PORTISHEAD - Third

PORTISHEAD - Third

PORTISHEAD - Third

PORTISHEAD - Third

Adrian Utley bol jazzový gitarista. Frustrovaný vývojom v „svojom“ žánri a fascinovaný hip-hopom a elektronickou hudbou spoluzaložil v roku 1991 PORTISHEAD. Geoff Barrow: producent, a fanúšik rapu, zakladateľ labelu Invada (v katalógu má o.i. CRIPPLED BLACK PHOENIX) vyrastal v meste trinásť kilometrov od Bristolu, ktoré dalo PORTISHEAD ich názov. Beth Gibbons – bristolská barová speváčka, ktorá stretla Barrowa na kurze pre začínajúcich podnikateľov. „Vymenili sme si navzájom svoje domáce nahrávky a hneď nám bolo jasné, že to nemôže fungovať,“ zverila sa Beth Gibbons v jednom z rozhovorov.

Nakoniec to fungovalo výborne, no len krátkych 7 rokov, dva albumy a jeden vonkoncom nie štandardný živák. Dnes, po ďalších desiatich rokoch, sú PORTISHEAD späť. Utley vlani oslávil päťdesiatku, Gibbons je len o sedem rokov mladšia, tridsaťsedemročný Barrow pôsobí ako mladíček. Skrátka obavy z toho, že sa vracia skupina so štatútom dinosaura, boli namieste – zvlášť, keď triphopový ošiaľ, reprezentovaný aj v dobe najväčšej slávy tromi-štyrmi formáciami, dávno opadol a elektronická hudba opäť uvoľnila v „slušnom“ mainstreame miesto gitarám.

PORTISHEAD

Obrovské skúsenosti, ktoré Utley a Barrow nazbierali z pôsobenia pred a po „hlavnej“ ére PORTISHEAD, sú však badateľné už v úvodnej „Silence“. Dravý rytmus zabalený do decentného sláčikovo-elektronického aranžmá beží dve minúty sám, kým sa pridá hlas Beth Gibbons, v konečnom dôsledku jediný styčný bod s predošlou tvorbou PORTISHEAD – dostatočne nezameniteľný a originálny na to, aby bol úplne postačujúci. „Third“ je v mnohom šokujúci album – prakticky každá skladba je postavená na inom základe, čo je obrovská zmena oproti všetkým trom predošlým nahrávkam, ktoré (možno aj) kvôli svojej monotónnosti trochu zostarli. V zvonivej „Hunter“ znie nahallovaný zasnený spev ako zo sountracku k „Twin Peaks“, podmanivé „The Rip“ a „Small“ spadajú snáď až do kategórie „singer-songwriter“, s osobnými textami vidiacimi svet ženskými očami a hudobným podkladom, ustupujúcim dočasne do pozadia. Barrowov scratching úplne zmizol; jeho rolu čiastočne preberá výrazná elektronická rytmika („Silence“, záver „The Rip“, dynamická „We Carry On“ a singlová „Machine Gun“). Posledné dve menované piesne predstavujú novú, doteraz úplne nepoznanú tvár skupiny – je to práve spev, ktorý je dočasne umiestnený do pozadia, a temný, minimalisticky repetitívny beat preberá opraty. Naopak, v akustickej lo-fi miniatúre „Deep Water“ umiestnenej medzi nimi ostalo miesto len pre Beth a zvuk mandolíny.

„Klasických“ PORTISHEAD je počuť iba v „Nylon Smile“, „Plastic“ a záverečnej „Threads“ („Som opotrebovaná, unavená z vlastnej mysle/Som unavená, premýšľam, prečo/Som stále tak neistá,“ zveruje sa Gibbons), no odklon od niektorých poznávacích znamení je len vítanou zmenou. S Beth Gibbons za mikrofónom budú PORTISHEAD znieť vždy ako PORTISHEAD a priestor, ktorý sa Barrowovi a Utleyovi uvoľňuje, je dostatočne široký na experimentovanie a vývoj nielen na ploche albumu, ale aj v rámci jednotlivých skladieb.

Ani civilne pôsobiaca a plachá Beth Gibbons, ani vždy v pozadí stojaci robotníci Barrow a Utley sa nikdy nevyžívali v pozornosti médií. Zrejme aj preto je „Third“ takým albumom, akým je: nie je to comeback vyvolaný abstinenčnými príznakmi z nedostatku slávy a peňazí, ale tým, že po desiatich rokoch jednoducho „bolo čo povedať“.

 93

Thorn

Verdikt

Návrat v nečakanej forme.

Hodnocení

Autor
9,5 / 10
Redakce
8,8 / 10
Čtenáři
8,7 / 10

Další informace

Stopáž: 49:16

www.portishead.co.uk

Skladby

  1. Silence
  2. Hunter
  3. Nylon Smile
  4. The Rip
  5. Plastic
  6. We Carry On
  7. Deep Water
  8. Machine Gun
  9. Small
  10. Magic Doors
  11. Threads

Diskografie

Third (2008)
Roseland NYC Live (DVD) (2002)
Roseland NYC Live (1998)
Portishead (1997)
Dummy (1994)

Jiné pohledy

9 / 10
Novinka PORTISHEAD je skvelá zo všetkých menovaných dôvodov.

Je však takisto ukážkou neskutočne geniálnej a pomaly gradujúcej dramaturgie. Počúvať singlovku "Machine Gun" samostatne a dopracovať sa k nej počúvaním celého albumu sú dve absolútne odlišné veci. Áno, smerujem tým tak trochu k tomu, že pokiaľ vás skladba samostatná nenaplnila istotou, že tento album potrebujete počuť, mohla by to byť veľká chyba.

Fakt do toho choďte.
V-dur | 27. května 2008

 

8,5 / 10
Výborná deska! PORTISHEAD na mě i po letech stále dokáží zapůsobit jako svěží a charismatická kapela. Vím, že to zní jako klišé, ale typické PORTISHEAD z devadesátých let - doby zaslíbené jejich žánru - triphopu, na desce možno pořád slyšet, ale nějaké vzpomínání na časy zašlé se naštěstí nejedná. "Third" je totiž kompletní životaschopnou a moderní nahrávkou.
Dalas | 27. května 2008