SUNN O))) & ULVER - Terrestrials

SUNN O))) & ULVER - Terrestrials

SUNN O))) & ULVER - Terrestrials

SUNN O))) & ULVER - Terrestrials

Spolupráce zavedených hudebních veličin budí vždy rozporuplná očekávání. Může totiž dopadnout všelijak, jako nalezení tolik vytoužené jiskry mezi hudebníky, ale i jako výsledek příliš logického spojení velkých jmen, která mají k sobě nějakým způsobem blízko. A řekl bych, že druhá varianta je právě případ spolupráce SUNN O))) & ULVER.

Recenzovaná deska není prvním setkáním těchto kapel. Možná si někteří vybavíte skladbu „CUTWOODeD“, která se objevila na kompilaci „WHITEbox“. V patnácti minutách znepokojivé elektronické zvukomalby a kytarových stěn se krásně rozvinul potenciál obou hudebních těles a představoval i jeden ze vzácných případů, kdy se ULVER vydali za hranice tzv. bezpečného experimentování.

Těžko bych nějak blíže definoval experimentaci „nebezpečnou“, ale představuje ji například hudba JAZZKAMERU nebo Christiana Fennesze, kteří se mimo jiné podíleli na desce „1993-2003: 1st Decade In The Machines“ nebo třeba Johna Wieseho, který skladbu „CUTWOODeD“ produkoval. A nejde ani zdaleka o to, že by jejich hudba byla například nějakým extrémně nepřístupným hlukařením.

Obrázek1

ULVER však přebírají vlivy od svých vzorů, ať už jsou jimi COIL nebo sedmdesátkový art rock, s jistou okatostí a teatrálností, která je výše zmíněným hudebníkům docela cizí. Nemusí se to nutně projevit negativně, ale v souvislosti s „Messe I.X-VI.X“ nepřichazejí na mysl slova jako okatost a teatrálnost v dobrém slova smyslu.

„Terrestrials“ se nedá upřít cit pro detaily, s jakým jsou pozvolně gradující skladby vystavěny, příjemná atmosféra a nezvyklá melodičnost. Krom toho se drží víc při zemi než „Messe I.X-VI.X“, onen orchestrální patos tu docela chybí. Podobně jako „Messe I.X-VI.X“ je „Terrestrials“ převážně instrumentální, Garm se vokálně projeví jen krátce v závěru alba. Na poměry SUNN O))) se deska jeví jako nebývale odlehčená, místy působí jako optimističtější a vzdušnější pokračovatel skladby „Alice“ z „Monoliths & Dimensions“. Trubka vinoucí se v „Let There Be Light“ zas dává prostor spekulaci, že takhle by mohlo znít „Shadows Of The Sun“ zamýšlené jako ambientní a nikoliv „písničkové“ album.

A možná právě proto se těžko ubráním zklamání. Nesliboval jsem si od téhle desky hudební pokračování „CUTWOODeD“, ale tak trochu jsem čekal, že ač hudebně jinde, mohly by plody téhle spolupráce být podobně „za hranou“, jak se to ostatně povedlo Stephenovi O´Malleymu s Mikou Vainio v projektu ÄÄNIPÄÄ. „Terrestrials“, bez ohledu na spekulace o tom, kdo ze zúčastněných nese větší vinu, zní zkrátka příliš krotce a očekávatelně. Což není úplně špatně, ale, vzhledem k zůčastněným muzikantům, trochu málo.

 6

Verdikt

Takhle nějak by to ale vlastně mělo do puntíku znít, že ano? Bohužel.

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
7 / 10
Čtenáři
7,1 / 10

Další informace

Stopáž: 35:15

Produkce: Jaime Gomez Arellano, Anders Møller
Studio: Crystal Canyon Studios

sunnulversl.bandcamp.com/

Sestava

Skladby

  1. Let There Be Light
  2. Western Horn
  3. Eternal Return

Diskografie

Terrestrials (2014)

Jiné pohledy

8 / 10
Pred pár rokmi by kolaborácia SUNN O))) a ULVER vo fanúšikovi avantgardnej, progresívnej tvrdej hudby vyvolala pocity, o ktorých sa nepatrí písať do slušného magazínu.

Dnes, po rokoch mlčania zo strany SUNN O))) a paberkovania v podaní ULVER sa očakávania otupili - o to príjemnejšie prekvapenie je, že "Terrestrials" latku nastavenú oboma kapelami v časoch hojnosti nepodliezajú.

"Terrestrials" je hrejivá nahrávka (fotografia Slnka na obale nie je náhodou) na rozhraní ulverovsko-o'malleyovskej kolaborácie ÆTHENOR, Andersonovho ASCEND a prirodzene vychádzajúca zo stále ostatnej dosky SUNN O))) "Monoliths & Dimensions". Hluk ustúpil sofistikovanej mase prevažne živých (alebo živo znejúcich) nástrojov, z ktorých (vo výbornej, prekvapivej twinpeaksovskej "Eternal Return") trčia syntezátory a sláčiky, v "Let There Be Light" zas dychové nástroje.

"Terrestrials" nie je tak pestrá kolaborácia, akou bol v čase najväčšej slávy SUNN O))) "Altar" (s BORIS). Pôsobí viac ambientne, medovo upokojujúco. Škoda krátkej stopáže, v japonskej verzii nadstavenej inou verziu "Eternal Return" a skladbou "Fidelio" s Attilom Csihárom za mikrofónom
Thorn | 11. února 2014

 

6 / 10
Šesť rokov sa čakalo, kým ULVER dokončia a pripravia na vydanie spoločnú nahrávku so SUNN O))), a o čakaní a očakávaní je nakoniec aj samotný výsledok.

„Terrestrials“ nie je o unikátnej atmosfére ani o pnutí dvoch odlišných veličín. Prepláva navôkol bez výraznejších dojmov, sem-tam nechá zaznieť dobrý nápad, celkovo však Čierna a Biela splynú do šedej.

Ak má byť záver poslednej skladby „Eternal Return“ vyvrcholením, nefunguje podľa predstáv. Pripomenie hudbu Philipa Glassa, ukáže na miesto, kde majú navrch ULVER, a to je všetko. Namiesto ráznej bodky spraví ďalšiu z čiarok.
Klypso | 10. února 2014