OVERKILL, 3 INCHES OF BLOOD, PURIFIED IN BLOOD - Praha, MeetFactory - 15. října 2012

OVERKILL, 3 INCHES OF BLOOD, PURIFIED IN BLOOD - Praha, MeetFactory - 15. října 2012

OVERKILL, 3 INCHES OF BLOOD, PURIFIED IN BLOOD - Praha, MeetFactory - 15. října 2012

OVERKILL, 3 INCHES OF BLOOD, PURIFIED IN BLOOD - Praha, MeetFactory - 15. října 2012

Znamenité aktuální album „The Electric Age“ bylo jednoznačnou pozvánkou na živé vystoupení amerických thrashových veteránů OVERKILL, dlouho dopředu slibující nevšední zážitek, samozřejmě především podle zpráv z již od dubna probíhajícího celosvětového letošního turné na podporu zmíněné nahrávky. Prostory smíchovského centra MeetFactory se k tomu ukázaly být velmi vhodným doplňkem, jejich důstojné naplnění jakbysmet a tak každý, kdo přišel, mohl odcházet dosytosti naplněn předlouhým a povedeným večerem na téma „metal“.

DEGRADEAD

Vystoupení newjerseyských totiž zepředu zajišťovaly hned tři předkapely, což možná mohlo být trochu nadbytečné, nicméně s ohledem na jejich kvality rozhodně ne nudné či dokonce otravující (jak se to někdy stává). První na řadě byli mně neznámí Švédové DEGRADEAD, produkující moderní melodický thrash/death, který sice nezastíral svou inspiraci v některých slavnějších jménech, ale na druhou stranu k nim dodával překvapivě zvučně znějící nápady a sebejisté výkony kytaristy Davida Szücse a zejména zpěváka Mikaela Sehlina, takže půlhodinka v jejich společnosti byla rozhodně z kategorie dojem zanechávajících. Totéž platilo i o spíše metalcoreových PURIFIED IN BLOOD, kteří navíc svou předskakovací úlohu zvládli ze všech nejlépe. Zástup pod pódiem zhoustnul, atmosféra začala jiskřit a všechny přítomné neustále burcující zpěvák Hallgeir Enoksen vypadal, jakože by spíše vypustil duši, než by se svým výkonem šel pod plných sto procent.

OVERKILL

Za neustále perfektního zvuku (což mimochodem znamenalo i nadějné vyhlídky směrem k ozvučení výkonu hlavních hvězd večera) pak pódiové žezlo převzaly máničky 3 INCHES OF BLOOD a přestože jejich retro - oldschoolový thrashový chlebíček nemusel každému vonět, já jsem znovu slyšel kapelu s velmi slušným potenciálem, byť přiznávám, vysokánskému ječáku zpěváka Cama Pipese jsem za celou dobu setu kapely na chuť nepřišel. Zjevně jsem v tom ale byl sám, takže když Kanaďané končili, přenechávali publikum hochům z OVERKILL v tom nejlepším možném rozpoložení.

OVERKILL

Bobby „Blitz“ Ellsworth a jeho kumpáni poté nastoupili přesně dle rozpisu pět minut po desáté a rozpoutali hotové thrash metalové orgie. Jestliže je v recenzi na shora zmiňovanou novinku kolega Stray označil jako sestavu, která nemá v dlouhé historii kapely konkurenci, pak s tím nelze než souhlasit. Perfektně sehraná rytmika (i když Verniho basa na můj vkus „zvonila“ až příliš málo), přesně rozdělená kytarová práce, přičemž zejména té sólové v podání Davea Linska nešlo než naslouchat s pokorným obdivem, a k tomu již zmiňovaný nesmírně energický padesátník za mikrofonem, to bylo něco, čemu ve více jak hodinu a půl dlouhém provedení jednoduše nebylo možné odolat. Úchvatný začátek v zelené mlze obstarala „Come And Get It“ a pak už to šlo závratným tempem skrz naskrz celou diskografií zelené bestie, co si jen ucho posluchačovo mohlo přát. Pravda, ucho posluchačovo by si také určitě bývalo přálo „Blitze“ slyšet poněkud výrazněji, než to zejména první půle koncertu nabídla, ale v tomto směru bohužel (a netuším proč, když to celý večer vypadalo, že tady na zádrhel dojít nemůže) zůstalo jen u přání.

OVERKILL

A když to všechno skončilo klasikou „Fuck You“ (při níž se však pochopitelně nikdo neurážel), bylo navýsost zřejmé, že zvěsti nelhaly, a že stejně jako jsou poslední dobou znamenití v drážkách cédéček, jsou momentálně OVERKILL bezchybní i na koncertních prknech. A to prosím třebaže už to táhnou dvaatřicátý rok, což je určitě poměrně úctyhodné číslo, četné Ellsworthovy zdravotní patálie v to nepočítaje. Srdečné pozdravy ze stoky!

Setlist:

Come And Get It
Bring Me The Night
Rotten To The Core
It Lives
Electric Rattlesnake
Hello From The Gutter
Ironbound
Save Yourself
The Wait - New High In Lows
Thunderhead
Old School
Who Tends The Fire
In Union We Stand
Elimination
Coma
Fuck You/Powersurge

 7

Louis

Další informace