SOULFLY - Conquer

SOULFLY - Conquer

SOULFLY - Conquer

SOULFLY - Conquer

Je zaujímavé čítať si svoju vlastnú, tri roky starú recenziu na album „Dark Ages“ s ódami na najtemnejšiu a najtvrdšiu podobu SOULFLY a počúvať pritom novinku „Conquer“, ktorá z podobných prívlastkov robí ozrutným spôsobom trhací kalendár. Veru, žijeme oveľa temnejšiu dobu v porovnaní s rokom 2005 a Max Cavalera ako citlivý umelec túto skutočnosť dokonalým spôsobom reflektuje a pretavuje do nôt, ktoré svojou ťažobou a naliehavosťou prinášajú neuveriteľnú katarziu.

Rovnako tak má Max (možno ešte viac manažment okolo neho na čele s manželkou Gloriou) prst na tebe doby a veľmi umne kuje železo za horúca. Thrash metal vo všetkých podobách zažíva dnes doslova novodobú explóziu, bola by škoda nevyužiť plné priehrštia nápadov pozoruhodne plodného autora, ktorý nielenže stál pri jeho prvotnom šírení po celom metalovom svete v druhej polovici osemdesiatych rokov, ale ešte aj dnes s prehľadom surfuje v búrlivých komerčných vlnách plných mladých dravých žralokov.

SOULFLY

„Conquer“ v mnohých ohľadoch nepripomína typický album SOULFLY. Je skôr vyzretejším, mohutnejším nasledovníkom tohtoročného zárezu „Inflikted“, ktorý Max spáchal na veľkú radosť všetkých fanúšikov starej SEPULTURY so svojím bratom Igorom pod hlavičkou CAVALERA CONSPIRACY. Masívny základ thrash a death metalu starej školy je tu spracovávaný zručnými majstrami svojho remesla do nesmierne vzrušujúcej podoby. Žiadny brazílski či balkánski ľudoví umelci, až na pár príjemných reggae a dubových vsuviek je „Conquer“ predovšetkým prísnym diktátom zdrvujúcej metalovej rúbanice. Pôvodný zámer vychádzať zo zlatých osemdesiatych rokov a odkazu velikánov tých čias je tu dotiahnutý do pozoruhodných detailov. Skúste si napríklad vypočuť skladbu „Warmageddon“, v podstate dokonalú zrážku typických poznávacích znamení BOLT THROWER a SLAYER. V riffovej ťažobe s názvom „Touching The Void“ sa dokonca cestovalo v čase až do prvej polovice rokov sedemdesiatych – je skrz-naskrz prekrásnou poctou tvorbe starých BLACK SABBATH.

Ak zostal Max verný niektorému z pracovných postupov pri tvorbe SOULFLY, tak rozhodne spolupráci so zaujímavými hosťami. David Vincent z MORBID ANGEL si s chuťou zareval v majestátnej otváračke „Blood Fire War Hate“, boxer Dave Peters, líder nebezpečne metalických hácéčkárov THROWDOWN je ozdobou parádnej singlovky „Unleash“.

SOULFLY

„Conquer“ je, čo sa textov a v konečnom dôsledku aj hudobných aranžmánov týka, vojnový album plný temnej krásy a zdravej agresivity. Po inštrumentálnej stránke ide opäť raz o jasný dôkaz všestrannosti a talentu všetkých zúčastnených pánov muzikantov – najmä však Marca Rizza, ktorý v jednej chvíli svojou gitarou orie na krvavých thrash-deathových poliach („Doom“, „For Those About To Rot“) a o pár minút neskôr už relaxuje v takmer art rockovej atmosfére šiesteho pokračovania kompozície „Soulfly“. Viac ako pozoruhodné.

Najlepší album od SOULFLY? Určite áno, hoci vám na ňom bude chýbať mnoho z tých „starých“ SOULFLY, ktorí svoj umelecký vrchol zažili predovšetkým na doske „Prophecy“, v hitovkách typu „Moses“. V roku 2008 ide jednoducho o iné, tvrdšie a metalovejšie hudobné teleso.

 108

Rudi

Verdikt

Najmetalovejší = najlepší album od SOULFLY.

Hodnocení

Autor
9,5 / 10
Redakce
-
Čtenáři
7,2 / 10

Další informace

Stopáž: 57:20

Produkce: Max Cavalera
Studio: Porch Studio, Orlando, FL

www.soulflyweb.com

Sestava

Skladby

  1. Blood Fire War Hate
  2. Unleash
  3. Paranoia
  4. Warmageddon
  5. Enemy Ghost
  6. Rough
  7. Fall Of The Sycophants
  8. Doom
  9. For Those About To Rot
  10. Touching The Void
  11. Soulfly VI

Diskografie

Enslaved (2012)
Omen (2010)
Conquer (2008)
Dark Ages (2005)
Prophecy (2004)
3 (2002)
Primitive (2000)
Soulfly (1998)