NACHTMYSTIUM - Silencing Machine

NACHTMYSTIUM - Silencing Machine

NACHTMYSTIUM - Silencing Machine

NACHTMYSTIUM - Silencing Machine

Po experimentálnom dvoj-tripe "Black Meddle" sa Blake Judd rozhodol vrátiť k tomu, čo kapelu vystihuje najlepšie - a to je priamočiary špinavý black metal. Bezproblémové koncertné prevedenie, údernosť a agresivita materiálu sú piliere, na ktorých mal byť "Silencing Machine" podľa jeho slov postavený.

Ku kapele sa vrátil aj bývalý gitarista Aamonael, ktorý sa podstatnou mierou podieľal na komponovaní materiálu. "Silencing Machine" je tak iný v mnohých ohľadoch a nie je možné ho nazvať logickým pokračovateľom experimentálnych predchodcov.

NACHTMYSTIUM

Jedným z dôležitých momentov bola snaha nahrať materiál, ktorý je možné dobre previesť aj na koncertné pódium. To znamená žiadne tony zvukových stôp (na "Addicts" ich bolo miestami viac než 20), ale len poctivá pätica nástrojov obohatená o nový elektronický rozmer. Práve tento aspekt je z pohľadu nahrávky snáď najprekvapivejším a najsilnejšie udrie v titulnej "Silencing Machine", kde do veľkej miery prináša negatívny šok.

V prvých sekundách mi hlavou prebleskla len nechuť a práve to, že to s tou elektronikou NACHTMYSTIUM prehnali, pretože sú v nej miestami všetky nástroje spoľahlivo utopené. Našťastie tento element ustupuje do pozadia poctivej inštrumentácii a stáva sa organickou, aj keď naďalej znepokojujúcou súčasťou nahrávky. Inak je album neoklasická blackmetalová jazda s výnimčným citom pre melodické linky, sóla a tradičnú dávku melancholickej utópie.

NACHTMYSTIUM nezabúdajú ani na čierne hardrockové výlety, zhmotnené v hitovkách "Borrowed Hope And Broken Dreams" a "Give Me The Grave", ktorým je už teraz možné prorokovať pôsobivé koncertné prevedenie.

Okrem údernosti disponuje nahrávka vlastným posolstvom prenášaným cez bezútešné texty v podaní charizmatického frontmana, ktorého hlas je tradične výrazným atribútom. Ako celok funguje "Silencing Machine" veľmi nenúteným a plynulým dojmom bez hluchých miest a z výsledku je cítiť presný autorský zámer bez kúska skladateľského tápania. To dáva možnosť poslucháčovi ponoriť sa do širšieho žánrového spektra od industriálnej éry v "Decimation, Annihilation", cez mohutný samovražedný black v "And I Control You" až po tradičnejšie formy eskalujúce v úvode "Reduced To Ashes" alebo "I Wait In Hell". 

Zdá sa, že v kapele to momentálne naozaj šľape optimálne a "Silencing Machine" je toho temer dokonalým výsledkom. Jedinou výhradou môže byť nezvládnutie elektroniky, ktorá je v druhom pláne prítomná vo všetkých skladbách a miestami môže pôsobiť samoúčelne. Z ďalších hľadisiek ale ide o fluidný a excelentný blackmetalový materiál, ktorý dokáže svojou energiou i atmosférou veľmi rýchlo pohltiť, a bez problémov sa zaradí na čelo diskografie kapely. 

 7

Arrow

Verdikt

Priamočiarejší, blackmetalovejší a elektronikou pošpinený nástupca progresívne ladenej dvojice "Black Meddle". V podaní NACHTMYSTIUM je tento prístup stopercentne funkčný, a tak tu máme jednu z najlepších nahrávok kapely.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
7,8 / 10
Čtenáři
8,6 / 10

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Dawn Over the Ruins of Jerusalem
  2. Silencing Machine
  3. And I Control You
  4. The Lepers of Destitution
  5. Borrowed Hope and Broken Dreams
  6. I Wait in Hell
  7. Decimation, Annihilation
  8. Reduced to Ashes
  9. Give Me the Grave
  10. These Rooms in Which We Weep

Diskografie

The World We Left Behind (2014)
Silencing Machine (2012)
Addicts: Black Meddle Pt. II (2010)
Doomsday Derelicts (EP) (2009)
Assassins - Black Meddle Part I (2008)
Worldfall (EP) (2008)
Instinct: Decay (2006)
Eulogy IV (EP) (2004)
Demise (2004)
Nachtmystium (EP) (2003)
Reign Of The Malicious (2002)

Jiné pohledy

8,5 / 10
Album „Silencing Machine“ je po hudobnej stránke návratom k extrémnemu temnému metalu, ak chcete, black metalu. V menšej miere je syntézou prvkov z predošlých veľkých nahrávok, obohatenou o nové vplyvy väčšinou extrémneho charakteru. Použitie elektroniky mi neprekáža, vlastne by som povedal, že môj sluch ju tak nejako vytesňuje.

Na žánrovú čistotu sa tu až tak nedbá, kapela sa proste nehodlá nechať spútať konvenciami žánru, a tak si popri pochmúrno-maniakálnom black metale s množstvom divokých alebo „nie z tohto sveta“ melódií vypočujete aj skladby, ktoré sú skôr – napríklad – metalovým industrialom s „čiernym“ vokálom.

Každá skladba je trochu o inom, napríklad „I Wait In Hell“ s fenomenálnou škrípavou gitarovou melódiou a atmosférou totálneho zmaru by mohla zaznieť v nejakom tom post-apokalyptickom filme ako podmaz situácie, kedy sa zvyšky ľudstva potácajú svetom, v ktorom sa život v zásade už pobral do minulosti, večne zamračená obloha sype na zem nejaký sajrajt a tým, ktorí zatiaľ žijú, je to už aj jedno a ani im to nie je ľúto.

Toto pochmúrne metalové dielo, proti ktorému je bežný black metal len takým zábavným strašením, korunuje obraz konca a zmaru na obale, ktorému sa duchom približuje maľba zdobiaca „Hvis Lyset Tar Oss“ od BURZUM. U NACHTMYSTIUM je však kvalita hudby a grafiky z môjho pohľadu v oveľa väčšej rovnováhe. Kvalitatívne hodnotím rovnako ako „Assassins...“, asi aj preto, že veci typu „Seasick I., II, III“ sa do aktuálneho konceptu zjavne nehodili.
Martin Lukáč | 25. září 2012

 

7 / 10
Mé osobě více vyhovovalo progresivní duo "Assassins" / "Addicts". "Silencing Machine" sice obsahuje působivé momenty, ale díky masivnímu využití elektroniky skladby místy působí tak trochu na jedno brdo.
Deadmann | 24. září 2012