ULVER - Quick Fix of Melancholy (EP)

ULVER - Quick Fix of Melancholy (EP)

ULVER - Quick Fix of Melancholy (EP)

ULVER - Quick Fix of Melancholy (EP)

Niekedy je veľmi zaujímavé sledovať, kam medzičasom dospeli jednotliví reprezentanti škandinávskej extrémnej muziky. Medzi black metalovými koreňmi a Garmovým najnovším počinom už nájdeme len jeden spoločný znak - jednoduchosť. Nové Ep "A Quick Fix Of Melancholy" reprezentuje momentálne žánrové rozpoloženie ULVER/Garma presnejšie než dva predchádzajúce soundtracky "Lycantropen Themes" a posledne "Svidd Neger". Garm v dvoch veciach konečne spieva a hneď tak, že už v úvodnej ťaživej "Little Blue Bird" vám budú naskakovať zimomriavky! Kompozície sú komornejšie, zámerne monotónne, typicky komplexné a navyše poriadne smutné. "A Quick Fix Of Melancholy" zachytáva Garma na pomedzí ambientu a súčasnej vážnej hudby neraz siahajúcej po elektronike. Ide doslova o mini cd, pretože okrem krátkej stopáže(4 skladby) ide aj po textovej a kompozičnej stránke o minimalistický, avšak nadmieru účinný prístup. Všetky kompozície pozostávajú z rytmických úderov sláčikov a kláves, ktorými sa v podmaze ťahajú rôzne zvuky. Za zmienku stojí aj parádny(prevzatý) text "Vowels" vyšperkovaný slovnými hračkami a výstižnou pointou("...wolves evolve."). Natíska sa porovnanie s textom skladby "Radical Cut" z repertoáru občasného avantgardného all-star kultu ARCTURUS, ktorého významnou súčasťou Garm bol. Garm nie je na poli contemporary music a podobne žiadnym Kolumbom, otvára však dvere hneď do niekoľkých odlišných hudobných svetov. Poďme s ním, určite to bude zaujímavejšie ako počúvať predvídateľné albumy mentálne zaostalých jedincov typu MARDUK a DARK FUNERAL neschopných akéhokoľvek vývoja.

 35

Radicalcut

Verdikt

Kompozície sú komornejšie, zámerne monotónne, typicky komplexné a navyše poriadne smutné. "A Quick Fix Of Melancholy" zachytáva Garma na pomedzí ambientu a súčasnej vážnej hudby neraz siahajúcej po elektronike. Garm nie je na poli contemporary music a podobne žiadnym Kolumbom, otvára však dvere hneď do niekoľkých odlišných hudobných svetov. Poďme s ním...

Hodnocení

Autor
9 / 10
Redakce
8 / 10
Čtenáři
7,9 / 10

Další informace

Stopáž: 23:10

www.ulver.cjb.net

Skladby

  1. Little Blue Bird
  2. Doom Sticks
  3. Vowels
  4. Eittlane

Diskografie

The Assassination Of Julius Caesar (2017)
ATGCLVLSSCAP (2016)
Terrestrials (2014)
Messe I.X-VI.X (2013)
Childhood's End (2012)
Roadburn (EP) (2012)
The Norwegian National Opera (DVD) (2011)
Wars Of The Roses (2011)
Shadows of the Sun (2007)
Blood Inside (2005)
Svidd Neger (2003)
A Quick Fix of Melancholy (EP) (2003)
1993-2003: 1st Decade in the Machines (kompilace) (2003)
Lyckantropen Themes (2002)
Teachings in Silence (kompilace) (2002)
Silencing the Singing (EP) (2001)
Silence Teaches You How to Sing (EP) (2001)
Perdition City (2000)
Metamorphosis (EP) (1999)
Themes from William Blake's The Marriage of Heaven and Hell (1998)
Nattens Madrigal - Aatte Hymne til Ulven i Manden (1997)
Kveldssanger (1996)
Bergtatt - Et Eeventyr i 5 Capitler (1995)

Jiné pohledy

9 / 10
Ulver v najlepšej forme. Veľký prísľub pred plánovaným full-length...
Thorn | 12. března 2004

 

7 / 10
Tady si asi někdo myslí, že je Syd Barret, DJ Bobo a Mike Oldfield v jedné osobě. Leč ani v jedom případě to není tak docela pravda. Na Syda je Garm ještě stále moc příčetný, na Boba málo technizovaný a na Mikea...darmo mluvit. Přesto je Quick Fix of Melancholy asi nejsmyslplnějším a nejposlouchatelnějším EP, které z Ulver zatím vylezlo. Výplody Garmovy fantasie tu opět začínají trochu nabývat hudebních kontur a sem tam se ozve i zajímavý vokál. Pozoruhodné jsou i občasné experimenty s klasickými nástroji (nebo kýho čerta to tam vlastně hraje). To vše ho v mých očích zahraňuje od jednoznačného podprůměru. Atmosféra obsažená na "Perdition City" opět nedostižena. Nezbývá než čekat na "ostrou" studiovku.
Louža | 10. března 2004