WAVE - Preventor

WAVE - Preventor

WAVE - Preventor

WAVE - Preventor

Ó, jak rád píši recenze, kde mohu chválit. Ještě raději píši snad už jen takové, kde mohu chválit českou skupinu, a to je i tento případ. Formaci WAVE sleduji již delší dobu a teprve tímto počinem u mne absolvují maturitu s vyznamenáním. Po jejich prvních, gotičtěji působících krůčcích procházejí tito mladíci hudební pubertou, ve které si ujišťují své postoje. Obracejí se k hudební eclectice, která jejich tvorbu sune od adolescentních začátků k postpubescentímu progresivnímu crossoveru, jemuž byste v našich luzích a hájích jen ztěžka hledali konkurenty. Melodický progresivní rock rozkládající se na ploše blížící se hodině a dvaceti minutám je tvořen nenudícími skladbami, které nepůsobí jako instrumentální varieté, ačkoliv nástrojová a především aranžérská zručnost je zde podvědomě cítit na každém kroku. Předvádění nástrojových krkolomností zde však rozhodně není na pořadu dne. Skladby si dokáží udržet pozornost i přes zabijáckou stopáž, což je na tuzemskou smečku výkon hodný zapsání do kroniky českého rocku.

WAVEKoncept „Preventoru“ je vlastně vědeckofantastickou vizí, kdy je vybudován systém, jenž vyhodnocuje a případně i trestá jednotlivce na základě jejich potenciální nebezpečnosti pro společnost. Ta samozřejmě jásá, že má konečně „správný“ nástroj na eliminaci zločinu ve světě. V kulisách tohoto světa se odehrává příběh, který plodí mnohé otazníky nad pojmem jakými je například „svoboda“. Hlavní postavou, kolem níž se vše točí, je mladý student David, který se nenadále dostane do hledáčku systému Preventor. Tedy nejen hudba, ale i myšlenka celého alba disponuje nejednou zajímavostí. Hudba plyne v duchu příběhu, nalezneme zde zajímavé hrátky s dynamikou skladeb, intra odkazující na dramatickou složku alba i velmi malebná muzikantská zákoutí.

Zvukově taktéž nemám výhrad, album je oděno do sonického kabátce šitého mistrem Doležalem, a ačkoliv do světové špičky tomu krůček chybí, jde o velmi kvalitně odvedenou práci. I na zvuku je patrný cit pro jednotlivé hudební situace, rychlejší pasáže mají potřebný drive a tah na branku oproti mlžnějším plochám, nad kterými se vznášejí melancholické výpary dodávající potřebnou náladovost. Zde bych si možná posteskl u syntezátorů, kde jsou často využívány velmi podobné zvuky. Teď nemluvím o simulaci klasických nástrojů typu klavír, jenž je častým, avšak uším lahodícím rejstříkem, nýbrž o synthových plachtách, které dují v pozadí každého druhého motivu. Více invence a experimentů ve tvorbě zvuků by WAVE sedělo mnohem více, neboť to jsou právě klávesové party, které ubírají skladbám na současnosti a nechávají se potápět do bažin rockových druhohor. Drobnou výtku bych měl ke zpěvu, kde jsou chvílemi citelné rezervy. Vokál v několika částech plave na nepříliš jisté vlně a najdou se i intonační výkyvy, o kterých si rozhodně nemyslím, že byli úmyslem. Nutno jedním dechem i povědět, že tyto nešvary jsou ve mnoha případech umě maskovány dramatičtějším odstínem některých pěveckých linek. To je ovšem asi jediná skvrna na kráse aktuálního alba nadějných Pražáků, kteří se tímto albem tučně zapisují na list české rockové progrese.

 1

RIP
RIP

Verdikt

Epické koncepční album s obdivuhodnou stopáží, které zušlechťuje řádná dávka skvělých nápadů a jemné progrese. Na tuzemské poměry něco opravdu výjimečného.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
6 / 10

Další informace

Stopáž: 77:41

Produkce: WAVE
Studio: Hacienda

www.wave-music.net

Sestava

Skladby

  1. World News Today I
  2. Tribal Dance
  3. At The Disco
  4. Untie The Speech II
  5. In
  6. Breathless
  7. Looks Like Blood
  8. No Words (Don't Intro)
  9. Don't
  10. Preventor II
  11. Going Home (Stand Still Intro)
  12. Stand Still
  13. Cry A Lie
  14. Fairy Tale
  15. Out Of Here
  16. Living Torch
  17. The Day
  18. Preventor III
  19. Preventor IV
  20. World News Today II

Diskografie

Preventor (2006)
DoubleD (Singl) (2004)
User Friendly? (EP) (2003)

Jiné pohledy

6 / 10
Když jsem poprvé zaslechl tvorbu kapely WAVE, bylo skrze celou desku mezi řádky nepsáno velkými písmeny jméno kolegy RIPa. Vím, že právě on má rád podobně zpracovaný materiál. Leč bohužel, právě onen směr je naprostým protisměrem kterým se v hudebním labyrintu ubírám já. Uznávám, že co do hudby i zpracování je deska nadprůměrná. Promyšlená. Vypiplaná a nestandardní. Zcela jistě nabízí o dost jinačí pohled na hudbu než jaký známe z většiny současné rockové tvorby. Ale nemůžu si pomoci moje srdce tíhne víc do prozkoumaných vod progresivního rybníčku. Ačkoli ctím jiné směry. Tvorba WAVE je na můj vkus až moc alternativní.
Louža | 1. ledna 2007