WINDS OF PLAGUE - Against The World

WINDS OF PLAGUE - Against The World

WINDS OF PLAGUE - Against The World

WINDS OF PLAGUE - Against The World

Priznám sa, že nepatrím k skalným fanúšikom WINDS OF PLAGUE. Napriek tomu som kalifornskému sextetu nikdy neupieral snahu o originálne poňatie a zvuk, ktorý absorbuje veľké množstvo moderných (až trendových) metalových vplyvov, kombinovaných s hutnou hardcore údernosťou. Práve z tohto dôvodu je bezpredmetné vymýšľať pre WOP novú žánrovú škatuľku. Označenie „symfonický deathcore“ však nie je najvhodnejšie, nakoľko tvorba kapely má podstatne bližšie k BLEEDING THROUGH než k úderkám WHITECHAPEL alebo DESPISED ICON.

WINDS OF PLAGUE

Štvrtý dlhohrajúci počin nesie názov „Against The World“ a neskrýva vonkajšiu podobnosť s opusom „Decimate The Weak”. Čo sa hudobnej produkcie týka, podobnosť tu svojim spôsobom nekončí. Patetické (nie nutne v pejoratívnom význame) intro „Raise The Dead” strieda úvodná kompozícia „One For The Butcher”, ktorá je zástupcom toho lepšieho, čo novinka ponúka. „Drop The Match” bezpochyby ašpiruje na post úspešnej koncertnej „hopsačky”.

Následne výpravný úvod v „Built For War” predznamenáva dianie vecí nevídaných – konkrétne sa udial hosťujúci Jamey Jasta. Nezameniteľný hlas HATEBREED dodal tejto chytľavej skladbe patričnú agresiu a predurčil ju k niekoľkonásobnému vypočutiu bez straty hitových ambícií. Jastu zbožňujem, preto by som s najväčšou pravdepodobnosťou chválil jeho vokálny vklad kamkoľvek.

Ukážkový príklad toho, čo mi na albume najviac prekáža, je inak úžasná „Refined In The Fire” (s podporou Mattieho Montgomeryho z FOR TODAY). V momente, keď sa skupina mohla pohrať s motívom a ďalej ho rozvíjať, utopila ho v bezpohlavných klávesových plochách. Počnúc riekankou „The Warrior Code”, ktorú zaobstaral profesionálny wrestler Ultimate Warrior, sa nahrávka pomaly láme do svojej slabšej polovice. Titulná „Against The World” ešte uvedené tvrdenie popiera, zdanlivo nenápadná melódia znie v hlave vskutku dlho.

Horšie sú na tom priemerné položky „Monsters” (hosťuje Drew York zo STRAY FROM THE PATH), „Most Hated”, „Strength To Dominate”, ako aj „Only Song We’re Allowed To Play In Church Venues”, ktorej opodstatnenie spočíva len v úlohe intermezza pred razantnou skladbou „California”. Napriek účasti Martina Stewarta (TERROR) ide o nie príliš podarený pokus o oživenie starej školy v duchu BIOHAZARD.

Som presvedčený, že „Against The World” málokoho posadí na zadok a rozhodne neprepíše metalovú históriu. Priaznivci predošlých albumov budú zrejme sklamaní z úbytku technickej hry v prospech jednoduchších kompozícií. Zahraničné kritiky poväčšine nešetria chválou, môj pohľad je triezvejší – napriek všetkých „muchám” sa kontroverzní WINDS OF PLAGUE vôbec nepočúvali zle.

 1

Ahathoor

Verdikt

Partiu okolo maskulínneho alfa samca menom Johnny Plague treba brať s nadhľadom. Komu miestami prehnaný bojovnícky koncept WINDS OF PLAGUE nevonia, toho „Against The World” rozhodne nepresvedčí.

Uznávaní i zatracovaní, resp. počúvajte alebo nechajte byť.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-

Další informace

Stopáž: 38:36

Produkce: Matt Hyde

www.facebook.com/windsofplague

Sestava

Skladby

  1. Raise The Dead
  2. One For The Butcher
  3. Drop The Match
  4. Built For War
  5. Refined In The Fire
  6. The Warrior Code
  7. Against The World
  8. Monsters
  9. Most Hated
  10. Only Song We’re Allowed To Play In Church Venues
  11. California
  12. Strength To Dominate

Diskografie

Against The World (2011)
The Great Stone War (2009)
Decimate The Weak (2008)
A Cold Day In Hell (2005)