GUIDED CRADLE - s/t

GUIDED CRADLE - s/t

GUIDED CRADLE - s/t

GUIDED CRADLE - s/t

Nedá se říct, že by Česko byla země crustu zaslíbená, a proto vždycky fanouška metalového punku, jak jsem zvyklý sám pro sebe tento žánr nazývat, potěší, když se u nás objeví nějaká zajímavá kapela holdující rychlým rytmům, nabroušeným kytarám a rock´n´rollovému feelingu. Příjde-li navíc i s tak výborným albem, jakým je to právě recenzované, můžeme mluvit v našich končinách téměř o zázraku.

GUIDED CRADLEPražští GUIDED CRADLE do toho vlítli takříkajíc po hlavě a bez jakýchkoliv předchozích demáčů přišli s debutní bezejmennou deskou, která vychází pod křídly nového labelu Damage Done Records prozatím pouze ve vinylové verzi (CD edice by měla následovat), tak jak se na správné crustové album sluší a patří. Možná si řeknete, že vydat první desku sotva po roce a půl existence je jev nanejvýš troufalý, ale můžu s klidným svědomím prohlásit, že v případě GUIDED CRADLE by jakákoliv skromnost v tomto směru byla pouze pokrytectvím, protože to, co se na vás vyvalí z drážek černé placky, musí předčit veškerá očekávání vkládaná do premiérové nahrávky. Pražská čtveřice totiž přichází s naprosto konkurenceschopnou deskou, podepřenou navíc zkušenými muzikantskými výkony.

Ke slyšení samozřejmě není nic nového, nýbrž pouze klasická nálož old school metalových postupů protkaných punkovými rytmy. Ovšem GUIDED CRADLE k tomuto otřepanému receptu přidávají i celou řadu vlastních vylepšení a nápadů. V první řadě je to hlavně skutečně nepředstíraný zápal pro tento druh muziky, jehož absenci by milovník crustu lehce odhalil. V řadě druhé jsou to už uvedené instrumentální schopnosti kapely dovolující skladby okořenit nejednou zajímavou vyhrávkou anebo sólem. To se navíc neděje nikterak samoúčelně a právě naopak s pevným řádem a citem pro atmosféru skladeb a jejich rytmickou různorodost, což má samozřejmě za následek absenci posluchačovy pozvolné ztráty pozornosti v důsledku hudebního stereotypu. K těm hráčským zručnostem můžeme přiřadit i skutečně stylový „lemmyovský“ Ethanův nekompromisní chřaplák, neúnavně zápolící se záplavou mohutných riffů. No a nakonec samozřejmě vše umocňuje po všech stránkách výtečná produkce, díky které si můžeme naplno vychutnat tohle nefalšované kytarové inferno.

Připočtěme k tomu obligátní dávku klišé (obal, texty...), která k tomu však neodmyslitelně patří a je-li užita přesně v té správné míře, jak se tomu děje v případě této desky, není důvod ji podrobovat jakékoliv kritice. Což lze prohlásit o celém albu, které řadím k tomu nejlepšímu, co u nás letos napříč všemi hudebními žánry vyšlo. Doporučuji rovněž i koncerty této kapely, které jsou ještě energičtější a našlapanější, než její studiová podoba.

 Přidejte svůj názor

Dalas

Verdikt

Parádní debut crust/metalových GUIDED CRADLE, který by neměl uniknout vaší pozornosti!

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Produkce: Pavel
Studio: Professional Sound Studio, Praha

www.guidedcradle.com

Sestava

Skladby

  1. Riding The Witches Billygoat
  2. Eaten Raw
  3. Fear Of Extinction
  4. Business Of War
  5. System Survival
  6. Pile Of Shit
  7. Wheel Of Life
  8. Hunting

Diskografie

Guided Cradle (2005)