NEMESIS (Ostrava) - ProMo deMo destAbility

NEMESIS (Ostrava) - ProMo deMo destAbility

NEMESIS (Ostrava) - ProMo deMo destAbility

NEMESIS (Ostrava) - ProMo deMo destAbility

Kdyby se vyhlásil pohár o nejsmolnější metalovou kapelu naší malé zemičky, domnívám se, že by první místo docela bez debat mohlo náležet ostravským kovotepcům NEMESIS. Kapela, kterou pokud ještě dnes znají za hranicemi regionu, tak jen díky dřívějšímu angažmá Vladise Třískaly na postu vokalisty, totiž pamatuje éru starých ROOT, TÖRR i MASTER´S HAMMER. Časy, kdy extrémní hudba byla už jen z principu jedna velká sranda a chlastací maraton hrstky talentovaných teenagerů, se vrátí jen těžko.
Pokud by kapela NEMESIS nebyla nucena přerušit na dlouhých osm let činnost kvůli vztahům v kapele (nebudeme to rozmazávat) a několika technickým podrobnostem stran právních tahanic, je dle mého názoru velmi pravděpodobné, že by měla stejně výsadní postavení jako naše death metalové legendy proslavené v zahraničí - KRABATHOR a PANDEMIA.

NEMESISProč si to myslím? Protože tato porce moderněji střiženého death metalu si sice nehraje na nejbrutálnější kapelu naší historie ani se nepokouší stylizovat do něčeho jiného. Je to nesmírně poctivě odvedená práce, která nepostrádá vrcholy a bez debat má ony pověstné "koule", které jsou pro tvrdý rock´n´roll tak důležité. Rytmická sekce tvořená konzervatoristy je více než jen příslibem solidně valícího se tanku, který se však místy drží možná až zbytečně zpátky - přiznávám, že trochu postrádám rychlejší tempa a alespoň několikavteřinové dobře udělané sypačky (kluci by je podle mě zvládli levou zadní) by přidali projevu na přesvědčivosti. Jistě, NEMESIS nezastírají, že jejich tvorba je fůzí starého thrash metalu (slayerovská tempa i styl hraní je místy dobře slyšet) a death metal, případně black metal, hraje až druhé housle, ale právě pozice death metalu v jejich tvorbě mi příjde jakási trochu polovičatá a ne zcela vyvážená.

Jinak je ale pravdou, že lepší sestavu si taková kapela může jen těžko přát - vokalista s mladým hrdlem schopný zvracet všechny možné extrémní polohy hlasu, velmi vyspělá rytmika a kytaristé odrostlí na tvorbě DEATH a KREATOR. Taková sestava zaručuje, že kapela bude přinejmenším technicky vyspělá, ale i to, že nepůjde o hraní si na extrémní hudbu skupiny nadaných virtuozů, kteří se rozhodnou, že posadí všechny na prdel, ale o výplod lidí, kteří jsou touto hudbou odkojení. Právě díky tomu cítím ve všech skladbách neobyčejně silné motivy (zvláště ve skladbách "Groundless Fear" a "Find The Truth") a hudební plochy perfektně provázané skvělou rytmikou dávají vzniknout jednoduše kvalitním skladbám, které nejsou plytké ani vláčné, ale skutečně dravé a také význam slova "melodie" jim není cizí.

Nevím přesně, jak to shrnout. Dlouhá doba nečinnosti dává vzniknout dojmu mladičké a neznámé kapely, ze skladeb je však cítit, že kluci více než jen dobře znají vývoj extrémní metalové hudby od osmdesátých let výše. Tyto "moderní" skladby tak nejsou produktem povrchnější znalosti žánru, ale funkčního vývoje jak hudby samotné, tak hudebního myšlení talentovaných lidí. Velmi se těším na album, myslím, že bude rozhodně zajímavé pro ty, kteří poctivě sledují českou metalovou scénu. Některé hudební motivy tohoto proma (mimochodem, název je vskutku zábavnou slovní hříčkou:) mi zní v hlavě už skoro dva dny a přesto mi to nepříjde nijak podbízivé, čoz je zvláštní a málokdy se to povede. Nezbývá než čekat se zatnutými pěstmi na skutečné album a doufat, že bude fungovat.

 11

Radalf

Verdikt

Dlouhá doba nečinnosti dává vzniknout dojmu mladičké a neznámé kapely, ze skladeb je však cítit, že kluci více než jen dobře znají vývoj extrémní metalové hudby od osmdesátých let výše. Tyto "moderní" skladby tak nejsou produktem povrchnější znalosti žánru, ale funkčního vývoje jak hudby samotné, tak hudebního myšlení talentovaných lidí.

Hodnocení

Autor
8 / 10
Redakce
-

Další informace

Sestava

Skladby

  1. Inhumanity
  2. Fratricidal Fight
  3. Groundless Fear
  4. Find The Truth