ULCERATE - Everything Is Fire

ULCERATE - Everything Is Fire

ULCERATE - Everything Is Fire

ULCERATE - Everything Is Fire

Ach, ti protinožci. Vždyť v málokterých končinách kvete pšenka originálním spolkům tak bohatě jako v zemích na druhé straně světa. I mírně zasvěcenému našinci stačí pouze letmý pohled na odvrácenou polokouli, aby se bez mrknutí oka jal jmenovat jednu sestavu zajímavější druhé. Cit pro revoluční přístupy k extrémním metalovým žánrům je kapelám z Oceánie jednoduše vlastní. Senzitivní ušní lalůčky milovníků nekonvenční produkce tak zažívají hotové hody díky neotřelým záznamům z dílen inovátorů typu ALARUM, PORTAL, THE AMENTA, PSYCROPTIC, ALCHEMIST a... ULCERATE. Kapela z novozélandského Aucklandu hodně pozitivně šokovala již v roce 2007, kdy jí v poslední době tak trochu uvadající Neurotic Records vydali jedinečnou sbírku „Of Fracture And Failure“. O dva roky později ULCERATE emitují „Everything Is Fire“ a s přehledem potvrzují pozici výjimečného zjevu na death metalových kolbištích.

ULCERATE

Velmi pozitivně kvituji fakt, že ULCERATE jen pasivně netěží z bohatého potenciálu své druhé desky (za debut považujme „The Coming Of Genocide“, což je defacto kompilace prvních dvou demo snímků) a naopak podnikají hned několik zajímavých expedic do doposud málo probádaných žánrových končin. Překvapí zejména produkce, jež řádně zhutněla a potemněla po vzoru IMMOLATION v časech neopakovatelného záznamu „Close To A World Below“. Pionýry US death metalu však nepřipomíná zdaleka jen obskurní atmosféra, dalším styčným bodem jsou hlasivky frontmana Paula Kellanda, které kmitají v téměř identických frekvencích, jako ty v hrdle vrchního pana growlera – Rosse Dolana. Na tomto místě si dovolím malou výtku směrem k jinak perfektnímu mixu, neb se mi zdá, že takto reprezentativní vokál by zasloužil vytáhnout ještě o krapítek více do popředí. Kapitolu o podobnosti s IMMOLATION zakončíme drobnou poznámkou ohledně kytary pana Hoggarda, jež místy decentně zaexhibuje přesně dle receptů lysého génia Roberta Vigni. Teď už ale definitivně zapomeňme na staré dobré časy v New Yorku a přesuňme se trochu severněji, konkrétně pak do kanadského Québecu. ULCERATE totiž disponují velmi podobným zneklidňujícím, až nervním feelingem jako mnohé zdejší kapacity v oboru technických řemesel, za všechny pak uveďme ikonu nejzářivější – GORGUTS (konkrétně mám na mysli jejich pozdní tvorbu v období 1998-2001). ULCERATE využívají podobné (dis)harmonie a čas od času vytáhnou z kapsy onen charakteristický „uskřípnutý“ riffing, kterým byla kapela okolo Luca Lemaye tolik proslulá (slyš zejména „Withered And Obsolete“). Novozélandská naděje však dokáže bleskurychle strhnout kormidlo od složitých rytmických struktur směrem k rozvážnějším, jako med se táhnoucím polohám, kde naplno vynikne jejich hlavní trumfové eso, totiž atmosféra, atmosféra zatěžkaná, dusivá a – nebojím se to říci – nepřátelská. Právě v pomalých sliznatých tempech jsou ULCERATE nejsilnější, vytrvale si hrají s jednotlivými motivy, trpělivě je rozvíjejí, modifikují a posléze je nechávají v pravou chvíli vygradovat (finální účinek je o to intenzivnější, že se tak děje na ploše často přesahující hranici šesti minut). Ač jsou skladby ULCERATE technicky nesmírně náročné, nepostrádají systém a jsou přísně kompozičně orientované – jinými slovy, nejsou jen prázdnou přehlídkou zběsile na sebe navrstvených riffů postrádajících jakoukoli pevnou koncepci.

Těžce, velmi těžce stravitelná je třetí položka v diskografii ULCERATE. Jedno z nejvíce nadužívaných recenzentských klišé praví cosi o albech, jejichž kouzlo se postupně rozkrývá „s každým dalším poslechem“. Pro málokterou desku platí toto rčení jako pro „Everything Is Fire“, nejzajímavější death metalový počin roku 2009.

ULCERATE (logo)

 40

Reaper

Verdikt

Nejzajímavější death metalový experiment za rok 2009.

Hodnocení

Autor
9,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,5 / 10

Další informace

Stopáž: 50:41

Produkce: Jamie Saint Merat and Michael Hoggard
Studio: MCA Studios, Auckland, New Zealand

Mix: Jamie Saint Merat and Michael Hoggard
Mastering: Jamie Saint Merat
Coverart: Jamie Saint Merat
Music: Michael Hoggard and Jamie Saint Merat
Lyrics: Paul Kelland

Kontakt: 60A Dryden Street, Grey Lynn, Auckland 1021, New Zealand

www.ulcerate-official.com

Sestava

Skladby

  1. Drown Within
  2. We Are Nil
  3. Withered And Obsolete
  4. Caecus
  5. Tyranny
  6. The Earth At Its Knees
  7. Soullessness Embraced
  8. Everything Is Fire

Diskografie

Stare Into Death And Be Still (2020)
Shrines Of Paralysis (2016)
Extinguished Light (single) (2016)
Vermis (2013)
Confronting Entropy (single) (2013)
The Destroyers Of All (2011)
Everything Is Fire (2009)
Of Fracture And Failure (2007)
The Coming Of Genocide (compilation) (2006)
The Coming Of Genocide (demo) (2004)
Ulcerate (demo) (2003)