THREE MILE PILOT - Maps

THREE MILE PILOT - Maps

THREE MILE PILOT - Maps

THREE MILE PILOT - Maps

Od vydání poslední řadovky indie rockerů THREE MILE PILOT uplynuly už dva roky, ale je to jako bych tu desku našel včera. Pramálo se změnilo na našem důvěrném soužití a pokaždé, když si jí (často) pouštím, ve mě vyvolává úplně ty samé hřejivé pocity a čas se v jejím případě nádherně zastavil. Nezastavili se její tvůrci a letošní léto o sobě dali vědět pětiskladbovým EP.

Naprosto uchvácen neutuchajícím šarmem zmiňované „The Inevitable Past Is The Future Forgotten” jsem ani nějaké pokračovaní zvlášť neočekával a aktuální kotouček „Maps“ k mojí velké radosti předvedl, že skladatelské směrovaní Američanů zůstává i nadále velmi blízké tomu, které si mě před dvěma lety zcela bezelstně přivlastnilo. Ačkoliv se bavíme o necelých dvaceti minutách muziky, tak i teď se podařilo docílit příjemně ležerní atmosféry, jež s chutí absorbována sluchovody vytváří útulně rozjímavé nálady. Po zvukové a hudební stránce se trojice nevzdaluje daleko od kurzu nastoleném předchůcem a o „Maps“ se skutečně dá hovořit, jako o jeho velmi povedené nástavbě.

THREE MILE PILOT

Kolekci příhodně otevírá nejpopovější z pětice „Long Way Up“. Skladba by musela se ctí obstát i na vlnách nějakého odvážnějšího rádia. Přestože se rozhodně nejedná o žádnou přiblble návykovou rozhoďnožku, nelze jí upřít silný hitový potenciál zajištěný postupnými gradacemi lehtavého břinkotu kytar, odvážně odhalené hloubky basovky a samplů, protkanými lehce zapamatovatelným refrénem, k němuž nás donáší půvabně citovaný text přinášející napětí vtipu, u kterého ovšem není vyslovena hlavní myšlenka. Píseň připomíná přesně ten den blbec, kdy musíte všude pospíchat a při tom všem minutově (ne)naplánováném shonu se vám, ostřílenému uživateli podzemní dráhy přihodí, že si doběhnete a nastoupíte do metra jedoucího opačným směrem.

Pokračuje se zamyšlenou „Wires“ opět s pomalou kolébavou, nevlezlou melodií, unášenou na eleganci basovky, s kytarou v pozadí občas protkanou samplovými linkami nebo něžnými tóny piána. Na drát se netlačí, přesto ozon zhoustne a posmutní především kvůli slovům působivě donášeným v pěveckém duetu a vybízejícím k uskutečnění věcí, ke kterým už dlouho hledáme odvahu. Uprostřed této minivýpravy, v možná nejsilnější položce „This Escape“, najdeme odevzdanou recitaci jistého stavu beznaděje, houpající se na kombinaci uchvacujících, nekomplikovaných rifů obou strunných nástrojů a navíc dokrašlovanou přesnými údery bicích.

Předposlední kompozice nabízí jednoduché rockové uvolnění v rychlejším tempu, se všemi cnostmi vyjmenovanými výše, lišící se pouze britpopově vyprodukovaným a nic neřešícím refrénem, ale v tomto případě vivat (polo)citoslovcům.  

„Identify his factors
I see that ways you´re far away from home
Identify his factors
 I wish I flown you to another zone”
(„Birdy“)

THREE MILE PILOT s vámi rozmlouvají a pokud se jim umíte a chcete naslouchat, dostanete mnohem více než pouhou hudbu. Dostáváte schovaný kousek sebe sama.

 2

Verdikt

Výborný indie-rock s hlubším podtextem.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 19:30

Produkce: THREE MILE PILOT, Kris Poulin

www.myspace.com/threemilepilot

Sestava

Skladby

  1. Long Way Up
  2. Wires
  3. This Escape
  4. Blu
  5. Birdy

Diskografie

Maps (EP) (2012)
The Inevitable Past Is The Future Forgotten (2010)
Another Desert, Another Sea (1997)
Chief Assassin To the Sinister (1993)
Nà Vuccà Dò Lupù (1991)