MASTODON - Call Of The Mastodon

MASTODON - Call Of The Mastodon

MASTODON - Call Of The Mastodon

MASTODON - Call Of The Mastodon

Ještě než se čím dál populárnější Američané MASTODON vytasí s novou deskou, která ponese název „Blood Mountain“, pojďme se retrospektivně podívat na jejich začátky. V únoru letošního roku se totiž v Relapse Records rozhodli ještě jednou a řádně zatřepat s oslíčkem s logem této kapely, neboť jak známo, MASTODON podepsali přestupní lístky do Warner Music, a výsledkem je tato kolekce pozůstávající z remastrovaného debutového EP „Lifeslblood“ z roku 2001, kterou ještě doplňuje několik dříve nevydaných skladeb.

MASTODONMASTODON si už na své prvotině dokázali vypracovat svůj vlastní hudební rukopis a zvuk. Zajímavé je, že nahrávka připomíná spíše jejich současnou podobu, než to, s čím přišli na desce „Remission“ z roku 2002. „Call Of The Mastodon“ totiž neobsahuje tak divoké skladby, jako debutové album, ale ani v tomto případě nečekejte žádnou poklidnou selanku. Rytmická nevyzpytatelnost a mohutné kytarové laviny jsou typickým poznávacím znamením amerických už od počátků jejich existence a v případě pět let starých nahrávek se k nim přidávají ještě další atributy v podobě značné neučesanosti a nespoutanosti. Ne, že by MASTODON byli později ve svém počínání umírněnější, to v žádném případě, jen mám pocit, že z prvních nahrávek čiší ještě řádná dávka mladického elánu a snaha být divoký, co to jen jde. Naštěstí se nejedná o žádnou křeč, protože tyto záměry jdou ruku v ruce se skladatelskou invencí a muzikantským umem. Jak už jsem řekl, starší nahrávky svým rock and rollovým feelingem evokují více zvuk desky „Leviathan“ (2004), a tak z tohoto pohledu lze „Remission“, ač album výtečné, hodnotit jako slepou vývojovou větev kapely, který jak se zdá, nebude mít dalšího pokračování.

Devítka skladeb prosviští během chvilky a chuť si to celé opakovaně poslechnout tím nijak netrpí. Přestože lze „Call Of The Mastodon“ doporučit asi hlavně jen fanouškům a velkým fanouškům kapely, nejedná se i přes nepochybně komerční zájem Relapse o žádný výcuc z odpadkového koše, který má odlehčit našim peněženkám. Pokud nejste majiteli EP „Lifesblood“, tak v zásadě není o čem přemýšlet. MASTODON byli výteční už ve svých začátcích, o čemž vás tento kotouček zcela jistě přesvědčí.

Foto: www.aftonbladet.se

 5

Dalas

Verdikt

Reedice prvního EP "Lifeslblood" + několik dříve nepublikovaných skladeb. Nový zvukový kabátek starším písním sluší. Přesto materiál vhodný hlavně pro fanoušky kapely.

Hodnocení

Autor
-
Redakce
-
Čtenáři
8,6 / 10

Další informace

Stopáž: 28:17

Produkce: Matt Washburn

www.mastodonrocks.com

Skladby

  1. Shadows That Move
  2. Welcoming War
  3. Thank Your For This
  4. We Built This Come Death
  5. Hail To Fire
  6. Battle At Sea
  7. Deep Sea Creature
  8. Slickleg
  9. Call Of The Mastodon