VIU DRAKH, PLEURISY, IMPERIAL FOETICIDE - Praha - Hells Bells, 24.března 2002

VIU DRAKH, PLEURISY, IMPERIAL FOETICIDE - Praha - Hells Bells, 24.března 2002

Před vstupem do podzemních prostor pekelného pražského klubu jsem chvíli řešil malé dilema. Dát přednost drtičům Gride, kteří ten večer ničili sluchovody na Papírně, nebo protřepat hlavu na třetí zastávce miniturné zahraničních deathmetalových akvizic v Čechách? Nakonec dostal přednost „andělský“ metalový stánek.

Jako první se na podium vrhli něco po půl osmé domácí skoro zapomenutí Imperial Foeticide. Od prvních tonů napálili do přítomných svůj death/grind. Byl jsem zvědav, co po delší pauze předvedou. Kolínští neuhnuli od svého drtícího stylu ani o píď, a nadále se věnují technicky propracovaným, rychlým skladbám. Vzhledem k vlastní bicí soupravě posunuté téměř na okraj podia ( v době jejich setu byla za nimi již postavena druhá pro zahraniční hosty), nezbývalo ostatním členům příliš místa a tak byl nucen vocalista Michal hojně využívat pro své kreace místa pod podiem. Bohužel přítomné publikum ho v tom nechalo samotného a raději si užívalo posezení u stolů a popíjení tekutin. Trošku to připomínalo besídku v domě odložených seniorů. Ve výčtu skladeb došlo i na song z nedávno vydané relapsácké kompilace Czech assault a hold vzdali i americkým Malevolentům. Toho večera byli jasně nejtvrdší bandou, neboť jak jsem se záhy dozvěděl, původně avizované Nyctophobic nahradili jejich krajané Viu Drakh. Imperiálové mě přesvědčili, že jim to šlape jako za starých časů, jen na nich byla znát určitá koncertní nevyhranost.

Jako druhá se představila pětičlená banda Pleurisy ze země větrných mlýnů. Na první pohled mě zaujmul exotický zjev vokalisty. Od počátku si svým šťavnatým melodickým deathem, založeným především na dvoukytarovém zápřahu, naklonili publikum na svou stranu. Konečně se v poměrně stojatých vodách holandké scény vyklubal pokračovatel slavných kolegů Pestilence a spol. Ke slyšení byl pravý originální metal, okořeněný deathovým zpěvem. Jejich set byl velmi zajímavý a vřele tento band doporučuji.

Jako lídři se ujmuli žezla germánští „náhradníci“ Viu Drakh. Image této bandy je na pohled úchvatný – bubeník celý set odmlátil v basebolové čepici, basák měl na hlavě miniaturní číro, zpěvák lebku holou a kytarák pro změnu havraní vlasy až do pasu. Asi 70 hlavé publikum obšťastnili velmi řízným thrash metalem s ukřičeně deathovým zpěvem. Často vesele komunikovali s publikem i v průběhu skladeb (že by před hraním ochutnali nějaký holandský „model“?). Na konec vystoupení vystřihli cover AC/DC čímž roztančili všechny přítomné. Vzhledem k policejní hodině již na vyvolávaný přídavek nedošlo a všichni se pomalu začali vytrácet do potemnělých ulic.

Fotografická příloha je zcela ilustrační (první foto Pleurisy kdesi v ČR, druhé Viu Drakh kdesi tamtéž...)

 Přidejte svůj názor