CENTURIAN - Contra Rationem

CENTURIAN - Contra Rationem

CENTURIAN - Contra Rationem

CENTURIAN - Contra Rationem

Holandskí v podstate už klasici si v rokoch 2002 – 2011 dožičili odpočinok, respektíve po albumoch „Choronzonic Chaos Gods“ (1999) a „Liber Zar Zax“ zmenili názov na NOX, pod ktorým až donedávna pôsobili. K tejto zmene došlo po odchode dvoch členov a miernom odklone v rámci death metalu. Za tejto éry vznikli dve EP a album „Ixaxar“ z roku 2007. V súčasnosti sú NOX na vedľajšej koľaji, vrátili sa ale CENTURIAN.

Ani s nimi po tých rokoch svet veľmi nerátal, teraz sa však hlásia s tretím dlhohrajúcim albumom. Názov sa dá preložiť ako „Proti rozumu“, čo o.i. znamená, že rúhačská štvorica s kresťanským náboženstvom ešte rozhodne neskončila.

Hudobne takisto neuhla ani o milimeter, takže si vypočujete polhodinovú výživnú porciu väčšinou vysokorýchlostného death metalu, počuteľne odchovaného na jednej z najväčších klasík – floridskej scéne konca 80. až polovice 90. rokov.

Starý MORBID ANGEL Holanďanom neodpára nikto, tie gitary a sóla, to je jasná poklona majstrom, rovnako ako frázovanie vokalistu, atmosféra a temperament skladieb. Ďalším inšpiračným zdrojom by mohli byť DEICIDE, HATE ETERNAL a viac toho ani nenachádzam.

Pokiaľ ide o MORBID ANGEL ako inšpiračný zdroj, videl by som to na albumy zo záveru prvej Vincentovej éry. V tom vlastne spočíva aj rozdiel oproti NOX. Tí „anjela“ hrali tiež, čerpali však skôr z „Altars...“ a „Blessed...“, aspoň tak mi to vychádza na základe ostrejšieho zvuku a vyššieho, v stredoch revaného vokálu. CENTURIAN to majú viac v hĺbke, trochu ako Glen Benton, a DEICIDE pripomína aj využívanie sprievodného vyššieho revu.

Holanďania skrátka hrajú ako Američania a ide im to počuteľne od srdca. „Contra Rationem“ síce neobjavuje nič dosiaľ neobjaveného, je však výborným liekom na znechutenie z posledného albumu voľakedajších majstrov presne tohto deathmetalového štýlu. Viete ktorých. A nie je to žiadne veľké retro, takýto kov smrti tu má miesto stále.

CENTURIAN „morbidangelovskú“ podobu death metalu aktuálne reprezentujú lepšie než jej vynálezcovia. Pokiaľ nepríde niečo nové s etiketou NADER SADEK, Rob Oorthuis (gitary), Seth van der Loo (bicie), Patrick Boleij (basgitara) a Niels Adams (vokály) môžu na tróne sedieť pomerne pevne.

 9

Martin Lukáč

Verdikt

CENTURIAN „morbidangelovskú“ podobu death metalu aktuálne reprezentujú lepšie než jej vynálezcovia.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,3 / 10

Další informace

Stopáž: 29:55

Produkce: Jo Peeters a Ralph Timmermans
Studio: We Are (Music) Junkies Studio, Eindhoven

www.centurian333.com

Sestava

Skladby

  1. Thou Shallt Bleed For The Lord Thy God
  2. Crown Of Bones
  3. Feast Of The Cross
  4. Judas Among Twelve
  5. Antinomian
  6. The Will Of The Torch
  7. Sin Upon Man
  8. Damnatio Memoriae
  9. Adversus

Diskografie

Contra Rationem (2013)
Liber Zar Zax (2001)
Choronzonic Chaos Gods (1999)