IMMOLATION - Unholy Cult

IMMOLATION - Unholy Cult

IMMOLATION - Unholy Cult

IMMOLATION - Unholy Cult

„No tedy pánové, co budeme dělat? Máme kultovní status a armádu věrných fans po celém světě (aspoň nám to tvrdí label), po třinácti letech pátou desku, jsme jedna z nejstarších true deathmetalových kapel na světě, ale kde nic, tu nic... Musíme s tím něco udělat. Nejlepší bude, když tu naši muziku uděláme tak nějak user friendly, aby se to líbilo i těm, kterým zatím IMMO přišli jako chaos.“ Tak takhle asi uvažoval Ross Dolan a jeho kamarádi z mokré čtvrti před přípravou „Unholy Cult“. A jak řekli, tak udělali. Hrát umějí, důležité bylo především zajistit si pořádný obal, protože obal prodává. Takže jednoznačně Alex Marshall a zase nějakou tu temnou krajinku na pokračování, protože to mají naši mazlíčkové rádi. A taky že jo...

Rozhodně nehodlám tvrdit, že poslední deska IMMO je nějak špatná. Zvuk mají zatím nejčistší, co kdy měli a muzice to (narozdíl od INCANTATION) neškodí ani trochu. Po skladatelské stránce vlastně žádné změny – pořád ty písklavé, prapodivné a svojské kytary Plešouna Boba, strunná sekce nadále kvalitní... jenže jaksi až příliš čitelná. To samé platí pro bicí. Zkrátka placka Unholy Cult je oproti všem předchozím počinům IMMO rytmicky a kompozičně učesaná, skladby jsou předvídatelné a zkušenější posluchač již jaksi tuší, co přijde. Nepochybuji ovšem o tom, že právě díky tomu k IMMO dokáží přičichnout i ti, kterým zatím zápalná obět příliš nevoněla. Jako krok k rozšíření posluchačnské základny bude „Unholy Cult“ uspěšný, pro milovníky starších desek je to však jisté zklamání... Ale šlape jim to, jen co je pravda...

 2

ŠotouŠ

Verdikt

IMMOLATION to nějak začali flákat... ale pořád se to dá.

Hodnocení

Autor
7 / 10
Redakce
8 / 10
Čtenáři
8,2 / 10

Další informace

Skladby

  1. Of Martyrs And Men
  2. Sinful Nature
  3. Unholy Cult
  4. Wolf Among The Flock
  5. Reluctant Messiah
  6. A Kingdom Divided
  7. Rival The Eminent
  8. Bring Them Down

Diskografie

Atonement (2017)
Immolation (single) (2016)
Kingdom Of Conspiracy (2013)
Providence (EP) (2011)
Majesty And Decay (2010)
Shadows In The Light (2007)
Hope And Horror (EP) (2007)
Harnessing Ruin (2005)
Bringing Down The World (DVD) (2004)
Unholy Cult (2002)
Close To A World Below (2000)
Failures For Gods (1999)
Here In After (1996)
Stepping On Angels... Before Dawn (Compilation) (1995)
Promotional Demo (demo) (1994)
Dawn Of Possession (1991)
Demo II (demo) (1989)
Demo I (demo) (1988)

Jiné pohledy

Reaper
8 / 10

IMMOLATION pro mě byli vždycky menší záhadou. Pokaždé perfektně připraveni po stránce instrumentální a grafické (jen tak pro zajímavost uvádím, že vydání trojky "Failures For Gods" raději odložili o více než rok, protože Marshall v té době neměl čas zhotovit odpovídající cover), ale také často chybující ohledně produkce ("Here In After") a zvuku (třeba bicí na "Failures For Gods"). Všechno se podařilo řádně vypilovat až na skvělém záznamu "Close To A World Below" (2000), který považuji za dosavadní vrchol technického kvarteta. "Unholy Cult" chybí oproti "Close..." živelnost a řádné nasazení, působí trochu unaveným dojmem, bez emocí a dřívějšího entusiasmu. To je ale jen drobnější vada na ohyzdné kráse „Nesvatého kultu“. Dodávám, že IMMOLATION si pohlídali produkci a zmiňovaný zvuk, který mi v minulosti moc radosti neudělal. Celkově velice sympatická nahrávka a mě nezbývá nic jiného, než ji po zásluze odměnit tučnou osmičkou. Spokojenost. ... [11. května 2004]