EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN - Palast der Republik

EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN - Palast der Republik

EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN - Palast der Republik

EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN - Palast der Republik

EINSTÜRZENDE NEUBAUTENMusel to byť fantastický večer. Palast der Republik, berlínsky azbestový moloch komunistickej architektúry má svoj osud spečatený a EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN v 4. novembra 2004 využívajú jedinečnú (a zrejme poslednú) šancu, ako túto obludu rozrezonovať svojim vystúpením. Koncertom, počas ktorého sa „hralo“ na budovu samotnú a kde jediným publikom bol stočlenný spievajúci dav vybratý na webovej stránke skupiny.

DVD vybavené laibachovsky provokujúcim obalom s východonemeckým štátnym znakom obsahuje takmer hodinu a pol hudby, zostavou, „nástrojmi“ a čiastočne aj playlistom pripomínajúcu koncerty, ktoré EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN odohrali v rámci štvrťstoročnicu kapely sláviaceho turné v roku 2005. Súčasná, civilná tvár ansámblu reprezentovaná novšími skladbami sa mieša s poloimprovizovanými hlukovými kompozíciami a improvizáciami. Vrcholom je „Perpetuum Mobile“ z vtedy čerstvého, rovnako nazvaného albumu – skvelá pieseň o človeku dneška, v hektickom tempe križujúcom letiská a vzduch medzi nimi: „Som na ceste/Naložený v zmesi jet-lagu a alkoholu/V buse so sto kusmi batožiny/Som na ceste“.

EINSTÜRZENDE NEUBAUTENDVD ako médium na prenos hudby akoby bolo vynájdené pre EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN. Vizuálny aspekt tvorby Blixu Bargelda a spol. je od hudby samotnej neoddeliteľný, dokonca jej dáva úplne nový rozmer. Z tradičných nástrojov svoju bežnú rolu zastáva len nezriedka punková a tvrdá basgitara Alexandra Hackeho. Rudi Moser síce sedí za bicími, ale miesto činelov udiera do vyfrézovaných plechov hrúbky štvrť palca a pri hlave mu visia zakrútené pružiny. Jeho perkusionistický kolega N. U. Unruh stojí za batériou predmetov, ktorých miesto je v normálnom prípade na smetisku – je fascinujúce zisťovať, aký predmet má na svedomí zvuky, ktoré si pamätáte z CD. Jochen Arbeit hrá na gitaru vibrátorom a v krásne krehkej „Youme & Meyou“ na seba berie hlavnú úlohu, starajúc sa o melódiu bubnovaním na inštalatérske trúbky. Sám frontman Blixa Bargeld vyzerá ako diabol v podobe, v ktorej isto chodí po zemi – v skvelom obleku a bosý – pohráva sa s tranzistorákom a ako perkusie mu slúžia údery na vlastné ústa. To všetko s výborným obrazom a zvukom, zachytávajúcim skutočne sviatočnú atmosféru a takmer viditeľné iskrenie a pohodu na oboch stranách hrany pódia.

EINSTÜRZENDE NEUBAUTENHlavným dôvodom, prečo sa obzrieť práve po EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN je však ten, že tú bláznivú zmes zvukov a hlukov dokážu pretaviť do skutočne silných piesní. Už dávno nejde (len) o snahu šokovať, i keď aj tejto roly si „rúcajúce sa novostavby“ užili dosýta. Kým kedysi ukazovali, že muzika ako taká sa dá hrať aj na plechovkách a rúrach, o vyše dvadsaťpäť neskôr presvedčivo demonštrujú, že sa tak dajú zahrať takmer rádiové hity. Vidieť to na tvárach tej stovky zboristov-divákov vo „Was Ist Ist“. Je to nie len radosť z toho, že (spolu)tvoria históriu, ale aj to prosté potešenie, ktoré cítite, keď si s vašou obľúbenou kapelou môžete zaspievať refrény.

EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN

 2

Thorn

Verdikt

DVD, ktoré je kusom histórie – nielen kvôli kvalite materiálu a spracovaniu, ale hlavne vďaka hmatateľnému géniu loci dnes zbúranej budovy východonemeckého parlamentu.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
-

Další informace

Bonusy: prídavkové skladby, trailer, komentár skupiny v nemčine a angličtine

www.neubauten.org

Sestava

Skladby

  1. Haus der Luege
  2. Armenia
  3. Weilweilweil
  4. Youme & Meyou
  5. Perpetuum Mobile
  6. Dead Friends (Around The Corner)
  7. Gruendstueck:
  8. GS:1
  9. GS:2
  10. Unseasonable Weather
  11. GS:3
  12. Vox Populi
  13. Was Ist Ist
  14. Ein leichtes leises Saeuseln
  15. Sabrina
  16. Alles
  17. Die Befindlichkeit des Landes
  18. Redukt

Diskografie

Alles Wieder Offen (2007)
Palast der Republik (DVD) (2006)
Perpetuum Mobile (2004)
Silence Is Sexy (2000)
Ende Neu (1996)
Tabula Rasa (1993)
Haus der Lüge (1989)
Fünf Auf der Nach Oben Offenen Richterskala (1987)
Halber Mensch (film) (1985)
Halber Mensch (1985)
Zeichnungen des Patienten O. T. (1983)
Kollaps (1981)