EMPYRION - Mindshifter

EMPYRION - Mindshifter

EMPYRION - Mindshifter

EMPYRION - Mindshifter

Je všeobecne známy fakt, že Nitra a celý ten región na juh od nej chrlí v rámci domáceho pop rocku/punku/teenage bigbítu či ako to nazvať skutočne monumentálne zhovädilosti. Tam od začiatku doteraz - a odhadujem, že aj do budúcnosti - za niečo stáli HORKÝŽE SLÍŽE, aj to ešte v časoch, keď ich miesto plnenia plánu zaujímalo hranie hudby a bavenie sa ňou.

Smutný pohľad jest na túto situáciu, ale našťastie nie na popík je človek odkázaný. Paradoxne práve z tohto „semeniska hudobného zla“ sa priam nečakane v roku 2011 vynorila metalová banda, ktorú ak by situácie neznalý návštevník festivalu Brutal Assault začul z pódia v „najlukratívnejšom“ večernom hracom čase, tipoval by rozhodne výrazne väčšie meno, než akým sú zatiaľ nitrianski EMPYRION.

Toto sexteto sa dalo dokopy potom, čo ukončili činnosť atmosférickí miešači extrémnych žánrov CORRUPTED MELODY. Zostavu doplnili bubeník a vokalista z tiež už nefunkčných DEHONEST a keď som tento spolok videl a počul tak zhruba pred rokom naživo, začal som mať pocit, že je zarobené na veľmi solídnu atmosférickú death/blackmetalovú záležitosť, ktorá, ak veci vezme za správny koniec, môže o žánrový trón súperiť s DEPRESY (nikto ďalší hodný spomenutia tu niečo také nehrá) a tým pádom sa uchytiť na scéne.

EMPYRION

Po koketovaní s akýmsi americkým vydavateľstvom po novej šťuke v stojatom rybníku siahli Gothoom Productions, momentálne tuším jediné domáce metalové vydavateľstvo, s ktorým sa kapele oplatí spolupracovať, a 14. decembra 2012 svetlo sveta uzrel debutový album „Mindshifter“ čiže „Posun mysle“. Vzhľadom na to, že booklet obsahuje len úryvky textov, hodí sa možno priblížiť myšlienkový koncept celého materiálu.

„Texty sa zaoberajú neduhmi ľudstva, neschopnosťou poučiť sa z vlastných chýb z minulosti, neschopnosťou vystúpiť na vyšší stupeň existencie tým, že sa viaže na dogmy, nechá sa ľahko ovplyvniť myslením más, ktoré sú manipulované z pozadia. Utvára si rýchle názory, koná na základe predsudkov. Sebectvo jednotlivcov prináša utrpenie mnohých, človek sa vyvyšuje nad prírodu a vlastnou rukou si pripravuje zánik. Vývoj ľudstva sa pohol dopredu len minimálne, ľudia odovzdávajú všetko zlé svojim deťom a formujú tak ďalšie generácie, ktoré nie sú schopné žiadnej zmeny. Človek je obeťou zdeformovaného podvedomia, ktoré ho núti robiť stále rovnaké chyby. Ľudia sú nepoučiteľná rasa, ktorá nie je schopná myslieť na následky svojho konania...“

Hudobne v týchto skladbách ide o atmosférický, vďaka výraznej klávesovej zložke až symfonický death/black metal, hraný väčšinou vo vysokých otáčkach, dramatický a s atmosférou, v ktorej sa mieša majestátnosť a znepokojivosť. Skladby stvorili hudobníci s dlhoročnými skúsenosťami, preto nejaké chyby ako kompozičné nedostatky či nevyváženosť, prípadne aranžérske zakopnutia nenachádzam. Skrátka plnokrvná žánrová záležitosť s kvalitnými melódiami, ťahom a muzikantskými výkonmi. Korunou sú veľmi dobré vokály, predstavované deathmetalovými hĺbkovými a revanými registrami, oživenými občasnými trochu blackmetalovejšími polohami.

Zvuk je na úrovni presahujúcej klasické undergroundové znenie, natáčalo sa u Grapowa a zúčastnení si dali záležať, aby sa vyrovnali so znením svojich vzorov. Práve tie sú možno jediným kameňom úrazu tejto hudobne i zvukovo v zásade dokonalej nahrávky. Po takrečeno remeselnej stránke je materiál aj vrátane skôr striedmeho grafického prevedenia za 10/10. Horšie je to ale s jeho pôvodnosťou. Aspoň ja tam príliš počujem to, že EMPYRION majú do detailu napočúvaný DIMMU BORGIR, nie sú im ľahostajní ani SEPTIC FLESH a pravdepodobne ich baví tiež druhý album talianskych FLESHGOD APOCALYPSE. Aj s poľahčujúcou okolnosťou, že čo do hráčskych i skladateľských schopností sa EMPYRION svojím vzorom rozhodne nepozerajú na chrbát, môžem túto stránku „Mindshifter“ hodnotiť maximálne 6/10. Ak to ale spočítam a vydelím, fakt beda tomu, kto bude s hodnotením nespokojný.

 1

Martin Lukáč

Verdikt

Ako odpoveď na dianie v hviezdnych kruhoch svetového atmosférického či symfonického extrémneho metalu je to na jednotku. Ak sa do budúcnosti EMPYRION bude chcieť zapracovať ešte na originalite, bude to na jednotku celkovo.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,2 / 10

Další informace

Stopáž: 32:42

bandzone.cz/empyrion

Sestava

Skladby

  1. Empty Vessels
  2. Delimitation
  3. Fragments
  4. Void Beyond The Horizon
  5. Infested
  6. The Tower
  7. Soundless Realm

Diskografie

Mindshifter (2012)