UNFATHOMABLE RUINATION - Misshapen Congenital Entropy

UNFATHOMABLE RUINATION - Misshapen Congenital Entropy

UNFATHOMABLE RUINATION - Misshapen Congenital Entropy

UNFATHOMABLE RUINATION - Misshapen Congenital Entropy

Nepredpokladám, že vám tento názov hovorí extra veľa. Mne donedávna tiež nič, a nebyť toho, že o pár mesiacov u nás UNFATHOMABLE RUINATION hrajú spolu s PYREXIA a BEHEADED, ktovie, či by to tak aj nezostalo. Nových deathmetalových kapiel sú tony, väčšina z nich u mňa skončí s verdiktom „nebaví“ a to sa časom človeku odnechce aj sa v tom všetkom prehrabávať. Ako dobre, že som neprehliadol ďalší z dnes už takých zriedkavých súkromných objavov.

UNFATHOMABLE RUINATION pôsobia v Londýne, domovom sú u Sevared Records. Jedno aj druhé istú kvalitu sľubovať môže, pretože death metal bol na anglickej pôde silný odjakživa, a Sevared sú jednou z najrešpektovanejších bášt brutálneho death metalu v súčasnosti. Povedzme, že tu zostava nie je nejaká stopercentne anglická – taliansky basák, rumunský vokalista a najnovšie ďalší Talian na druhej gitare, ale vo všeobecnosti sú UNFATHOMABLE RUINATION poskladaní zo skúsených hráčov, ktorí na britskej scéne čo – to preskákali, väčšinou v rozmedzí death/thrash, doom/death a melodický death metal až po brutal death – EYE OF SOLITUDE, TRIFIXION, VISCERA, CEREBRAL BORE, BLOODSHOT DAWN alebo FLESHROT, a Daniel Neagoe ešte v rodnom Rumunsku vyskúšal aj melodické gothic/doom a blackmetalové záležitosti – MY SHADOW, GOTHIC alebo TIARRA.

UNFATHOMABLE RUINATION
U UNFATHOMABLE RUINATION žiadna melodická romantika, melanchólia a podobné náladové momenty nehrozia ani omylom. Desaťskladbový materiál obsahuje dve inštrumentálky, úvodnú a ôsmu skladbu, pričom u UR aj takéto kompozície znamenajú v prvom rade metal, maximálne s nejakými tými nasamplovanými hlasmi, skrátka žiadne zľutovanie. A celkovo ide o poriadne brutálny kov smrti, mix presne toho, čo mám najradšej – nárezové, zničujúce pasáže, ktoré, ak by tie gitary nemali až tak navrstvené, by sa - vrátane „nahrnutých“ neľudských vokálov - pokojne uživili aj u BRODEQUIN. V iných, podobne neľudských náklepoch, vyzdobených v hĺbke hučiacimi, ale dosť technickými a pestrými gitarami, si možno spomenúť aj na INTERNAL SUFFERING. Angličania majú celkovo podobne pochmúrnu, zdrvujúcu atmosféru. Prepracované gitary, hrajúce originálne linky a nervné vyhrávky, trochu cítiť po alabamských CHAOS INCEPTION. Pomerne skoro si všimnete, že u UNFATHOMABLE RUINATION sa často sóluje a vďaka rôznym gitarovým fintám a vyhrávkam je ich hudba pestrá, divoká a živá. V pomalších pasážach počuť, že skupina neignoruje ani zásadné piliere žánru v rozmedzí DEATH až SUFFOCATION. Výsledkom je veľmi brutálny death metal, vďaka prepracovanosti jednotlivých liniek možno nevyznieva ako totálny extrém, skôr je vyslovene chytľavý a pôsobivý. Doslova prekypuje energiou, hroziacou výbuchom, jeho tvorcovia skrátka tento štýl majú v krvi. „Misshapen Congenital Entropy“ je album zničujúci, neľútostný, a popri tom až nečakane temperamentný.

Vokály sú veľmi dobré, od najhlbších kloktavých hĺbok až po tie „bežné ľudské growly“. Fungujú v ťahavých, monštruóznych guturálnych víchroch, ako aj v guľometných paľbách a celkovo sú „spevy“ pestré bez toho, aby tu niekto nasilu ťahal nejaké „normálnejšie“, nebodaj melodické hlasové polohy. Skupina sa bez nich zaobišla aj v coveri od DEATH („Vacant Planets“ z „Human“, aby ste netápali), ktorému o dosť hutnejšie a surovejšie podanie vôbec neublížilo a navyše ním skupina tak nenápadne naznačuje, že ak by nejaký „hudobný aristokrat - teoretik“ mal ambície pochybovať o jej hudobníckej zdatnosti, tak nech sa radšej takto nestrápňuje. Zvuk – hutný, živelný s minimom „chemikálií“, tak sa mi to páči. Napriek tomu, že ide o debut, nebudem šetriť, britská scéna reprezentovaná v súčasnosti napríklad AMPUTATED alebo DYSCARNATE dostala posilu. Len dúfam, že im odhodlanie hrať naozaj od podlahy vydrží a že nabudúce nebudem nakyslo ako po druhom albume na debute vynikajúcich DETRIMENTUM.

 22

Martin Lukáč

Verdikt

Riadne výdatné brutálne deathmetalové prekvapenie z Veľkej Británie, na budúcoročnom turné majú UR potenciál prevalcovať aj legendy, ktorým budú „predskakovať“.

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,8 / 10

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Preface To The Forlorn Spectrum
  2. Pantheonic Synchroscheme
  3. Carved Inherent Delusion
  4. Extinction Algorithm In Procession
  5. Monochrome Obedience
  6. Consequential Failure
  7. Futile Colossus Decapitated
  8. Anti-Genesis
  9. Edges Of Disfigured Atrocity
  10. Vacant Planets (Death cover)

Diskografie

Enraged & Unbound (2019)
Finitude (2016)
Misshapen Congenital Entropy (2012)
Unfathomable Ruination (demo) (2010)