOR). A druhým gitaristom je tu Jozef Daraš, v dávnych časoch známy z thrash/deathových MORTUARY (neskôr FALLEN OUT, hral aj v XIBALBE, naposledy pred dvoma rokmi na spomienkovom, možno comebackovom koncerte, fras ho vie, to sú proste KE). Ostatní traja členovia, Jaro Zajac – bicie, Ferry Sarkozi – basa a Roman Madej – gitara, pamätajú ešte prvú inkarnáciu kapely.

Dalo by sa povedať, že v hudbe WASTAGE sa stretávajú dva prístupy – jeden ortodoxne thrashmetalový, pretože gitarové postupy často pripomínajú SLAYER v 90. rokoch a klasický thrash celkovo je tu dosť zásadný. Vstupuje však do neho mnoho hard- a thrascoreových motívov kdesi medzi BIOHAZARD, MACHINE HEAD a podobne, čo síce tiež nie je žiadna nová škola, ale vo výsledku znejú WASTAGE modernejšie než v súčasnosti populárny „návrat thrash metalu“, ktorý je v zásade len retrom starých vecí. Hudba je nadupaná, agresívna, priamočiara, metalovo sa tu sóluje, coreovo skanduje v refrénoch, vokál je stredový, na pomedzí thrashových a HC polôh. Pár crossoverových momentov naznačuje, aký smer je frontmanovi najbližší, ale pokiaľ sa názorovú variabilitu podarí zladiť, resp. udržať na uzde, môže byť časom zaujímavo. Vo výsledku zatiaľ ide o hutný, HC strihnutý thrash, ktorý sa napriek „tradicionalistom“ v zostave vyhýba archaickému vyzneniu, takže sľubný debut. S bodovaním sa zatiaľ pridržím pri zemi, je to prvá nahrávka po dlhom spánku, priestoru na vývoj je ešte dosť.

 1

Martin Lukáč

Verdikt

Nový prírastok na slovenskej +/- thrashmetalovej scéne vlastne vôbec nový nie je, potenciál do budúcnosti vykazuje slušný.

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 13:31

bandzone.cz/wastage

Diskografie

Right Now (EP) (2014)