AVANTASIA - Metal Opera Part I

AVANTASIA - Metal Opera Part I

AVANTASIA - Metal Opera Part I

AVANTASIA - Metal Opera Part I

Speed metalové elysium se shromáždilo pod zástavou horkého mládí a zformovalo svou vizi metalové opery. Sám pan kapelník - Tobias Sammet, zpěvák a skladatel kapely Edguy - vše vymyslel, sepsal, sezval a secvičil - nu, a výsledek můžeme plnými doušky vychutnávat. Sluší se položit otázky - co je to ta metalová opera? Jak ji rozeznat od koncepčního alba? Sammetova odpověď není nikterak objevná a převratná, alespoň vzpomeneme - li na opusy Nightfall In Middle Earth (Blind Guardian) nebo Into The Electric Castle (Ayreon).

Po decentně vybarveném klávesové preludiu, které nikterak neplýtvá barvami, se na vás vyvalí sympatická porcička řízného speedu s nezaměnitelnými testamentem Helloween. Dlouho, předlouho jsem se zbavoval dojmu, že v tom vlastně nic víc není. Sóla i nosné riffy jako by Hansenovi z řiti vypadly, ale postupem času se začne vynořovat i druhá tvář alba - velmi, ale velmi vkusný “operní patos”. Samozřejmě, sednout na ten koketní speedový cvrkot je jednoduché, ale brzy se to začne zajídat - Sammet coby výhradní komponista neprojevuje pronikavou inovativnost, ale svou práci odvádí poctivě. Teprve postupem času se člověk začne zavrtávat hlouběji a oceňovat nejrůznější prkotinky - od povedených refrénů, přes nejrůznější zvuky “za kulisami”, až po propracovaný příběh.

Parádní majstrkousky se na albu hledají lehko - prvním z nich je jednoznačně křehký hymnus Farewell s vonným nádechem romantiky a svěžím vokálem Sharon Von Adel (Within Temptation). To vlajková pecka Avantasia vám zatraceně zvedne adrenalin, zejména excelentní chorál v refrénu jasně demonstruje, v čem tkví síla Tobiase Sammeta. Závěrečná The Tower může potencionálním zájemcům o metalovou operu posloužit jako exemplum, jak efektně zaplácnout devět minut stopáže - neskutečná kaskáda sborů, sól a ohňostroj dobrých nápadů. BRAVO!

V hlavní roli novice Gabriela pěje o utrh´ kouli sám maestro autor a kdo vyslechl jeho domovskou hroudu Edguy, ten ví, s kým má tu čest. Se špičkově disponovaným vokalistou - jak nahoru, do vzletných výšek, tak do neurvalejších hloubek - Sammet je prostě ekvilibrista každým coulem a svůj úděl nese s lehkostí bohatýra Ilji Muromce. Zdatně mu ovšem sekundují jeho přizvaní pěvci zvučných jmen - vytáhne se zejména neustále zrající Kai Hansen v roli trpajzlíka Regrina, ale sliny a rajčata nepoletí ani na Davida DeFeise, Roba Rocka či Tima Tolkkiho (který vlastně spíše mluví, než zpívá). Vzhledem k malé ploše, na které se hosté prezentují však hrozí splynutí - mně osobně se jednotlivé hlasy těžko odlišují od sebe v tom neustálém přílivu dalších a dalších podnětů. Toť jedna z mála výhrad k jinak skvělému obsazení.

A blýská se i nad orchestřištěm. Skutečně mistry instrumentalisty objevíte na každém postu - na basu exceluje dýňovec Grosskopf, kytarovou sekci prozařuje Henjo Richter, za bicí soupravou kuje pumelice rapsód Holzwarth a aby se snad obecenstvu nestýskalo po Sammetovi, najdeme ho za klávesami. Jak takhle energií nabyté těleso asi muzicíruje netřeba vykreslovat - jména hovoří, vy naslouchejte.

Avantasia je velmi příjemnou ukázkou síly současného výkvětu speed metalu. Nepřináší, pravda, nic avantgardního do království kovu, ale je vyváženou a libozvučnou směsicí dobře známých klišé, obohacených o “operní patos”. Přes všechny klady ale nepovažuji tímto fenomén metalové opery za zodpovězený - máme před sebou zvládnuté koncepční album s hvězdnou soupiskou, nabité sice fešně zdobeným, ale přeci jen až příliš sériovým hudebním obsahem. Nic víc... A také nic míň!

 38

Marigold

Verdikt

Co k tomu dodat? Je to opera? Není to opera! Jsou to staří HELLOWEEN s novými melodiemi a větší variabilitou vokálů, samozřejmě též s velkým příběhem. Špatné to rozhodně není, převratné však vůbec ne. Pokud se Vám stýská po Keeperech, neváhejte ani okamžik, pokud Vám lezou na nervy věčné repetice, nekraťte si s tímhle albem život.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,5 / 10

Další informace

Stopáž: 59:08

Produkce: Tobias Sammet
Studio: Rhoen-Studios (GER)

Sestava

Skladby

  1. Prelude
  2. Reach Out For The Sky
  3. Serpents In Paradise
  4. Malleus Maleficarum
  5. Breaking Away
  6. Farewell
  7. The Glory Of Rome
  8. In Nomine Patris
  9. Avantasia
  10. A New Dimension
  11. Inside
  12. Sign Of The Cross
  13. The Tower