BATTLE OF MICE - A Day Of Nights

BATTLE OF MICE - A Day Of Nights

BATTLE OF MICE - A Day Of Nights

BATTLE OF MICE - A Day Of Nights

Že se za názvem BATTLE OF MICE skrývá cosi zajímavého může mnohým prozradit již vydavatel tohoto počinu, kterým není nikdo jiný než Neurot Recordings. Navíc se nejedná o spojení náhodné, neboť za BATTLE OF MICE stojí samotný Josh Graham z NEUROSIS, kterému zjevně nestačí boční projekt (dnes už vlastně regulérní skupina) RED SPAROWES. A tak ho tu máme opět, tentokrát však po boku možná méně známé, ovšem velmi charismatické (a musím dodat i pohledné) zpěvačky Julie Christmas, která upoutala svým variabilním vokálem u newyorských rockerů MADE OUT OF BABIES. Joel Hamilton z BOOK OF KNOTS, který se kromě bicích postaral i o prvotřídní produkci, pak představuje onu pověstnou třešničku na dortu.

BATTLE OF MICEAutoři hudby Josh a Julie se hned od první skladby představují jako obdivuhodně sehraná dvojice, která své poněkud rozdílné hudební přístupy kombinuje opravdu zručně a vytváří tak neotřelý a efektní celek, ve kterém samozřejmě uslyšíte hodně z vlivů domovských skupin obou protagonistů, přesto je kombinace NEUROSIS temnoty s nervózní rockovostí Juliina projevu velmi uchvacující. Na rozdíl od poněkud nepřesvědčivých pokusů RED SPAROWES, kde Josh společně s Bryant Clifford Meyerem z ISIS nenabídl nic víc než další variaci toho samého, při poslechu „A Day Of Nights“ se dostavuje pocit čehosi osobitého a působivého. Šikovné spojení s Julie je asi hlavní devizou celé nahrávky, neboť je to právě její nespoutaně dravý vokál, který v kulisách NEUROSIS nálad vytváří nervní nadstavbu plnou burcujících emocí. Sama Julie vysvětluje, že zvuková filozofie skupiny odráží obrovský rozsah pocitů - lásku, chtíč, žárlivost i slepý vztek. To vše tam skutečně je, a to i přesto, že se Julie nepouští do takových hlasových exhibicí jako v případě svých domovských MADE OUT OF BABIES, k převážně depresivnější a umírněně se vlekoucí hudbě by to ani nebylo vhodné. Její osobitý a sytý hlas však působí jako přirozený katalyzátor nálad, které ostatní nástroje tak nějak v pozadí načrtávají. Navíc je z jejího projevu cítit živočišné ženství, které se neztrácí ani v nejagresivnějších polohách, plně pak vybuchuje v šeptavě deklarovaných pasážích, kde její emotivní hlas působí elektrizujícím a snad až erotických dojmem.

Silný odér dnes již tradičnější post hardcore deprese přinesl Josh Graham jako samozřejmou a nutnou kostru hudby BATTLE OF MICE. Vliv garážového rocku, který se vaří v Juliině krvi, však nedovoluje skladbám zůstávat v klidných vodách hudebního zálivu, naopak se zde rozvíjí divadlo rozbouřené mořské pláně, kdy tiché svištění větru předvídá srážku těžkých mraků v následnou zběsilou bouři. Je to výsledek jistého antagonismu obou autorů, jejichž tvůrčí vztah na dálku (Josh v Los Angeles a Julie v New Yorku) vytvořil svéráznou vizi, ve které se zcela přirozeně střetávají zdánlivě nesouměřitelné hudební vlivy. „A Day Of Nights“ je tak počinem dokazujícím odvěkou pravdu o jednotě protikladů.

CD k recenzi poskytli Day After records
Day After records

 19

Noisy

Verdikt

BATTLE OF MICE je velmi působivá srážka dvou hudebních proudů. Josh Graham z NEUROSIS ve spolupráci s dračicí Julie Christmas z garáž rockových MADE OUT OF BABIES přinášejí hudební detonaci zaměřenou na obrovský rozsah emocí - lásku, chtíč, žárlivost i slepý vztek.

Hodnocení

Autor
8,5 / 10
Redakce
8,5 / 10
Čtenáři
8,6 / 10

Další informace

Stopáž: 45:52

Produkce: Joel Hamilton
Studio: Studio G, Brooklyn, NY

battleofmice.com

Sestava

Skladby

  1. The Lamb And The Labrador
  2. Bones In The Water
  3. Sleep And Dream
  4. Salt Bridge
  5. Wrapped In Plain
  6. At The Base Of The Giants Throat
  7. Cave Of Spleen

Diskografie

A Day Of Nights (2006)

Jiné pohledy

8,5 / 10
Výtečné! Písně ač složeny dle jednoho mustru, nekompromisně trefují přímo do černého. Emoce, gradace, neurotické pasáže, klidné rozjímání ... to jest vše, co definuje kvalitní post rockovou (?) nahrávku. "A Day Of Nights" obsahuje v horším případě skladby velmi dobré a v tom lepším skladby skvostné. Není co více dodávat, prostě se jen zmůžu na konstatování, že tohle je skvělá deska!
Dalas | 12. prosince 2006