GENGHIS TRON - Board Up the House

GENGHIS TRON - Board Up the House

GENGHIS TRON - Board Up the House

GENGHIS TRON - Board Up the House

Newyorský cybergrindový trojlístek se tímto albem stává další posilou imperátorské stáje Relapse records. Tři kluci, ze kterých prýští hudební invence do mnoha směrů, jsou tu s druhou deskou, která je učesanější, vyklidněnější a méně chaotická než její předchůdkyně. Musím současně říci bohužel, neboť rozervaně neklidná poloha GENGHIS TRON mi sedla o něco více. Ne, nebojte se, oni stále zůstávají věrni tomu co umí nejlépe a to je mísení brutálního hardcore, grindu s elektronickou hudbou a syntezátorovou magií, jen se mi zdá, že elementů, které jsou nakloněny atmosféričtějším rockovým experimentům a ambientně orientovaným plochám lehce přibylo a to právě na úkor math cybergrindových chumelenic. Noví GENGHIS TRON absorbují více aranží, které koketují s neonovou příchutí elektronického náladotvorna a častěji přetékají do postdoomových hlubin zaneřáděných noisovou špínou. Mnohem více místa dostávají i čisté vokály a prostory, které mohou v klidu existovat bez kytarového burácení. Občas mám pocit, že se v některých skladbách čelně srazila britská elektro rocková generace intelektuálů s doom metalovou zkažeností. Není nouze o pěkné klávesové melodie, táhlé motivy, které tu a tam narušuje industriální všudypřítomnost. Není nouze o dlouhé chvíle, ve kterých absentuje vokál. A zaplaťpánbůh máme tu i cybersypanice předkládané v charakteristickém balení zvuku kytar a syntezátorů, který je pro kapelu typický.

 

GENGHIS TRON„Board Up the House“ je v každém případě opět velmi svojským dílem, které nabízí na nový a pro GENGHIS TRON charakteristický pohled na fúzi metalu a elektroniky. Většinu kouzla hudby této trojice tvoří neotřelá a lehce pokroucená fůze pěkných nenásilných melodií a silně brutálních undergroundových výplachů. Vše je navíc zaranžováno tak, že vám rozhodně nepřijde nikterak podivné, že tak rozdílné nápady, motivy i zpracování spolu existují vedle sebe v jedné písni. Vše v koloritu jejich hudby působí tak nějak nenuceně a přirozeně. Jak když přijdete do laboratoře šíleného vědce - všude je strukturovaný chaos a chvilku vám bude trvat než ho pochopíte, ale vzhledem k tomu, kde se nacházíte, se nad tím nemáte potřebu podivovat nebo pohoršovat. GENGHIS TRON se zkrátka nebojí experimentovat, míchat neslučitelné, hledat neprošlapané cesty a kombinovat s vervou a invencí sobě vlastní. Výsledek je přitom poživatelný, zajímavý a není zbytečně přeplácaný.

 7

RIP
RIP

Verdikt

Zcela přirozený cybergrindově noise-industrial-ambientní slepenec od nadějného experimentálního tria z Nového Yorku.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
8,5 / 10
Čtenáři
8 / 10

Další informace

Stopáž: 43:00

Produkce: Kurt Ballou
Studio: Godcity Studio in Salem

www.genghistron.com

Sestava

Skladby

  1. Board Up the House
  2. Endless Teeth
  3. Things Don't Look Good
  4. Recursion
  5. I Won't Come Back Alive
  6. City on a Hill
  7. The Whips Blow Back
  8. Colony Collapse
  9. The Feast
  10. Ergot
  11. Relief

Diskografie

Dream Weapon (2021)
Board Up the House (2008)
Dead Mountain Mouth (2006)
Cloak Of Love (EP) (2005)

Jiné pohledy

8,5 / 10
Hlavním pocitem z desky „Board Up the House“ je pro mě zjištění, že GENGHIS TRON v mnoha ohledech působí dospělejším dojmem. Tím myslím, že se dokázali oprostit od samoúčelného řádění za každou cenu, nesnaží se už šokovat přemrštěnou divokostí a extravagancí, ale dospěli do stádia, kdy tvoří skutečné skladby, které mají jasné kostry a struktury. A co víc, obsahují i sugestivněji uspořádané aranže, ve kterých nechybí ani potřebné ubrání plynu. I poněkud čitelnější zvuk a mix přispívá k pocitu, že GENGHIS TRON se uklidnili. Nicméně je to uklidnění pouze zdánlivé, pod jehož povrchem se skrývá snad ještě větší tvůrčí rozmanitost. Větší příklon k elektronice je v tomto podání až neuvěřitelně citlivě sklouben s onou údernou razancí, která je skupině vlastní. Celkově velmi příjemná deska.
Noisy | 1. dubna 2009