GOROD - Neurotripsicks

GOROD - Neurotripsicks

GOROD - Neurotripsicks

GOROD - Neurotripsicks

MESHUGGAH křížení s CRYPTOPSY a NECROPHAGIST. Ajaj, to jsem si dovolil dost, že? No samozřejmě je to třeba brát s jistým nadhledem, ale snad objasním v dalším textu, že rozpoznatelné inspirace nebo styčné body se zmíněnými skupinami v sobě album „Neurotripsicks“ skutečně nese. A co je hlavní, v podání GOROD to není nějaké poskakování od čerta k ďáblu, ale naopak skloubení jednotlivých atributů zmíněných „vzorů“ do jedné kompaktní formy, která pak spíše než dojmem kopírování působí překvapivou plností a neoposlouchaností.

GORODGOROD je skupina, kterou pokud někdo bude znát, pak asi ještě pod názvem GORGASM, neboť změna názvu představuje u těchto Francouzů ještě dost čerstvou událost. Na rozdíl od toho je album „Neurotripsicks“ pouze zdánlivě novým počinem, jedná se totiž o materiál, který už spatřil světlo světa zhruba před rokem ještě s původním názvem skupiny. O vydání se tehdy postarali Deadsun Records, což bohužel není nijak prestižní značka, a tak milí GOROD (tehdy ještě GORGASM) v přílišnou známost nevzešli. Takže letošní v podstatě reedice (která skupina se dočká reedice už rok po vydání první emise?) u Willowtip Records je pro skupinu jakousi druhou šancí představit se světu. A musím říct, že tihle hoši (a dívka!) mají skutečně co ukazovat, byl jsem tím až zaskočen, když se zcela náhodným řízením osudu dostalo album „Neurotripsicks“ až do mých rukou.

Už v intru po chvilce čekání zdvihne tydlikající kytara varovný prst, to na upozornění, že tady se asi bude dít něco progresivnějšího. Nečekaně se pak přidá pozoun, alespoň myslím, že je to tento nástroj. No řekněte sami, tohle přece musí zbystřit posluchačovu pozornost. V následném materiálu už se sice dalších podobných výstřelků nedočkáme (žádná „avantgarda“ se nekoná), přesto není tohle album žádným tuctovým kusem hudebního standardu. Co to tedy je? Především asi technický death. Nutno však zdůraznit ono slůvko „asi“, skupině jsou sice vlastní především atributy valivého deathového soundu, avšak nijak se jimi nenechává svazovat. A co se týče rytmické stránky, dostáváme se zcela mimo běžné deathové standardy a nutně se vynoří technothrashová rozmanitost, kterou oplývá většina desek MESHUGGAH (ve skladbě „Smoked Skulls“ je typická MESHUGGAH „protichůdná“ rytmika slyšet hodně silně). Lehce překvapivá je pak skutečnost, že jediná dívka v sestavě sedí právě za bicí soupravou. Takže všichni co si myslí, že ženy nemají ten správný smysl pro rytmus, ať si opraví názor. Sandrine by určitě zahanbila i spoustu známých bubeníků. Precizně hýřivá kytarová práce a neustálé sólování pak v mnohých pasážích připomene NECROPHAGIST, sice v trochu umírněnější podobě, ale se stejnou instrumentální bravurností. Vokál je tím co nejvíce inklinuje ke klasickému deathu, poloha blížící se řevu běžnému u kapel jako CRYPTOPSY neodhaluje žádné vokální nepatřičnosti, přesto jde o nejmonotónnější složku projevu GOROD a rozhodně značně zaostává za jinak velmi pečlivě stavěnou hudbou. GOROD by byli určitě ještě mnohem lepší kdyby trochu doladili vokální stránku věci a kdyby ty neustálé, jinak profesorsky interpretované, kytarové party nebyly tak moc podobné jeden druhému. Každopádně se jedná o nadějný příslib do budoucna, a tak už se těším na příští počin.

 16

Noisy

Verdikt

MESHUGGAH křížení s CRYPTOPSY a NECROPHAGIST. Rytmická rozdováděnost, kytarová ekvilibristika, brutální vokální projev. Vše dohromady rozhodně zajímavá kombinace.

Hodnocení

Autor
7,5 / 10
Redakce
7 / 10
Čtenáři
7,7 / 10

Další informace

Stopáž: 51:07

gorgasm.free.fr

Sestava

Skladby

  1. Intro/Gorod Rises Up
  2. Gutting Job
  3. Smoked Skulls
  4. Hunt To The Weaks
  5. Beware Of Tramps
  6. Pig's Bloated Face
  7. Rusted Nails Attack
  8. Harmony In Torture
  9. Earth Pus
  10. Neuronal Disorder State
  11. Gorod
  12. Submission Transfer

Diskografie

The Orb (2023)
Aethra (2018)
A Maze of Recycled Creeds (2015)
A Perfect Absolution (2012)
Transcendence, EP (2011)
Process Of A New Decline (2009)
Leading Vision (2006)
Neurotripsicks (2005)
GORGASM - Neurotripsicks (2004)
GORGASM - Promo 2002 (2002)

Jiné pohledy

7 / 10
Příjemné překvapení. GOROD sice nejsou tak autentičtí ani tak přesvědčiví jako ona trojice kapel, kterou kolega Noisy ve svém posudku zmiňuje, ale i tak jejich aktuální ruční práce „Neurotripsicks“ poměrně výrazným způsobem vybočuje z bezbarvého standardu. Syntéza technicky náročného death metalu se špetkou schizoidního thrashe a jednoznačně heavymetalovými prvky sice zavání pozvánkou do kuchyně, kde právě nad kypící dortovou formou řádí mýtická Kočička se svým amantem Pejskem, leč výsledkem zběsilého křížení chutí kupodivu není žádná smrtelně jedovatá míchanice ale naopak vcelku vydatný hudební pamlsek. Pokud GOROD zapracují na větší plynulosti projevu (některé tempové zvraty jsou přeci jen příliš křečovité), bude příště ještě lépe. Za sebe dodávám, že na další počin francouzského objevu sezóny se budu skutečně velmi těšit.
Reaper | 20. listopadu 2005