5IVE - Hesperus

5IVE - Hesperus

5IVE - Hesperus

5IVE - Hesperus

Postupně sílící kytarové vazbení otevírá nové album amerických 5IVE, kteří se deskou s názvem „Hesperus“ coby řadovkou připomínají po dlouhých pěti letech. Právě nyní, v době nebývalého boomu ryze instrumentální kytarové muziky, je ta správná doby přijít se svou troškou do mlýna. Nahrávka, jejíž robustní vyznění jen těžko prozrazuje fakt, že na její pořízení stačila dvojice hudebníků, je poměrně návykovou záležitostí a i přes první spíše neutrální dojem dokázala zaseknout své drápky řádně hluboko.

5IVEJak již bylo řečeno, vokálních partů se na „Večernici“ nedočkáme, ale mnoha zajímavých momentů už rozhodně ano. Instrumentální duo se rozhodlo zaútočit intenzivní riffovou masáží, která svým posluchačům dává jen minimální možnost vydechnutí. Prakticky neustále se točící kytarový kolotoč vytváří spolu s neposednými bicími monolitickou zvukovou masu, která si bez problémů vystačí toliko se dvěma nástroji. Kytarové motivy se tu a tam vrství, což účinně pomáhá zabránit stereotypu, který v takovémto nástrojovém složení musí zákonitě přijít. 5IVE nesází na absolutní krkolomnost a zběsilost, se kterou tak skvěle zabodovali například HELLA na desce „Hold Your Horse Is“ z roku 2004. Jejich zálibou je spíše hutnější kytarový zvuk a sludge špinavost. Toto velmi dobře demonstrují první dvě skladby „Gulls“ a „Big Sea“. Ta první je přímočarým entrée, zatímco druhá přirozeným způsobem střídá nahuštěné riffy s uvolňujícími pasážemi a dává jasně na srozuměnou, že 5IVE hodlají ze zboostrovaného zvuku těžkých kytar vytěžit pestrou paletu nálad. S motivem stupňování napětí a postupující plíživé gradace výborným způsobem pracuje pátá v pořadí pojmenovaná „Polar 78“, která uchvátí nejen podmanivou atmosférou, ale i solidní demonstrací instrumentálních schopností amerického dua. Což koneckonců platí i o následující „News I“, jenž se svým poloaktustickým provedením tak trochu vymyká ze zvukové linie „Hesperus“. Houpavý rytmus a kytarové brnkání, které se postupně vrývá pod kůži a v závěru zcela přirozeně transformuje v neohrožený riffový parní válec, z ní dělají možná nejsilnější kus z celé sbírky.

Málo naplat. Tihle pánové to prostě mají v krvi. Poslechem „Hesperus“ jsem nucen opět uznat, že je to někdy tak prostince jednoduché. Stačí dva zruční hudebníci schopni udržet zdravý poměr mezi improvizací a kompozicí, a ač s minimálním nástrojovým složením, schopni stvořit hudbu, která má atmosféru a drive. Přesně taková je totiž ke slyšení na novém albu 5IVE!

 4

Dalas

Verdikt

Ryze instrumentální sludge hoblování nepostrádájící lidskou tvář v podobě znatelného příklonu k melodice. Povedená nahrávka.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-
Čtenáři
8,7 / 10

Další informace

Stopáž: 44:42

Produkce: Andrew Schneider

www.myspace.com/thereal5iv

Sestava

Skladby

  1. Gulls
  2. Big Sea
  3. Kettle Cove
  4. Heel
  5. Polar 70
  6. News I
  7. News II

Diskografie

Hesperus (2008)
Versus (EP) (2006)
5IVE/KID606 (split) (2005)
The Hemophiliac Dream (2003)
5ive (2001)
Telestic Disfracture (2001)