JESU - Lifeline

JESU - Lifeline

JESU - Lifeline

JESU - Lifeline

Jak již nastínil kolega Thorn v nedávné recenzi na kompilaci dříve nezveřejněných skladeb „Pale Sketches“, Justin Broadrick se pravděpodobně nehodlá zastavit. Již v dobách GODFLESH vydával jednu nahrávku za druhou a zdá se, že v tomto tempu nemíní přestat ani se svým současným (hlavním) projektem JESU. Osm desek během tří let (z toho jen pět v průběhu letošního roku), to už je opravdu slušná porce. Zcela oprávněně se tedy nabízí otázka, zda toho není trochu moc a kvantita jde ještě stále ruku v ruce s kvalitou. Nuže, odpověď je jednoznačná – Justinovi se to opět povedlo.

JESUNejnovější EP „Lifeline“ plynule navazuje na proces započatý na výtečném „Silver“, kdy pan Broadrick odvrhl drtící kytarové hradby a hutný industriální příkrov a fanouškům představil svou jemnější, odlehčenější, a také zpěvnější podobu. Přizval si opět staré známé, Teda Parsonse a Diarmuida Daltona, nově přibral zpěvačku Jarboe (SWANS), s níž mimochodem připravuje projekt J2, a dal vzniknout barvitému, melodickému a především velice povedenému albu, které tak pokračuje v tradici výborných EP z autorovy dílny.

Jak již bylo zmíněno, metal či tvrdý industriál bychom již na nahrávkách JESU hledali marně. Album jenom tak lehounce plyne na poklidných vlnách shoegaze, indie popu / rocku a triphopu, avšak tato skutečnost ani v nejmenším neznamená, že by se z posluchačovy mysli vytratilo bez zanechání výraznější stopy. Naopak, určitá éteričnost Justinovým nahrávkám jen a jen svědčí (viz takřka bezchybné „Silver“) a stále výraznější příklon k popu jim rozhodně nijak neškodí.

Otázkou sice je, jak by se autor s podobným materiálem vypořádal na ploše plné nahrávky (osobně z nich mám takový pocit, že se posluchači vždy do sytosti namlsali na některém z povedených EP a dlouhohrající deska již nesplnila jejich očekávání na sto procent), ale to jenom tak na okraj. Jinak ani příliš nepochybuji o tom, že se určité skupině posluchačů již pravděpodobně definitivní vyměknutí zrovna moc zamlouvat nebude, ale to už je koneckonců jejich problém. Když ona se ta deska tak nádherně poslouchá…

JESU

 Přidejte svůj názor

Deadmann

Verdikt

Další pokračování tradice započaté na EP „Silver“ – a opět povedené.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
6,5 / 10
Čtenáři
7 / 10

Další informace

Stopáž: 23:07

Produkce: Justin Broadrick

www.avalancheinc.co.uk/jesu.html

Sestava

Skladby

  1. Lifeline
  2. You Wear Their Masks
  3. Storm Comin' On
  4. End Of The Road

Diskografie

Ascension (2011)
Christmas (EP) (2010)
Heart Ache & Dethroned (2010)
Opiate Sun (EP) (2009)
Infinity (2009)
Why Are We Not Perfect (EP) (2008)
split s BATTLE OF MICE (2008)
split s ENVY (2008)
Lifeline (EP) (2007)
Pale Sketches (2007)
split s ELUVIUM (2007)
Sun Down / Sun Rise (EP) (2007)
Conqueror (2007)
Silver (EP) (2006)
Jesu (2005)
Heart Ache (EP) (2004)

Jiné pohledy

6,5 / 10
Pri kvante dosiek, ktoré zo seba Justin K Broadrick sype je výber osobných favoritov viac než inokedy otázkou momentálneho rozpoloženia a chuti. "Lifeline" je akýmsi predbleskom možného smerovania JESU (hosťovanie JARBOE je pravdepodobne dobrým ukazovateľom), no na rozdiel od "Silver" vo mne bezbrehé nadšenie nevyvoláva. Osobne mi tento rok najviac "sadla" radovka "Conqueror" - naopak "Lifeline" je subjektívne na konci, hlavne kvôli absencii skutočne silných nosných melódií.
Thorn | 2. prosince 2007