TERRIBLE FEELINGS - Shadows

TERRIBLE FEELINGS - Shadows

TERRIBLE FEELINGS - Shadows

TERRIBLE FEELINGS - Shadows

Poďme na to inak ako obvykle a začnime pointou. Švédi TERRIBLE FEELINGS sa so svojím novým albumom „Shadows“ postavia na piedestál svetového punku. Viem, je to mierne veľkohubá proklamácia, avšak verte mi, že keď sa zoznámite s výnimočnou tvorbou týchto mladíkov, dáte mi za pravdu. TERRIBLE FEELINGS patria v ich domovine k „spoločenstvu“ kapiel, ktoré nezapadajú do príznačného disbeat/crust/grindového podhubia, ale prirodzene inklinujú k hudobnému eklekticizmu a sú vášnivo staromilské. Fundamentom ich produkcie je melodický punk-rock, ktorý letmo pripomína spevavých „domácich“ MASSHYSTERI, alebo už neexistujúcich dánskych „lídrov scény“ GORILLA ANGREB. TERRIBLE FEELINGS sú na rozdiel od menovaných vo svojom prejave omnoho rafinovanejší a ich cesta k očarujúcemu výslednému efektu je o dosť kľukatejšia.

TERRIBLE FEELINGS

Pôvab produkcie TERRIBLE FEELINGS tkvie v ľahkosti kríženia zdanlivo nesúrodých žánrov, ktoré dávajú možnosť vyniknúť špecifickému „retro soundu“ kapely. „Shadows“ dominuje zádumčivý hlas speváčky Manuely, ktorá sa nebojí chytľavých melódií a ktorá svojím espritom letmo pripomína divožienky á la Patti Smith, čo hudbe TERRIBLE FEELINGS dodáva ten správny drzý „riot“ výraz. Pre porovnanie s nedávno recenzovanými WHITE LUNG, TERRIBLE FEELINGS majú záľubu v kompozíciách komplikovanejšej štruktúry, vo svojom muzicírovaní nepôsobia tak jednostranne a nesnažia sa za každú cenu byť zbytočne živelní.

TERRIBLE FEELINGS v sebe nezaprú starý poctivý bujarý rokenrol, ale radšej sa utápajú v melancholických hĺbavých vodách, kde môžu demonštrovať svoj neuveriteľný cit pre harmónie. Na prvýkrát možno až mierne presladené power-popové melódie sa po krátkom čase vryjú do pamäte a vy na všetok ten pátos vôkol zľahka zabudnete. Gitarista svojou variabilnou hrou prispieva ku konečnému „artsy“ výrazu kapely a okrem ostrejších punk´n´rollových a garage-rockových riffov zvláda aj bezstarostný tanečný „surf-popík“ alebo progresívnejšie znejúce melódie, ktoré sú u (v podstate) punkovej kapely príjemným spestrením. Clivá nálada piesní len umocňuje pôžitok z ich posluchu a dotvára celkovú zvláštnu atmosféru, ktorou je „Shadows“ utkaný. Texty potom pochybnú šerú stránku len dotvárajú a zintenzívňujú.

TERRIBLE FEELINGS znejú (na tak mladučkú kapelu) veľmi sebaisto vo všetkom, čo na albume zakúsia, a svedčí im každá zo spomenutých hudobných polôh. Či už sú to archaicky znejúce, svižné punk-rockové šlágre, mnohokrát podporené klavírom (šialené duo „Lady Luck“ a „Next Round Is On You“), temnejšie „indie-zaklínadlá“ (hravá „Intruders“ alebo posmutnelé „Darkness Of Man“ a „Wicked Skull“), respektíve skladby koketujúce s new age a post-punkom (nádherná „ružovým synťákom“ podporená „Another Night“, rytmická bomba „Shadows Follow Me“ a romantická „Simultaneous Beats“), TERRIBLE FEELINGS vždy znejú ako partička vyzretých hudobníkov. K plnohodnotnému debutu „Shadows“ nemám žiadne výhrady. Mám už len očakávania a strhnutý bodík si ušetrím pre ďalší album.

 2

Phill

Verdikt

Uhrančivý post-punk obohatený archaickým rokenrolom, power-popovými melódiami a pochmúrnou atmosférou. Kombinácia, ktorá nemôže sklamať!

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 34:21

Produkce: Erik Sunding
Studio: Tambourine Studios

www.terriblefeelings.com/

Sestava

Skladby

  1. Days To Come
  2. Intruders
  3. Lady Luck
  4. Another Night
  5. Darkness Of Man
  6. Wicked Skull Pt. 1
  7. Wicked Skull Pt. 2
  8. Follow Me
  9. Simultaneous Beats
  10. Sleep As Deep As The Sea
  11. Next Round´s On You
  12. Rest In Peace

Diskografie

Shadows (2012)
Blank Heads EP (2011)
Impending Doom (2011)
Tied Up (2011)