THREAT SIGNAL - Under Reprisal

THREAT SIGNAL - Under Reprisal

THREAT SIGNAL - Under Reprisal

THREAT SIGNAL - Under Reprisal

Kanada, zlatá Kanada. S prihliadnutím na počet obyvateľov dáva rockovému a metalovému svetu veľmi málo kapiel. Kvantitu však v plnej miere nahrádza kvalita. RUSH, VOIVOD, DEVIN TOWNSEND, SAGA, NO MEANS NO... a THREAT SIGNAL. Že vám tí posledne menovaní nič nehovoria? Tak to by ste mali zbystriť pozornosť. Rok 2006 totiž patrí mladíkom z Hamiltonu, priemyselného mesta niekde medzi Torontom a Niagarskými vodopádmi.

THREAT SIGNALNiekedy je to všetko až šokujúco jednoduché. Stačí nahrať za asistencie domáceho PC zopár skladieb, zavesiť ich na nete a o pár mesiacov vydáva váš debutový album najväčšie nezávislé metalové vydavateľstvo na svete. Ak v poslednej vete hľadáte háčik, na ktorý sa dajú zavesiť tri divé svine, ste pochopiteľne na správnej ceste. Ono sa to síce dá, ale treba splniť niekoľko dôležitých podmienok.

1. Gitaristi vo vašej kapele musia svoje nástroje drhnúť štýlom, pri ktorom by uznanlivo kývali hlavami aj borci z MESHUGGAH. Riffy ostré ako žiletka a ťažké ako ruské nákladiaky treba občas striedať so sólami a vyhrávkami ako vystrihnutými z učebníc prog-metalových machrov. Rytmika by mala byť strojovo presná, aby sa majstri sekerníci mali pri svojich riffo-orgiách o čo oprieť. Najmä bubeník musí byť rýchla, z reťaze odtrhnutá divá zver.

2. Máte rozhodne vyhraté, ak spevák používa svoj hlas spôsobom, pri ktorom vám napadne napríklad to, že keby pôsobil u MASTODON, tak naozaj platí novinársky slogan z posledných rokov „Goodbye Metallica, Hello Mastodon!“. Buďte preto radi, že je vo vašej kapele. Je absolútne úžasné, ako strieda brutálny rev v štýle švédskeho tura Jensa Kidmana s vreskotom Jesseho Leacha na prvých doskách KILLSWITCH ENGAGE a melodickými orgiami, pri ktorých ako keby si to rozdávali Speed zo SOILWORK a Burton z FEAR FACTORY.

THREAT SIGNAL3. Ani jeden z predchádzajúcich bodov neplatí pri absencii kvalitných nápadov. Musia byť také, aby poslucháč v priebehu viac ako štyridsiatich minút vnímal vašu muziku so zatajeným dychom. Ideálne je, ak sa pri troch-štyroch skladbách dýchanie úplne zastavuje a dochádza k totálnej extáze metalového fanúšika s dobrým vkusom.

Znie to možno neuveriteľne, ale skutočne sa nájde kapela, ktorá všetko toto spĺňa. Ak tipujete Kanaďanov THREAT SIGNAL, s okamžitou platnosťou sa zaraďujete do skupiny typických metalistov (na základe dlhoročných sociologických prieskumov nášho vzácneho čitateľa pocitaca) s vysoko nadpriemerným IQ a záľubou v tenise a kvalitnej próze.

Album „Under Reprisal“ produkoval Christian Olde Wolbers, gitarista slovutných FEAR FACTORY. K jeho slovám o najlepšom debutovom albume a najväčšom prekvapení roku 2006 sa s radosťou pridávam.

 8

Rudi

Verdikt

Horúci kandidát na žatvu ocenení typu Debut roku, Objav roku, Prekvapenie roku. Go Canada Go!

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
7,3 / 10
Čtenáři
7,5 / 10

Další informace

Stopáž: 47:07

Produkce: Christian Olde Wolbers

www.threatsignal.com

Sestava

Skladby

  1. Rational Eyes
  2. As I Destruct
  3. One Last Breath
  4. Seeing Red
  5. A New Beginning
  6. Counter Balance
  7. Inane
  8. Now
  9. Faceless
  10. Haunting
  11. When All Is Said And Done

Diskografie

Disconnect (2017)
Threat Signal (2011)
Vigilance (2009)
Under Reprisal (2006)

Jiné pohledy

7,5 / 10
Zajímavý debut nám to nečekaně přiletěl z Kanady. THREAT SIGNAL se na nás vrhají z poněkud jiného úhlu než je za velkou louží populární new-metalový trend. Hlavní potenciál skupiny tkví v bravurním zpracování, proměnlivosti, výborné produkci a variabilním vokálu. Působí to našlapaně, skvěle to odsýpá, agresivita se střídá s melodickými pasážemi. Bohužel nenacházím naplnění onoho třetího Rudiho bodu, album je sice plné nápadů, ale je třeba také zvážit, kde se tyhle nápady vzaly. THREAT SIGNAL totiž místo aby se snažili stvořit vlastní tvář, pouze zařadili zpátečku svého stroje času. Zřejmě sázejíce na to, že dnešní mladí už si nepamatují hudbu deset a více let starou, namíchali staré MESHUGGAH, PANTERA a FEAR FACTORY. Udělali to zručně a poutavě, jejich vlastní příspěvek však hledám marně. Přesto se dá říct, že je to deska vydařená, a jelikož se jedná o debut, dá se nad jistou neoriginalitou materiálu přivřít očko.
Noisy | 12. června 2006

 

7 / 10
Kolega Rudi nezvykne v případě nejednoho metalového "objevu" šetřit superlativy. I THREAT SIGNAL patří do skupiny rychlokvašek, na jejichž existenci si už za pár vzpomene jen málokdo. Kapela prostě bere kde se dá. Tu slyšíme meshuggahovské riffy, tu melodiciké refrény alá FEAR FACTORY, jindy zase podbízivé "emo" melodie ve stylu LINKIN PARK. Vše hezky zaobaleno do kvalitního zvuku a hurá lovit prodejní čísla. Dobře, dobře, tolik kritika. Na druhou stranu musím uznat, že se to fakt dobře poslouchá a nejedna melodie či refrém mi v dobrém slova smyslu utkvěl v paměti. Své příznivce si kapela určitě najde, o tom nemám nejmenších pochyb.
Dalas | 12. června 2006