BATILLUS - Furnace

BATILLUS - Furnace

BATILLUS - Furnace

BATILLUS - Furnace

Ak holdujete doom metalu (respektíve akýmkoľvek jeho odnožiam) a máte tendenciu si vaše zvukovody občas prepláchnuť riadnou dávkou ťahavej kakofónie, určite zbystrite pozornosť. Kvarteto z Brooklynu BATILLUS sa na svojom debute totiž prezentuje vskutku zaujímavým poňatím skazonosného kovu.

Pôvodne inštrumentálne trio našlo svoju spásu v osobe speváka Fade Kainera, ktorý aktuálnemu dielku „Furnace“ pridal povlak blackmetalovej temnoty. Na „Furnace“ sa prelína v podstate všetko, čo môže štýl zvaný doom metal v súčasnosti ponúknuť. BATILLUS do seba nasali archaický zvuk a miesia ho s modernejšími odbočkami do štýlov príbuzných aj vzdialených „pôvodnej verzii“ doomu.

BATILLUS

BATILLUS sa veľmi radi hrajú so zmenami tempa (nedôjde len na klasické pomalé umieranie), neustálym obmieňaním motívov (ich bahnitý metal je vážne pestrý) a, čo je hlavné, s všadeprítomnou gradáciou a hromadením emócií, ktoré potom nechajú v tej pravej chvíli explodovať.

S konvenciami si páni rozhodne hlavu nelámu. Na úvod vás uchlácholia zasnenou pasážou plnou vzdušného brnkania a „podmazom“ vytvárajúcim majestátne zvukové plochy. Následne vám bez varovania odbijú hlavu vznešenou melódiou, ktorá postupne prerastie do ohavného disonančného sludgeu. S kľudom si do centra albumu pichnú blackmetalovú „sypačku“ – veď prečo nie?! Aj tak sa nakoniec vrátia späť do pozvoľného prúdenia svojej hudobnej vízie, ktorú presekávajú monolitickým gitarovým dunením a všadeprítomným noiseom, zvukovými experimentami a hlavne hustou bezútešnou atmosférou. BATILLUS sa väčšinou držia pri zemi, ale občas si s radosťou zaplávajú vesmírom, miestami agresívne zaštekajú a inokedy zase pohladia po duši.

„Furnace“ je teda bezpochyby kvalitným dielkom, hodným vašej pozornosti. A čo BATILLUS? Ak to takto pôjde ďalej, máme čo dočinenia s novým menom v elite amerického doom metalu.

Neveríte? Vypočujte si „Furnace“ prostredníctvom bandcamp stránky, alebo si ho tam legálne stiahnite a pokojne zaplaťte, koľko uznáte za vhodné.

 Přidejte svůj názor

Phill

Verdikt

Gloomy doom...

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 44:24

Produkce: Sanford Parker
Studio: Semaphore Recording

www.batillusdoom.com

Sestava

Skladby

  1. ...And The World Is As Night To Them
  2. Deadweight
  3. Uncreator
  4. The Division
  5. What Heart
  6. Mautaam

Diskografie

Furnace (2011)
Batillus/Hallowed Butchery Split (2010)
Beard Destroyer Tour (EP) (2009)
The Batillus (EP) (2009)