UNBORN - Awaken To Reality

UNBORN - Awaken To Reality

UNBORN - Awaken To Reality

UNBORN - Awaken To Reality

Pražskí UNBORN fungujú už od roku 1996, ja ich ale registrujem až na základe aktuálneho, v poradí tretieho albumu „Awaken To Reality“. Naživo som sa v tunajších končinách s UNBORN zatiaľ nestretol, a ak sa o ich nahrávkach písalo niekde po časopisoch alebo na nete, zachytil som to leda tak letmo. A pravda je, že tak, ako bol pre mňa thrash metal v 2. polovici 80. rokov číslo jedna, dnes sa týmto žánrom zaoberám skôr okrajovo. Hlavne ak niečo nové vydá niekto z dávnych favoritov, alebo mi nová, niekedy skôr „nová“ banda príde do cesty na koncerte. Prípadne sa sama prihlási.

To posledné je práve prípad UNBORN, chceli vedieť, či by sa v tunajšom ústave niekto mohol zaoberať ich novým albumom. Skúsil som vzorky na Bandzone, zneli sľubne a tak je tu recenzia celého, na vlastné náklady vydaného CD. (Myslím tú okrúhlu, zospodu zrkadlovo lesklú vec v +/- štvorcovom plastovom obale, booklet a tieto veci, nie nejaké MP3, ktoré sa aj „veľkým“ kapelám recenzujú len na základe dobrej vôle.)

Album okrem plnohodnotného prevedenia, so štýlovým obalom, ktorý mi náladou trochu pripomína námet na albume „Descent“ popradských old school deathmetalových SURGERY, a s v podobnom duchu urobeným bookletom, prebúdzajúcim spomienky na časy, keď sa najprv kreslilo, maľovalo a počítačové triky prišli k slovu až vo finále grafických prác, po pustení zaujme kvalitným zvukom.

Znenie „Awaken To Reality“ je veľmi profesionálne, plné, výrazné, kompaktné, a pritom dáva možnosť vyniknúť jednotlivým nástrojom, ale aj harmónii, do akej boli zmixované. Hellsound je zárukou kvality už nejaké roky a s thrash metalom si tu poradili na jednotku. Aj vďaka tomu znie v podstate tradičná hudba UNBORN čerstvo a presvedčivo.

Album obsahuje úvodné intro a desať skladieb v celkovom časovom rozsahu typickom pre tie väčšie metalové rezačky. Pražáci sa venujú väčšinou hlavne k tvrdosti a nadupanosti inklinujúcemu thrash metalu, koreniacemu v klasikách z konca 80. a začiatku 90. rokov. V ich tvorbe nájdete odraz hlavne amerických – Bay Area – ale aj európskych thrashoviek tých čias. V rýchlych jazdách nemajú UNBORN ďaleko ani k thrash/death podmnožine, zvlášť v partoch, kde dominuje hlbší hrdelný vokál.

Okrem energie a útočnosti je skupine blízke aj melodickejšie, atmosférickejšie podanie thrash metalu, niekedy balansujúce na okraji toho, čo dnes poznáme pod názvom metalcore. Občas vám tie motívy môžu pripomenúť TESTAMENT alebo KREATOR, inokedy snáď aj HEAVEN SHALL BURN. Vokálne je to však thrash ako sa patrí, a do zlatého veku vás vráti zvlášť striedanie hlbšieho revu a vyššieho škreku kdesi medzi NUCLEAR ASSAULT a LIVING DEATH. Vokalista na slušnej úrovni zvláda tiež stredovú polohu a melodické linky v nej. Žiadne výšky ani vyslovene „čisté“ spevy tu nie sú, album je vokálne skôr pre tých, ktorí to v thrash metale chcú drsne.

Napriek tomu si UNBORN dávajú i pomalšie, melancholickejšie kúsky, takmer balady. Nie je ich veľa, dávkovanie zhruba asi ako u TESTAMENT. Miernejšie, melodickejšie party sa aj na pár iných miestach prestriedajú s rýchlovkami, ale istou slabinou UNBORN v tomto je, že melódie sú tak trochu podľa jedného vzorca, čím vznikne dojem predvídateľnosti a čohosi už počutého predtým. Prácu gitaristov však treba vyzdvihnúť pokiaľ ide o sóla a vyhrávky, po tejto stránke je „Awaken To Reality“ bohatá a chytľavá záležitosť.

Texty sú z tohto sveta a o pocitoch z neho, znechutenie, vzdor, kritika spoločnosti, pohľad do vlastného vnútra, pre štýl typické témy. Spieva sa po anglicky, čo ukazuje na ambíciu nesťažovať to zbytočne prípadným záujemcom ďalej vo svete. Hodnotím to pozitívne, keďže na súčasnej domácej scéne sa v thrash metale na rodnú reč niekedy prisahá až príliš a výsledok potom nie vždy vyznie ako plánované „retro“ ale ako nostalgia za „socmetalovými“ časmi, ktoré rozhodne za až také „uctievanie“ nestáli.

 15

Martin Lukáč

Verdikt

Vydarená domáca thrashmetalová nahrávka, vychádzajúca z toho najlepšieho zo „zlatého veku“ a zároveň hľadajúca cestu k súčasnému vyzneniu.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 32:25

www.unbornband.cz/

Sestava

Skladby

  1. Intro
  2. Burn Inside
  3. Chemotherapy Of The Government
  4. Chemotherapy Of The Government
  5. Part Of Machinery
  6. Threat Of Death
  7. Trapped Between Two Words
  8. Under Control Of Pain
  9. Faces In The Mirror
  10. Till My Last Breath

Diskografie

Awaken To Reality (2013)
Six Ways Of Suffering (2011)
Voice Of Hate (2007)
V umírajícím slunci (demo) (2003)
Unborn (demo) (1999)