MASTER´S HAMMER - Jilemnický okultista

MASTER´S HAMMER - Jilemnický okultista

MASTER´S HAMMER - Jilemnický okultista

MASTER´S HAMMER - Jilemnický okultista

"Tak věz,s tvůro střízlivá, já okultista jsem !"
-Můj hejtmane.. , MH

Znáte MASTER´s HAMMER? Není to tak jisté, i když MASTER´S HAMMER jsou česku legendou v pravdě z největších a jako jedna z mála undergroundových kapel udělali pekelnou díru i do zahraničí, jde o podzemní bestii, jež se -hrozná realita- rozpadla v roce 1996 Anno Satanas. Proto ji mladší metalisté nemusí nutně znát (to byl donedávna můj případ).Tato kapela nevydala mnoho desek, ale z těch několika, které se povedlo realizovat je "Jilemnický Okultista" největším skvostem.Jedním z nejdokonalejších záseků české black metalové scény, která může s rukama za zády soupeřit s takovými titány, jako jsou MAYHEM. Můžete mi věřit, že kdyby Okultista vyšel o dva roky dříve, byla by pražská formace MASTER´S HAMMER považována za jednu z největších kapel světové blackové scény.I tak ale prorazili do zahraničí a vydával je prestižní label OSMOSE prod.

V současnosti existují stovky souborů, jejichž členové mají tváře pomalované tuctovým warpaintem, bubeník řeže dvojšlap a nějaký cvok do toho řve nesmysly, předstírajíc, že má v sobě aspoň desetinu severské krve. MASTER´S HAMMER byli narozdíl od těchto kapel vždy dokonale sví. Upravili dřevní ryzí black do jakési "české" podoby. V textech jsou často zmíněna místa v Čechách, celá tvorba zní tak nějak mnohem víc česky, hrdě, ale ne stupidně nacionalisticky. A navíc jsou všechny texty v češtině. Tvorba MASTER´S HAMMER zněla stejně pohansky, dřevně a drtivě jako tvorba severských spolků, a přece se od ní odlišovala. Atmosféra nahrávky je zakuta dodnes v srdcích pravověrných blackerů a zůstane tam až do smrti. Navždy zůstane v černých srdcích black metalová OPERETA (!) Jilemnický Okultista. Ano, opereta. Album je vynikajícím konceptem, ve kterém vytupuje několik postav. Tak dřív, než se podíváme na okultistu z té hudební stránky, ve stručnosti vám vyložím příběh.

Příběh je zasazen do roku 1913, do Krkonoš. Do hostince "Zum Spiritus" přichází mladý pražský student, jménem Atrament, který mimo jiné studuje spiritismus. Mezitím se na zámku Jilemnického panství stává novým hejtmanem Satrapold. Jednou se Satrapold vydá na lov a spadne do pasti na medvědy. Zachrání ho dcera hostinského Spiritusu a Satrapold se do ní zamiluje. Mezitím se na zámek vetře Satrapoldův dvojník a chce skoncovat se spiritismem. Dá si zavolat Atramenta, který se mu však vysměje a je proto uvržen do žaláře. Dcera hostinského se jde za Atramenta přimluvit a Satrapold ji slíbí, že Atramenta propustí. Falešný Satrapold se pokouší utéct s peněžmi a nechat Atramenta v žaláři. Dcera hostinského ho však odhalí. Falešný Satrapold zdrhne a pravý je dosazen zpět na post hejtmana, duchaření povoleno a všichni se radujou, prostě happy end. Skoro. V textech je totiž spoustu melancholických a drtivých detailů.

Teď se podíváme na okutistu z hudební stránky. Hudba MASTER´S HAMMER má jednu velice zajímavou složku a sice hraní si s perkusemi. Každá písnička je doprovázena spoustou perkusí, z nichž největší daň si vybraly tympány, znějící skoro stejně frekventovaně jako bicí a přidávají hudbě takový... pohanský (??) náboj. Kytary oproti tomu nejsou slyšet až tak moc, ale takové rify jako jsou k slyšení v písni "podlejzavého štolby" , tedy "Můj hejtmane..." vás dozajista chytí a nepustí. Zvuk alba je tak temný a skutečně, nefalšovaně ZLÝ, že jít v noci ven s tímhle na uších může slabším povahám způsobit duševní újmu, fyzickou újmu a v neposlední řádě jistou újmu v oblasti střev. Po intru přichází první skladba, "Mezi kopci cesta je klikatá" v níž Atrament přichází do Jilemnice. Byl jsem velice překvapen, nevím, zda je to vše hrané jen z perkusí nebo jsou použity i klávesy, ale album má v některých pasážích jakoby symfonický nádech. Jinde jsou vytaženy tympány ještě víc nahlas a způsobují tak ještě majestátnější dojem.

Je neuvěřitelná škoda, že dokonalé "středověké" logo Master´s Hammer zdobí jen poměrně malý počet desek. Jilemnický okultista je klenot českého metalu, máme být skutečně na co hrdí. Master´s Hammer totiž dokázali, že pravý black zdaleka není jen parketou berserkrů ošlehaných severskými vichřicemi, ale i Satanových černých rytířů z Prahy, jež v erbu svém mají kladivo...

 373

Radalf

Verdikt

Je neuvěřitelná škoda, že dokonalé "středověké" logo Master´s Hammer zdobí jen poměrně malý počet desek. Jilemnický okultista je klenot českého metalu, máme být skutečně na co hrdí. Master´s Hammer totiž dokázali, že pravý black zdaleka není jen parketou berserkrů ošlehaných severskými vichřicemi, ale i Satanových černých rytířů z Prahy, jež v erbu svém mají kladivo...

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
9 / 10

Další informace

Produkce: Master´s Hammer Studio: Ivories Studio

sweb.cz/masters.hammer/

Sestava

Skladby

  1. Overture
  2. Mezi kopci cesta je klikatá
  3. Já nechci mnoho trápiti
  4. Kol prostírá se temný les
  5. Ten dvanácterák zmizel v houští
  6. Můj hejtmane!
  7. Já mizérií osudu jsem pronásledován
  8. Ach pane vzácný...
  9. Za vše jen dle mého přání
  10. Sláva sláva, pane hejtmane
  11. Suchardův Dům v Nové Pace

Diskografie

Fascinator (2018)
Formulæ (2016)
Vagus Vetus (2014)
Vracejte konve na místo (2012)
Mantras (2009)
Šlágry (1995)
Klavierstück (EP) (1992)
Jilemnický Okultista (1992)
Ritual (1991)
The Fall of Idol (demo) (1990)
Live in Zbraslav 18.5.1989 (demo) (1989)
The Mass (demo) (1989)
Finished (demo) (1988)
The Ritual Murder (demo) (1987)