LIFE OF AGONY - Broken Valley

LIFE OF AGONY - Broken Valley

LIFE OF AGONY - Broken Valley

LIFE OF AGONY - Broken Valley

Když v roce 1997, po vydání veřejností kladně přijatého alba „Soul Searching Sun“, opustil zcela nenadále Keith Caputo řady LIFE OF AGONY, bylo to s touhle kapelou jako na houpačce. Nejprve se zdálo, že další fungování skupiny bez charakteristického Caputova hlasu je nemyslitelné, avšak překvapivě zdatná vokální náhrada v podobě Whitfielda Cranea z UGLY KID JOE a především slušné ohlasy na koncerty, které proběhly v novém složení, to vše se zdálo jako nadějný odrazový můstek do nové etapy „života v agónii“. Nakonec však přešla skutečná agónie v trvalý stav a LIFE OF AGONY v roce 1999 definitivně odumřeli. I díky kompilaci „1989-1990“ a  desce „Unplugged At Lowlands Festival ´97“ vydané až v roce 2000 se sice na skupinu zcela nezapomnělo, ale naděje na obnovení činnosti a na nové album si dělal jen málokdo. Ale jak už bývá v poslední době zcela běžné, je tu návrat v původní sestavě a tedy i se samotným Keithem za mikrofonem, což fanoušky starých dobrých LIFE OF AGONY jistě potěšilo už při reunionových koncertech a z nich vydaného živého CD a DVD „River Runs Again“.

LIFE OF AGONYTa hlavní prověrka životaschopnosti obnovené skupiny však přišla až s novým albem „Broken Valley“, které vyšlo pod záštitou vydavatelského gigantu Sony/BMG. Co tedy očekávat od tohoto návratu? Samozřejmě jistotu, ale také se to dá označit jako „hra na jistotu“. LIFE OF AGONY zkrátka navázali na svoji minulost a pokračují plynule ve svém vývoji nevývoji. Všichni milovníci starých desek těchto rockerů proto mohou spokojeně usednout ke hodokvasu a vychutnat si typickou melodiku a specifický vokální výraz, který udělal z LIFE OF AGONY v minulosti značně uznávanou a obdivovanou skupinu. Odmyslíme-li si však fakt, že část nadšení z nové desky pramení především z dlouhého půstu, který svým fanouškům skupina dopřála, a položíme současný materiál těsně vedle časem pouze zdánlivě omšelých starých desek, najednou zjistíme, že konkurovat předrozpadovým LIFE OF AGONY se s albem „Broken Valley“ dá hodně těžko. Ne že by skladby postrádaly hitové ambice, hned úvodní „Love To Let You Down“ je velmi našlápnutá a snadno zapamatovatelná pecka, ale vše jakoby zůstávalo tak nějak na povrchu, hloubku propracovaných skladeb minulosti prostě nenalézám a byť jsou skladby velmi příjemné na poslech, skličující a emotivní podtón, který byl tak důležitým aspektem třeba na desce „Soul Searching Sun“ je cítit jen ve velmi omezené míře. Caputův hlas má sice stále tu nezaměnitelnou barvu a výraz, avšak jeho sténání a bolestiplné frázování se mi jeví trochu méně uvěřitelné. Celkově to však nic nemění na skutečnosti, že se skupině podařilo vrátit a že jsou to znovu typičtí a nenapodobitelní LIFE OF AGONY. Možná není reunionová forma ještě zcela optimální, ale rozhodně jsem zvědav, co přijde dál.

 1

Noisy

Verdikt

Reunion LIFE OF AGONY je jedním z těch, které nejsou dle mého názoru zbytečné, a nutno uznat, že se skupině v mezích možností podařil. To, že nesdílím až takové nadšení jako někteří jiní, nic neubírá na skutečnosti, že „Broken Valley“ jsou typičtí a nenapodobitelní LIFE OF AGONY a že jejich hudba má své místo i v dnešním hudebním světě.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
5 / 10
Čtenáři
7,1 / 10

Další informace

Stopáž: 43:41

Produkce: Greg Fidelman
Studio: Sunset Sound Recording Studio, Westlake Studios

www.lifeofagony.com

Sestava

Skladby

  1. Love To Let You Down
  2. Last Cigarette
  3. Wicked Ways
  4. Don't Bother
  5. Strung Out
  6. Junk Sick
  7. The Calm That Disturbs You
  8. No One Survives
  9. Justified
  10. The Day He Died
  11. Broken Valley
  12. Room 244

Diskografie

Broken Valley (2005)
River Runs Again - Live 2003 (2003)
The Best Of Life Of Agony (2003)
Unplugged At Lowlands Festival '97 (2000)
1989-1990 (demá a B-sides) (1999)
Soul Searching Sun (1997)
Ugly (1995)
River Runs Red (1993)

Jiné pohledy

5 / 10
Toto už je celkom iná kapela. Pritom je tu všetko, čo kedysi robilo LIFE OF AGONY obľúbenou kapelou množstva ľudí - Keithov naliehavý spev, tradične dobrá muzika na pomedzí rocku a HC, i osobné a tradične neveselé texty. Dnes tomu chýba prepotrebná presvedčivosť a bezprostrednosť, ktorá svojho času tvorila čarovnú auru tejto legendy.
Presne tak, ako píše Noisy, zostáva to na povrchu...
Radicalcut | 28. srpna 2005