COLUMN OF HEAVEN - Mission From God

COLUMN OF HEAVEN - Mission From God

COLUMN OF HEAVEN - Mission From God

COLUMN OF HEAVEN - Mission From God

Kanadskému extrémnemu hudobnému dianiu som tu už zopárkrát klaňal a iné to nebude ani v tejto recenzii. Kanada je krajinou, kde scéna žije si vlastným životom. Je úplne jedno, aký okrajový štýl tvrdej muziky si pod drobnohľad zoberiete, kanadskí drevorubači mu vždy vnuknú kusisko svojského prístupu, ktorý v zbytku sveta jednoducho nenájdete.

Kanadský hardcore je suverénnym hudobným žánrom a počas dvoch dekád vývoja sa z neho stal akýsi ideál, ktorým sa dnes riadi hromada interpretov (stačí si zobrať smerovanie labelov ako Southern Lord alebo A389). Dnes už legendárne kapely ako CURSED, LEFT FOR DEAD, HAYMAKER alebo THE ENDLESS BLOCKADE pomohli formovať subžáner do jeho súčasnej podoby.

Náš dnešný príbeh sa bude venovať práve poslednou menovanou, ktorá je zo spomínanej partie najmladším, ale aj najodvážnejším hudobným aktom.

Začneme od konca. THE ENDLESS BLOCKADE bola kapela, ktorá klasické kanadské hardcoreové besnenie miesila s hutným sludgeom, rýchlym grind/powerviolence a konskou dávkou podivného noise a harsh elektroniky.

Skupina nahrala dva skvelé albumy, zopár solídnych splitiek (UNEARTHLY TRANCE, AGORAPHOBIC NOSEBLEED a BASTARD NOISE) a v hardcoreovom undergrounde si získala mnoho priaznivcov.

THE ENDLESS BLOCKADE mali slušne našliapnuté k tomu stať sa vo svete divokej „core“ muziky veličinou. Ale ako to už u mladých excentrických hudobníkov býva, členovia kapely sa nepohodli a „blockade“ sa rozpadli.

COLUMN OF HEAVEN

Tu sa začína príbeh COLUMN OF HEAVEN. Keďže vôľa po obnovení THE ENDLESS BLOCKADE zo strany fanúšikov bola príliš silná, rozhodlo sa duo Andrew Nolan a Eric King dať dokopy projekt, ktorým by nadviazali na predchádzajúce snaženie.

Aj napriek takmer nulovej propagácii zo strany COLUMN OF HEAVEN sa ich prvá, svojsky nazvaná kazetová (!) nahrávka „Ecstatically Embracing All That We Habitually Suppress“ umiestnila vo výročných rebríčkoch mnohých mienkotvorných periodík a hudobníkov. COLUMN OF HEAVEN kuli plány pre ďalšiu „veľkú“ nahrávku, ktorou je minuloročná platňa „Mission From God“.

Je čas na zmenu!

Otázka určite je, či u ex-BLOCKADE nastala nejaká zásadná zmena nazerania na hudbu. Odpoveďou by mohlo byť „áno“ aj kategorické „nie“.

Prečo? V prvom rade sa Andrew Nolan drží tendencií nastolených v jeho predchádzajúcej kapele, s tým rozdielom, že COLUMN OF HEAVEN pracujú s inými výrazovými prostriedkami. To, čo zostalo, je prapodivná úchylka k noise a elektronike, ktorá u COLUMN OF HEAVEN pôsobí dojmom, pre ktorý sa v angličtine používa označenie „disturbing“.

Kapela vymenila powerviolence za omnoho „oldschoolovejšie“ znejúci grindcore, ktorý kombinuje s disonantným moderným death metalom, vzbudzujúcim spomienky na kapely ako FLOURISHING alebo PORTAL. Je však plný staromilsky znejúcich riffov.

Už aj tak dosť znepokojujúcu hudobnú miešaninu podtrhujú kruté industriálne vsuvky, ktoré spolu s pre tento štýl dosť atypickou textovou zložkou dotvárajú úzkostnú atmosféru par excellence.

Posun k ešte bizarnejším hudobným sféram

„Mission From God“ od COLUMN OF HEAVEN patrí jednoznačne k tým originálnejším „coreovým“ nahrávkam minulého roka.

COLUMN OF HEAVEN demonštrujú, že aj hudbu ako grindcore je možné hrať nápadito aj bez toho, aby ste zanevreli na jej tradičné vyznenie.

Pre niekoho bude „Mission From God“ zrejme až príliš veľkým sústom (a to aj pri jeho vskutku kratučkej minutáži). „Mission From God“ nie je kolekciou ku každodennému „easy“ počúvaniu a k jeho zdolávaniu je potrebné obrniť sa poriadnou dávkou trpezlivosti. Nakoniec to ale určite stojí za to...

COLUMN OF HEAVEN

 1

Phill

Verdikt

Extrémny hardcore krížený s noise a experimentálnymi hudobnými plochami. Vskutku bizarná atmosféra.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 17:58

Produkce: Kevin Kitchel + COLUMN OF HEAVEN
Studio: Kevin Kitchel Studio

survivalist-deathcult.blogspot.com

Sestava

Skladby

  1. After The Mission
  2. The Devouring Grief
  3. A Modern Day Sodom
  4. Hic Svnt Dracones
  5. Entheogen
  6. Buried Secrets
  7. Barghest Jugend
  8. Pharmakos
  9. They Never Learn
  10. Constellation
  11. Before The Mission

Diskografie

Mission From God (2012)
Ecstatically Embracing All That We Habitually Suppress (2011)