SAMAEL - Solar Soul

SAMAEL - Solar Soul

SAMAEL - Solar Soul

SAMAEL - Solar Soul

SAMAEL a Nuclear Blast. Komu tohle snoubení nebe a pekla nešlo pod vousy, ten určitě s napětím očekával, jak si švýcarští elektro-metaloví průzkumníci povedou ve stáji plné zasloužilých klusáků s přeraženýma nohama a hříbat s bujnou hřívou (kterou ovšem čmajzla z hlavy někomu jinému). Moje obavy byly nemalé a jak se záhy ukázalo, i částečně opodstatněné.

Už od prvních not příruční detektory kovu spustí hysterický jekot. SAMAEL se vrací do mantinelů žánru, z nějž se po gloriózní temné mši „Passage“ začali mílovými kroky vzdalovat. Ale zatímco „Reign Of Light“ představilo Švýcary jako roztančené elektro-disko-metalové hračičky, novinka je opět zakovává do masivního pancíře. Zvuk kytar je hutnější, zemitější, jejich role posílená, značně se oživily i ambice samplovaných bicí, které vyluzují členitější rytmy. Xyho klávesy se tak trochu vyvazují z role vůdčího instrumentu a tvrdí muziku tradičními rejstříky a trademarkovými motivy, bez nichž si SAMAEL nelze představit.

SAMAEL

Materiál Solární duše představuje celkem zajímavé pojetí moderního mainstreamového metalu s čitelnou melodickou výstavbou, zapamatovatelnými refrény a údernými riffy. Nutno přiznat, že ani v tomhle balení nechybí muzice Švýcarů svébytná atmosféra a epizující exotickou výpravnost  (výborné songy „Quasar Waves“, „Slavocracy“ a „Western Ground“), ale všeho je tak nějak poskrovnu a člověk už zdaleka nemá pocit, že stojí tváří v tvář kapele, která je na cestě. Naopak. Z kolekce vydechuje sázka na osvědčené, lehce nostalgické pošilhávání po vrcholech diskografie („On The Rise“ jen těžko popře krevní pouto s „Passage“) a bohužel místy i achillova pata SAMAELů – kvalitně zaranžovaná nuda („Alliance“, „Ave!“) a nově i znatelná míra metalové samoúčelnosti a automatismu („Valkyries New Ride“, „Suspended Time“).

SAMAEL

Není sporu o tom, že SAMAEL mohli při plnění kádrového profilu „více“ metalové kapely dopadnout i hůř a samozřejmě si cením toho, že si kapela navzdory určité rutině našla prostor pro své tradiční silné stránky. „Solar Soul“ je album, z něhož nejsem nadšený, ale ani pohoršený. Uvidíme, zda si Švýcaři mezi vysloužilci u Nuclear Blastu jen na moment oddychnou a pak tryskem vyrazí zase někam do kosmu... chtěl bych tomu věřit. Protože Solární duše je zaručeně nejslabším článkem jejich pestré diskografie.

Jak hodnotím přechozí desky:
Ceremony Of The Opposites [1994] – 8.5/10
Passage [1996] – 10/10
Exodus [MCD 1997] – 7/10
Eternal [1999] – 9/10
Reign Of Light [2004] – 8.5/10

 29

Marigold

Verdikt

Xy a spol. opouštějí hvězdné elektro-dálavy a vrací se zpět na rodnou metalovou hroudu. Bohužel s albem, které lze označit za rozpačité mnohem více než za strhující.

Hodnocení

Autor
6 / 10
Redakce
6,5 / 10
Čtenáři
7,1 / 10

Další informace

Produkce: Waldemar Sorychta, Xy
Studio: The Cube, Albertine and Roystone Studios, Switzerland

www.samael.info

Sestava

  • Xy - klávesy, programming, živé bicí
  • Vorph - vokály
  • Mas - basa
  • Makro - kytara

Skladby

  1. Solar Soul
  2. Promised Land
  3. Slavocracy
  4. Western Ground
  5. On The Rise
  6. Alliance
  7. Suspended Time
  8. Valkyrie´s New Ride
  9. AVE!
  10. Quasar Waves
  11. Olympus

Diskografie

Hegemony (2017)
Lux Mundi (2011)
Above (2009)
Solar Soul (2007)
Reign Of Light (2004)
Eternal (1999)
Exodus (MCD) (1996)
Passage (1996)
Rebellion (1995)
Ceremony Of Opposites (1994)
Blood Ritual (1992)
Worship Him (1990)

Jiné pohledy

6 / 10
"Solar Soul" působí skutečně hodně vlažně - místy dokáže pobavit, ale jinak spíše nudí. Navíc SAMAEL na můj vkus až příliš často "kradou" ze svých minulých (úspěšných) nahrávek, což jim odpustit nemůžu...
Deadmann | 24. ledna 2008

 

7 / 10
Nevidím to tak negativně. SAMAEL už skoro nejsou „dark“ a až na výjimky nabízí posluchačsky vstřícný vkusný metalový popík k tanci i poslechu plný nakažlivých refrénů a melodií. Pravda, občas tam jsou slyšet zřetelné citace sebe sama, ale čert to vem. I když na konstatování, že se jedná o nejslabší materiál SAMAEL možná něco bude.
Shnoff | 27. června 2007