VULTURE INDUSTRIES - The Dystopia Journals

VULTURE INDUSTRIES - The Dystopia Journals

VULTURE INDUSTRIES - The Dystopia Journals

VULTURE INDUSTRIES - The Dystopia Journals

Výrazom „metalová avantgarda“ sa podobne ako označením „progresívny metal“ zvykne plytvať. Je veľké množstvo kapiel, ktoré si avantgardnú stigmu „zaslúžili“ tým, že využívajú odkaz prapôvodných priekopníkov, no v pravom zmysle slova dnes už nič avantgardné neponúkajú. Po naozaj dôkladnom overení, že meno Bjørnar E. Nilsen nie je ďalším z Garmových pseudonymov konštatujem, že VULTURE INDUSTRIES medzi spomenuté kapely jednoznačne patria a z plagátu, ktorý im zarámovaný pravdepodobne visí na stene bergenskej skúšobne, určite čumia rozpadnutí(!) ARCTURUS. Chýba presný a kedykoľvek rozpoznateľný rukopis Hellhammera a čosi je naopak navyše, odkaz svojich učiteľov však VULTURE INDUSTRIES nielenže nezaprú, častokrát ho dokonca hrdo vystavujú, nehovoriac o naznačenej veľkej hlasovej podobnosti speváka Bjørnara E. Nilsena s hrdlom pána Rygga zhruba z obdobia „La Masquerade Infernale“ a „The Sham Mirrors“.

VULTURE INDUSTRIESNo a čo je teda navyše? Mrchožrúti na svojom vytúženom debutovom albume našťastie okrem polárkových inšpirácii predvádzajú pravdivosť porekadla „keď dvaja robia to isté, nie je to to isté“. Ich výhodou je pravdepodobne príslušnosť k inej generácii metalových muzikantov, ktorú zúročujú spôsobom, meniacim spráchnivelú a dnes už aj úplne vyčerpanú avantgardu na materiál svieži a aktuálny aj v roku 2007. Pomedzi avantgardoidné postupy vyčnieva krásna schopnosť písať jednoducho a nevyužívať samoúčelnú komplikovanosť. Skladby sa síce tvária dramaticky navrstvene, no tentokrát z neustálych zmien nerozbolí hlava, spoje a nity medzi jednotlivými panelmi pôsobia väčšinou nenásilne a bavia. „The Dystopia Journals“ je prirodzeným a univerzálnym dielom. Neuveriteľne ľahko sa počúva a prvých niekoľko posluchov utešene rastie. Má množstvo tých typických vecí, ktoré debutu ešte dokážete blahosklonne odpustiť a zároveň zreteľný prísľub, že by sa VULTURE INDUSTIES mohli nasledujúcimi počinmi vypracovať k svojskejšiemu ksichtu a splatiť dlh materskému žanru pre zmenu tým, že ho posunú trochu ďalej.

A najmä, ešte predtým, než sa „The Dystopia Journals“ začne trochu opakovať, postaví uši (a palce) do pozoru skladbou „Blood Don’t Flow Streamlined“, jednou z najlepších metalových kompozícii tohto roku s dokonale chytľavou a - načo šetriť chválou - doslova geniálnou slohovou frázou. V piatich minútach sa tu vystrieda všetko, čo je na albume podstatné, plus malá danzigovská vsuvka ako bonus.

VULTURE INDUSTRIES prichádzajú vztýčiť vlajku žánru v čase, kedy sa jeho kľúčoví zakladatelia buď rozpadli (ARCTURUS, IN THE WOODS...), presunuli do úplne iných vôd (ULVER) alebo prešli na svoj vlastný „pinkfloyd“ mód (WINDS). Zo zeme dvíhajú a oživujú ohlodanú mŕtvolu, ktorej ešte skôr, než sa postaví na vlastné nohy a snáď aj urobí ďalších pár krokov, treba dôkladne vyprať špinavé ošatenie a povystierať hnáty.

Bude sa vám páčiť, ak máte radi:
ARCTURUS - The Sham Mirrors
ULVER - Themes From William Blake´s The Marriage Of Heaven And Hell

 5

V-dur

Verdikt

Prekvapivý debut so všetkým, čo k debutu patrí. Avantgardná poklona so zaťatými päsťami, elánom a odhodlaním.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
7 / 10
Čtenáři
5,4 / 10

Další informace

Stopáž: 44:03

Produkce: Bjørnar E Nilsen, VULTURE INDUSTRIES
Studio: Conclave, Earshot

www.vulture-industries.net

Sestava

Skladby

  1. Pills Of Conformity
  2. Blood Don't Flow Stramlined
  3. A Path Of Infamy
  4. Soulcage
  5. The Benevolent Pawn
  6. The Crumbling Realm
  7. To Sever The Hand Of Corruption
  8. Grim Apparitions

Diskografie

The Dystopia Journals (2007)
The Benevolent Pawn (demo) (2005)
The Enemy Within (demo) (2004)
The Sleeper (demo) (2003)

Jiné pohledy

7 / 10
Jako bych poslouchal "The Sham Mirrors, Part 2". Tohle je asi to nejvýstižnější, co mohu k debutu norské smečky VULTURE INDUSTRIES napsat. A nesvádí mne k tomu jen vokalistův projev, který páně Rygga připomíná více než dosti.

Jednoznačný tip pro ty, kterým přišla poslední nahrávka ARCTURUS příliš špatná.
Deadmann | 29. září 2007