BRUTAL ASSAULT 2010 - První dojmy

BRUTAL ASSAULT 2010 - První dojmy

Takříkajíc ještě za čerstva jsme tady se svými prvními, možná i lehce neuspořádanými, dojmy z festivalu Brutal Assault, který se letos pyšnil s pořadovými číslem 15. Přehlídka metalových kapel se už několik let může na své soupisce pyšnit mnoha žánrovými veličinami a jestli letošní sestava něco symbolizovala, tak to rozhodně byla přítomnost několika kapel, které bychom ještě před pár lety na metalových festivalech hledali jen ztěží.

Dalas:

CALLISTONení nejmenších pochyb o tom, že organizátoři nespí na vavřínech a snaží se nám, návštěvníkům největšího metalového podniku v Čechách, připravit co nejpříjemnější prožití jednoho ze srpnových víkendů. Nepřeberná nabídka stánků s jídlem, ze kterých si musí vybrat prostě každý, „oddechové“ prostory pro kinofily anebo klidně i taková šikovná drobnost, jakou je kartička s praktickými informacemi. To všechno tvoří velmi příjemná pozitivna 15. ročníku. Bohužel ne všechno je v silách pořádajícího týmu ovlivnit, a tak letos zamrzely především různými okolnostmi vynucené improvizace v programu anebo již tradiční vysoký počet alkoholem zmožených existencí, jen těžko chápajících fakt, že ne každý má ochotu sdílet jejich vysoce sofistikovaný druh zábavy. Naštěstí zde kromě již zmiňovaných vylepšení v areálu bylo opět dostatek kvalitních kapel a jejich výborných vystoupení. Paradoxně mě letos nejvíce zaujali interpreti, od kterých bych to příliš nečekal. Hudební radost kanadského hračičky DEVINA TOWNSENDA nepřekazila ani zničující dešťová smršť a když po pro mě již značně nudných CANNIBAL CORPSE opanoval josefovskou pevnost svojí výborně znějící náročnější metalovou muzikou Nor Vegard Sverre Tveitan alias IHSAHN, nezbylo než se smířit s velice příjemným překvapením a ještě dlouho poté si jej užívat. Dle předpokladů byli výborní CONVERGE i MESHUGGAH, ačkoliv v případě druhých jmenovaných jsem už zažil i lepší vystoupení. Dojem z mnoha dalších výborných kapel, o kterých se rozepíšeme v našich reportech, pak občas kazily problémy se zvukem, které například celkem úspěšně zazdily i vystoupení deathových borců z NECROPHAGIST a LOST SOUL.

Několik málo hodin po návratu z královehradecka jsou dojmy stále velmi pozitivní. Z festivalu se za 15 let stal monstrpodnik lákající návštěvníka prakticky z celého světa, což, jak už to tak bývá, s sebou nese mnohá pozitiva i negativa.

TOP

CALLISTO, KYLESA, CONVERGE, DEVIN TOWNSEND, IHSAHN, energie vystoupení THE ARUSHA ACCORD, ORIGIN, MADDER MORTEM, JESU, MESHUGGAH, SARKE, WATAIN, BARREN EARTH
- solidní gastronomická nabídka
- jakožto návštěvník, který na festival zavítal po třech letech musím hned v několika ohledech konstatovat jeho organizátorskou profesionalizaci

ANTITOP

- improvizace v programu
- problémy se zvukem
- "Proti násilí a netoleranci" je heslem festivalu už léta letoucí, ale mnohým jeho návštěvníkům to stále nedochází

M.:

JESUPřes všechny, drobnější i větší, nepříjemnosti jsem si v pořadí již patnáctý ročník Brutal Assaultu velmi užila. Při pohledu na program jsem měla, možná paradoxně, červeně zaškrtlé hlavně časy odpolední nebo naopak ty nad ránem. Náladu mi nezkazil ani náhlý liják doslova a do písmene s prvními slovy DEVINA TOWNSENDA. Víte, děti, to se takhle nebe a škodolibost spojily, abychom měli o zábavu postaráno...
Jestliže jsem před měsícem/měsíci zvažovala, zda-li jet, či nikoliv, rozhodla jsem se rozhodně dobře. S následující soupiskou kapel jsem opravdu velmi velmi spokojená a věřím, že si jejich vystoupení s úsměvem na rtech budu v hlavě přehrávat ještě nějaký ten čas.

TOP

1. JESU, BARREN EARTH, GOJIRA
2. CALLISTO, INSANIA
3. SARKE, KYLESA, GAZA

– pokračování v tradici „programových“ kartiček, tuze šikovná věc!

ANTITOP

- zrušené vystoupení AHAB
- nedostačující organizace týkající se fotografů Chápu zákaz blesku a chápu také možnost fotit pouze první tři skladby. Co mi ale naprosto uniká, je vchod pro fotografy v místě, kde jsou na hrazení nalepení nedočkaví fanoušci, nedostatek prostoru před podiem (což mimochodem vedlo k vpouštění na „turnusy“, takže čas k focení se ve výsledku zkrátil na necelou jednu skladbu). 
- jako každý rok problém se security. Nechci tvrdit, že takoví byli všichni, ale „usměrňování“ fotografů některých z nich bylo opravdu hrubé. Zdravím pána, který mi svým přátelským stiskem paže udělat pěkné tři modřiny. Ne, vážně jsem nemohla opustit místo za hrazením rychleji, když přede mnou bylo dalších deset lidí, kteří prostě stáli. 
- I když se mě tento problém nedotkl, jak je možné, že 80% pánů ze security neumí anglicky ani základy?

Sicky:

KYLESAPrvní a zásadní skutečnost, kterou jsem na 15. ročníku BA zaznamenal, bylo úplné zaplnění areálu již od prvního dne. Letos dorazilo opět mnohem více „metal headz“ než minulý rok a troufám si tvrdit, že jestli bude tento trend pokračovat, tak za rok či dva nebude Josefovská pevnost kapacitně stačit. Co se týká pozitiv, tak absolutním vrcholem festivalu bylo vystoupení Francouzů GOJIRA, kteří mne naprosto pohltili, zhypnotizovali a převálcovali. Nezklamali ani oblíbenci KYLESA a CONVERGE, kteří taktéž několikanásobně předčili očekávání. V podstatě mohu říci, že všechny kapely, kvůli kterým jsem směr Jaroměř vyrážel, mne nezklamali. Vadu na kráse mělo pouze vystoupení dnes již zřejmě až moc velkých hvězd MESHUGGAH, kvůli kterým se musel neúměrně dlouho nastavovat pódiový zvuk. Švédové tak začali s nepříjemným časovým zpožděním a následně zahráli sice dokonalý, ale krátký set. Velmi příjemně překvapili VOIVOD, od kterých bych takto skvělé vystoupení v současnosti už ani neočekával a sludge metalová GAZA, kterou si pro změnu znamenám jako hlavní objev letošního Brutal Assaultu. Největším zklamáním festivalu bylo přesunutí BARREN EARTH na úplný závěr festivalu, na skoro ranní hodinu, která již nebyla v mých fyzických silách. Druhá zásadní pohroma se odehrála na začátku vystoupení božského DEVINA, když mne nemilosrdná průtrž mračen vyřadila na čas úplně z provozu a způsobila značné ztráty na výstroji. V programu festivalu bych uvítal více experimentálních sludge/mathcore kapel na úkor velkého množství death/black/pagan/symfonic metalu, a také větší množství slavných prvoligových jmen, to ale zůstane zřejmě jen mé zbožné přání. Zajímavě se jevila novinka v podobě přídavného ozvučení přírodní tribuny, která však nebyla úplně efektivní, protože zvuk vycházející z aparátů na ochozech se v některých místech dost tloukl s tím, který šel odspoda a vznikal tak nepříjemný efekt připomínající ozvěnu. Celkovou organizaci festivalu jinak shledávám jako bezchybnou, jediným nešvarem bylo dost časté rušení autogramiád ze strany vystupujících kapel. Opilce, bláto, tlačenice, fronty a hnusné pivo neřeším, tomu se žádný velký metalový festival nevyhne.

TOP:

GOJIRA, KYLESA, VOIVOD, CONVERGE, DYING FETUS, GAZA, MESHUGGAH

ANTITOP:

CANDLEMASS, MNEMIC, CANNIBAL CORPSE, OBITUARY

Rudi:

GOJIRAPodstatne viac divákov v porovnaní s minulým rokom, našťastie nie toľko ako pred dvomi rokmi, ale je zaujímavé, že sa pomaly ale isto začína napĺňať Shindyho vízia o zložení publika v pomere 50/50 – polovica „domácich“ (Česi a Slováci) a polovica zahraničných hostí. Keby boli všetci takí ako šarmantná švajčiarska fotografka, s ktorou som sa rozprával v rade na akreditácie, bolo by to krásne, lenže na Brutal sa zrejme zváža ten najväčší dobytok z Poľska a východných častí Nemecka – inak si správanie niektorých indivíduí (samozrejme za kvalitnej asistencie podaktorých domácich) naozaj neviem vysvetliť.
Potešil ma konečne výborne vyriešený autogramiádový stan, organizátori sa pohrali s logistikou, novými vchodmi, skratkami – stále sa niečo vylepšuje, hľadajú sa nové riešenia, čo je len dobre.
Radosť nerobil často výrazne horší zvuk (najmä na pódiu s alkoholovým sponzorom) a paradoxne aj fakt, že ma nebavili kapely, na ktoré som sa pôvodne dosť výrazne tešil (HYPOCRISY, NAPALM DEATH, CANNIBAL CORPSE, MONSTROSITY, MACABRE, JESU, MESHUGGAH...)

TOP:

1. IHSAHN
2. GOJIRA
3. MY DYING BRIDE
4. BARREN EARTH
5. AGNOSTIC FRONT

MP CREW - Sicky, M., Rudi, Dalas

 94

Další informace