TEITANBLOOD - Death

TEITANBLOOD - Death

TEITANBLOOD - Death

TEITANBLOOD - Death

„Hľaďte! Prichádza Antikrist! Vari nevidíte? Sú vaše oči slepé? On je z pokolenia Dan! Polštvrtého roka kraľovať bude, v Jeruzaleme bude jeho chrám! Meno jeho je šesť, šesť, šesť, Evanthas, Lateinos, TEITAN!“

Nedopadlo to nakoniec celkom tak, chrám má kdesi v nejakej jaskyni na polceste medzi Madridom a peklom, kraľuje už prinajmenšom piaty rok a jeho celé meno je TEITANBLOOD. Tých päť rokov preto, že vtedy J (bicie) a NSK (vokály, basgitara, gitary) do sveta pustili debutový album pekelnej ohavnosti, ktorá ale už predtým vyvrhla demo, dva splity a kompiláciu.

Tajomnú dvojicu mágov výraznejšie beriem na vedomie práve od debutu „Seven Chalices“(2009), ktorý bol hodinovou porciou zvrátene ponurého, pekelného a do temného šialenstva zahaleného death metalu, ale takého, v porovnaní s ktorým aj nejedna banda honosiaca sa prívlastkom „brutal“ vyznieva ako pomerne tradičná hudba.

Tu totiž išlo o atmosféry, s akými pracujú hlavne PORTAL, SONNE ADAM, MITOCHONDRION a podobní černokňazi, skombinované so živelnosťou a agresivitou povedzme aj SADISTIK EXEKUTION, akurát že austrálsky kult v porovnaní s týmto vyznieva omnoho menej hrozivo, často skôr ako rachot družiny, ktorá sa tým celým hlavne dobre baví. S bežným death metalom tu TEITANBLOOD spája snáď len v podstate klasický, rezavý, pomerne ostro kontúrovaný zvuk, korene v starej škole a fakt, že až na dve pomerne siahodlhé výnimky sú časové rozsahy skladieb v rámci štandardu zvaného „normálna pesnička“.

TEITANBLOOD

Jednoskladbové EP „Purging Tongues“ z roku 2011 predviedlo TEITANBLOOD na novej úrovni šialenstva, búrania bariér a a atmosféry dimenzií, ktoré by bežný ľudský smrteľník mal radšej obchádzať. Takmer šestnásťminútový besniaci vír metalového extrémizmu aj vďaka tajomným, do hudby výborne zasadeným deklamáciám v španielčine vyznieva ako zhudobnený záznam exorcizmu, temného rituálu, prípadne ako soundtrack k autodafé. O rok nato sa dočkal nového vydania na EP „Woven Black Arteries“, rozšírenom o skladbu „Sanctified Dysecdysis“, čo dokopy dalo takmer polhodinovú porciu mimoriadnej zloby.

Je rok 2014 a od 13. marca je na svete druhý dlhohrajúci album, veľmi príznačne nazvaný „Death“. Takmer sedemdesiat minút, sedem skladieb, z toho tri v dĺžke, do ktorej by bežná deathmetalová kapela namlátila štvorskladbové EP. V tomto smere s takmer sedemnástimi minútami vedie záverečná kompozícia. Hudobne ide vo veľkej miere o pokračovanie smeru vytýčeného na „Purging Tongues“ – besné a chorobné pekelné atmosféry.

V death metale španielskych  splodencov inferna počujete veľa starých čias. Napríklad CELTIC FROST, hraných s klepačkami. A v rámci atmosféry potom prirodzene aj potomka TRIPTYKON, dotiahnutého ale do extrémnej surovosti a vyváľaného v surovom, zasvinenom, akomsi „nekonkrétnom“ a práve vďaka tomu zastrašujúcom zvuku. Ten vystihuje aj čiernobiely obal, korešpondujúci so skladbou „Cadaver Synod“, hoci jej text so zábavným príbehom, napísaným cirkvou v 9. storočí, súvisí skôr okrajovo.
Keď už sme pri týchto starých časoch, povedomý rev, ktorý začujete v „Burning In Damnation Fires“, skutočne patrí Chrisovi Reifertovi (AUTOPSY).

BEHERIT, ARCHGOAT a BLASPHEMY tu hodili za hlavu zvyšky posledných zábran, CONQUEROR, DIOCLETIAN či FATHER BEFOULED vidia, že sa dá aj lepšie, INCANTATION, ANGELCORPSE a BESTIAL WARLUST majú radosť, akých pravekému zlu zasvätených bojovníkov vychovali. V roku 2014 už v tomto štýle TEITANBLOOD nejaký čas nie sú sami. Pominúc napríklad austrálsko-izraelsko-kanadský trojzubec zo štvrtého odstavca, rukavicu im aktuálne hádžu aj IMPETUOUS RITUAL alebo ESKHATON. Bez ohľadu na to prišli TEITANBLOOD so silným albumom. Rovnako monštruózny je v nasypaných víroch ako v dunivých, sólami či vyhrávkami rezaných invokáciách, alebo v pasážach s chorálmi, ktoré ani omylom nie sú nebeské.

 10

Martin Lukáč

Verdikt

Záhubný a zhubný death metal zasvätený okultizmu, temnote, zlu a hrôzam brutálnym. Ak s takýmto poňatím kovu smrti prichádzate do styku prvýkrát, budete mať možno problém.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
8,5 / 10
Čtenáři
8,7 / 10

Další informace

Stopáž: 68:34

www.teitanblood.com/

Sestava

  • J - bicie
  • NSK - vokály, basgitara, gitary

Skladby

  1. Anteinfierno
  2. Sleeping Throats Of The Antichrist
  3. Plagues Of Forgiveness
  4. Cadaver Synod
  5. Unearthed Veins
  6. Burning In Damnation Fires
  7. Silence Of The Great Martyrs

Diskografie

Death (2014)
Woven Black Arteries (2012)
Purging Tongues EP (2011)
Seven Chalices (2009)

Jiné pohledy

8,5 / 10
Zloba jménem TEITANBLOOD je konečně tady. Odporné zvukové chuchvalce, bestiální pojetí, nelidská hudba. Jako by se země otevřela a peklo dalo vědět světu, že skutečně existuje.

Po vynikajícím EP „Purging Tongues“ sahá španělské deathmetalové duo k ještě většímu extrému. Ten skutečně není pro každého a rozhodně i leckterý otrlý DM fanatik může mít s poslechem problémy. „Death“ (opravdu příznačný název) je totiž dílem zběsilým od první vteřiny šílené pojaté „Anteinferno“, a přestože třeba v následujících skladbách kapela lehce zvolní a struktura skladeb se stane zřetelnější, nezmění to nic na faktu, že jsou TEITANBLOOD kapelou pro skutečné deathmetalové fajnšmekry a k rannímu čaji se zrovna moc nehodí.

Pakliže posluchače neodradí už zmíněný zběsilý úvod a překoná chaotický zahuhlaný zvuk, nelidské vokály, místy až nepříjemně kvílející kytary a také ne zrovna úplně konvenční délku skladeb, uspěl. A pochopil kouzlo kapely, která jako by svou Smrt nahrála přímo vedle pekelných kotlů. Ač to zní klišovitě, jiné přirovnání se opravdu nehodí. Pakliže podobnou muziku přímo vyhledáváte či jste se s tvorbou TEITANBLOOD seznámili již dříve, budete potěšeni.
Deadmann | 28. dubna 2014